miercuri, 13 iulie 2016 0 comentarii

POSTUL DIN LUNA SHAWWAL SI VIRTUŢILE SALE



Luna Shawwāl este a zecea lună a calendarului islamic, care urmează imediat după luna Ramadan, prima zi a acesteia fiind ʻEid al-Fitr.
În luna Shawwāl este Sunnah Mustahabbah să se postească şase zile, ca o continuare după postul obligatoriu din luna Ramadan. În aceasta, se află o virtute imensă şi o răsplată măreaţă. Oricine posteşte luna Ramadan, după care continuă cu 6 zile din luna Shawwāl va avea aceeaşi răsplată ca şi cum ar fi postit un an întreg. Abu Ayyub (Allah să fie mulţumit de el!) a relatat că Mesagerul lui Allah () a spus:
„Cel care ţine post în luna Ramadan şi apoi continuă cu 6 zile din luna Shawwāl va fi răsplătit ca şi cum ar fi postit un an întreg.” [Muslim, Abu Dawud, At-Tirmidhi, An-Nasa’i şi Ibn Majah]
Profetul Mohammed () a explicat aceasta atunci când a spus:
„Oricine posteşte timp de 6 zile după (ʻEid) al-Fitr a completat anul: oricine face o faptă bună (hassanah) va avea zece hassanah asemeni ei.”
Conform unei alte relatări:
„Allah a făcut pentru fiecare hassanah 10 asemeni ei, aşadar, o lună este ca şi când ai fi postit 10 luni, iar postul în aceste 6 zile completează anul.” [An-Nasa’i şi Ibn Majah]
De asemenea, Ibn Khuzaimah (Allah să aibă milă de el!) a explicat că:
„Postul din luna Ramadan are o răsplată asemănătoare cu 10 asemeni ei, iar postul pentru 6 zile aduce cu sine răsplata a două luni, iar acesta este postul pe un an întreg.”
Un alt beneficiu important al postului din luna Shawwāl este acela că el este ispăşire pentru micile scăpări pe care o persoană le comite în timpul postului din luna Ramadan, ştiut fiind faptul că nimeni nu este perfect şi că există deficite în acţiunile cuiva. Profetul Mohammed  () a spus:
„Cu adevărat, primul lucru pentru care este socotit un rob în Ziua Judecăţii, dintre faptele sale, este rugăciunea – şi dacă a îndeplinit-o el corect, atunci, cu adevărat, a izbândit, iar dacă el a greşit, atunci, cu adevărat, a decăzut şi a fost pierdut; şi dacă a lipsit ceva din ceea ce era obligatoriu (prescris) pentru el, Allah va spune: «Uitaţi-vă (şi cercetaţi): oare are robul Meu dintre faptele voluntare ceva cu care să acopere golul din faptele obligatorii?»; apoi sunt restul faptelor sale tot astfel (socotite).” (An-Nasa’i, At-Tirmidhi şi Ibn Majah)

Când anume trebuie să postească musulmanul cele 6 zile din luna Shawwāl?
Musulmanul poate începe postul celor 6 zile din luna Shawwāl chiar din cea de a doua zi a lunii, excepţie făcând prima zi, fiind interzis (haram) să postim în ziua de ʻEid. Aceste zile nu trebuie postite imediat după ʻEid al-Fitr, este permis să începi postul imediat după ʻEid au mai târziu de aceasta. De asemenea, aceste zile pot fi postite consecutiv sau separat pe întreaga perioadă a lunii Shawwāl, în funcţie de cum îi este uşor persoanei. Dacă posteşti aceste zile în mod consecutiv sau o faci separat este corect. Profetul Mohammed () a spus:
Dacă dorești, fă-le în zile neconsecutive și dacă dorești, în zile consecutive.” [Ad-Daraqutni]

Poate o persoană să postească cele 6 zile din luna Shawwāl dacă încă mai are de recuperat zile din luna Ramadan?
În această privinţă, există mai multe opinii ale învăţaţilor, după cum urmează:
ü unii învăţaţi spun că, dacă ai zile de recuperat din luna Ramadan, trebuie întâi să recuperezi zilele pierdute şi abia apoi să posteşti zilele din luna Shawwāl;
ü o a doua opinie este aceea că este permis să posteşti zilele din luna Shawwāl şi abia mai târziu să recupereze zilele pierdute din Ramadan. S-a relatat că ʻAishah (Allah să fie mulţumit de ea!) recupera zilele pierdute de ea, din luna Ramadan, în perioada lunii Shaban (luna de dinaintea lunii Ramadan), ea nerecuperând imediat, chiar dacă avea posibilitatea să o facă. (Al-Bukhari şi Muslim)
ü o a treia opinie este aceea că se pot combina intenţiile postului din luna Ramadan cu cel din luna Shawwāl, postind, astfel, simultan zilele pierdute din Ramadan şi cele 6 zile de post voluntar.

O persoană trebuie să postească cele 6 zile din luna Shawwāl în fiecare an?
Postul din luna Shawwāl este Sunnah, nu wajib (obligatoriu). Dacă o persoană este bolnavă sau nu poate posti, aceasta nu este un păcat pentru ea. Postul celor 6 zile din luna Shawwāl au o răsplată măreaţă, însă persoana care nu o face nu va avea un păcat scris pentru ea.

Şi Allah ştie cel mai bine!



luni, 11 iulie 2016 0 comentarii

SĂ PĂSTRĂM SPIRITUL LUNII RAMADAN PE TOT PARCURSUL ANULUI





Luna Ramadan a ajuns la final, ne aflăm în Shawwal, însă aceasta nu înseamnă că acum trebuie să lăsăm deoparte toate actele de adorare pe care obişnuiam să le efectuăm în timpul lunii binecuvântate. Ramadan, pentru mulţi dintre noi, a fost un timp al renaşterii şi a restabilirii legăturii cu Allah. Am postit, am oferit caritate, am citit Coran şi am efectuat rugăciunea de noapte. Am evitat bârfa, calomnierea şi orice lucru rău care ar fi putut să invalideze postul. Din păcate, acum, că luna Ramadan s-a terminat, mulţi au tendinţa să pună Coranul pe un raft, să suspende postul până anul următor şi să abandoneze rugăciunea de noapte. Nu astfel ar trebui să stea lucrurile, deoarece toate aceste acte de adorare poartă cu sine răsplăţi măreţe, care ne aduc beneficii pe tot parcursul anului. Mai mult decât atât, ele nu cunosc o Prescripţie Divină care să le limiteze doar la luna Ramadan.

Nobilul Coran
Este trist, însă adevărat, faptul că mulţi dintre noi au acest obicei rău de a recita Coranul doar în timpul lunii Ramadan. Procedând astfel, nu facem altceva decât să ne păcălim pe noi înşine şi pierdem nenumărate binecuvântări, care provin din citirea Cuvintelor lui Allah.
Citirea Coranului este cea mai bună cale de a Îl pomeni pe Allah, este o protecţie împotriva lui Şeitan şi o tămăduire pentru orice boală, a trupului sau a sufletului. Allah spune:
يَا أَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جَاءَتْكُم مَّوْعِظَةٌ مِّن رَّبِّكُمْ وَشِفَاءٌ لِّمَا فِي الصُّدُورِ وَهُدًى وَرَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنِينَ
„O, oameni! V-a venit vouă îndemn (Coranul) de la Domnul vostru şi tămăduire pentru ceea ce este în piepturi, călăuzire şi îndurare pentru dreptcredincioşi.” [Surat Yunus, 10:57]
Mesagerul lui Allah () a spus:
„Oricine citeşte o literă din Cartea lui Allah (Coranul) va avea o faptă bună (înregistrată pentru el) şi fiecare faptă bună este multiplicată de zece ori (ca răsplată). Nu spun că Alif, lam, mim este o literă, ci, mai degrabă, alif este o literă, lam este o literă şi mim este o literă.” [At-Tirmidh]
Coranul este cea mai bună cale prin care un rob se poate apropia de Domnul Său. Khabbab ibn Al-Arat (Allah să fie mulţumit de el!) a spus:
„Apropie-te de Allah pe cât de mult este posibil şi aminteşte-ţi că nu este o altă cale care Îl mulţumeşte mai tare decât cea a Cuvintelor Sale (Coranul)!”

Rugăciunea de noapte
Cei mai mulţi obişnuiesc să îşi petreacă nopţile din luna Ramadan, în special ultimele zece, în rugăciune în faţa lui Allah. Doar pentru că luna Ramadan s-a terminat, nu înseamnă că Allah nu ne vede atunci când ne ridicăm pentru rugăciunea de noapte. Allah spune:
إِنَّ رَبَّكَ يَعْلَمُ أَنَّكَ تَقُومُ أَدْنَىٰ مِن ثُلُثَيِ اللَّيْلِ وَنِصْفَهُ وَثُلُثَهُ وَطَائِفَةٌ
„Cu siguranţă, Domnul tău (o, Mohammed) ştie că tu stai în picioare (pentru rugăciune) aproape două treimi din noapte, sau jumătate din ea, sau o treime din ea (...)” [Surat Al-Muzammil, 73:20]
Mesagerul lui Allah () a spus:
„Cea mai bună rugăciune, după cea obligatorie, este rugăciunea de noapte.” [Muslim]
Rugăciunea de noapte are nenumărate binecuvântări. Spre exemplu, Al-Hassan (Allah să fie mulţumit de el!) a fost întrebat: „Cum de aceia care stau în rugăciune noaptea au cele mai frumoase feţe?” El (Allah să fie mulţumit de el!) a răspuns: „Pentru că ei se află într-o relaţie intimă cu Cel Milostiv, El le-a împodobit feţele cu o parte din Lumina Sa.”
Mulţi cred că rugăciunea de noapte îi va face să fie obosiţi a doua zi şi că nu vor putea să îşi îndeplinească chestiunile din ziua următoare. Însă, luaţi în considerare următoarele cuvinte ale Profetului ():
„Atunci când oricare dintre voi doarme, Şeitan leagă trei noduri la spatele capului său. Pe fiecare nod, el repetă următoarele cuvinte: «Noaptea este lungă, deci dormi!» Dacă te trezeşti şi Îl pomeneşti pe Allah, un nod se desface, iar dacă efectuezi abluţiunea, cel de al doilea nod se desface, iar dacă te rogi, cel de al treilea nod se desface, iar tu te vei trezi dimineaţa plin de energie şi cu o inimă pură. Altfel, te vei trezi simţindu-te leneş şi cu o inimă tulbure.” [Al-Bukhari]

Postul
Profetul () a spus:
„Pentru cel care posteşte o zi pe Calea lui Allah, Allah va face un şanţ între el şi Foc, asemeni celui care se află între Cer şi Pământ.” [At-Tirmidhi]
Astfel, postul îndepărtează orice rău care provine de la averea, familia sau vecinii noştri. Hudhazfah ibn Al-Yaman (Allah să fie mulţumit de el!) a relatat că Mesagerul lui Allah () a spus:
„Toate relele cauzate pentru o persoană de familia, averea sau vecini sunt ispăşite prin rugăciune, post şi caritate.” [Al-Bukhari]
De asemenea, Profetul () ne-a explicat că postul ne protejează de dorinţele ilegale, ne protejează de Focul Iadului şi ne apropie de Allah şi Paradis. Mai mult, el () ne-a încurajat să postim cel puţin 3 zile pe lună (zilele albe, zilele de 13, 14 şi 15 ale fiecărei luni). De asemenea, putem posti lunea şi joia etc.

Caritatea
Allah ne-a binecuvântat pe mulţi dintre noi cu vieţi confortabile, însă, sunt multe persoane în această lume care duc vieţi cu adevărat grele, fără a putea să îşi asigure cele necesare traiului. În timpul lunii Ramadan, oferim caritate, însă uităm să o mai facem în restul anului. A oferi caritate este una dintre modalităţile prin care ne putem purifica averea, să ne creştem credinţa şi să obţinem o conduită dreaptă. Allah spune:
لَّيْسَ الْبِرَّ أَن تُوَلُّوا وُجُوهَكُمْ قِبَلَ الْمَشْرِقِ وَالْمَغْرِبِ وَلَٰكِنَّ الْبِرَّ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ وَالْمَلَائِكَةِ وَالْكِتَابِ وَالنَّبِيِّينَ وَآتَى الْمَالَ عَلَىٰ حُبِّهِ ذَوِي الْقُرْبَىٰ وَالْيَتَامَىٰ وَالْمَسَا
„Cuvioşia nu stă în a vă întoarce feţele spre Răsărit sau spre Apus, ci cuvioşia e a crede în Allah, şi în Ziua de Apoi, în îngeri, în Carte, în Profeţi, a da din avere, în pofida iubirii pentru ea – rudelor, orfanilor, sărmanilor [...]” [Surat Al-Baqarah, 2:177]
Oferirea de caritate este o modalitate care ne permite sa ne exprimăm credinţa. Pentru a gusta cu adevărat dulceaţa credinţei, trebuie să ne dorim pentru fraţii şi surorile noastre ceea ce ne dorim pentru noi înşine. Profetul () a spus:
„Niciunul dintre voi nu crede cu adevărat până ce nu doreşte pentru fratele său (musulman) ceea ce doreşte pentru sine.” [Al-Bukhari şi Muslim]

În mod sigur, postul, rugăciunea din noapte, citirea Cărţii lui Allah, oferirea de caritate sunt acte de adorare care nu se limitează doar la Ramadan. Aceste fapte bune, alături de altele precum evitarea bârfei şi a calomniei, trebuie făcute în mod constant. Prin păstrarea spiritului lunii Ramadan pe tot parcusul anului, ne putem păzi religia şi ne ajută să primim nenumărate binecuvântări, precum şi să câştigăm Mila lui Allah.




duminică, 10 iulie 2016 0 comentarii

LUNA RAMADAN S-A ÎNCEHIAT. CE URMEAZĂ?







Luna Ramadan este un moment în care oamenii se întrec în îndeplinirea de fapte bune şi în bunătate. În timpul acestei luni binecuvântate, suflete sunt antrenate în spiritul virtuţii şi a demnităţii, învăţând să lase deoparte viciile şi păcatele şi să acumuleze cele mai bune maniere. Însă, persoana nu ar trebui să încerce să fie mai bună doar în timpul lunii Ramadan, ci această perioadă sfântă trebuie să o ajute să îşi analizeze modul de viaţă şi să îşi vadă adevărat condiţie înainte de a fi prea târziu. Viaţa este scurtă, de aceea, trebuie să ne pregătim sufletele în cel mai bun mod cu putinţă. Credincioşii trebuie să adere la Calea cea Dreaptă, să se supună lui Allah , să Îl adore şi să facă totul pentru a fi mai buni şi după ce luna Ramadan a trecut. Acestea nu se rezumă la o anumită perioadă, nu sunt acţiuni specifice doar lunii Ramadan.  Al-Hasan Al-Basri (Allah să aibă milă de el!) a spus:
„Allah nu a stabilit un alt final pentru munca dreptcredinciosului cu excepţia morţii.” Apoi, a recitat versetul:
وَاعْبُدْ رَبَّكَ حَتَّىٰ يَأْتِيَكَ الْيَقِينُ
„Şi adoră-L pe Domnul tău până ce-ţi va veni sfârşitul!” [Surat Al-Hijr, 15:99]
Într-adevăr, luna Ramadan s-a încheiat, însă tu încă ai nenumărate perioade pentru adorare, printre care se numără cele cinci rugăciuni zilnice, pentru care vei fi întrebat prima dată de către Allah în Ziua Judecăţii.
Chiar dacă postul din luna Ramadan a ajuns la final, există încă posturi voluntare, precum cele 6 zile din luna Shawwal, fiecare zi de luni şi joi din timpul săptămânii, primele zece zile din luna Muharram, ziua de Arafah, cele trei zile albe ale fiecărei luni (zilele de 13, 14 şi 15 ale lunii) şi aşa mai departe.
Chiar dacă nu mai există Tarawih, încă poţi efectua rugăciunea de noapte în fiecare seară:
كَانُوا قَلِيلًا مِّنَ اللَّيْلِ مَا يَهْجَعُونَ
„Ei (predecesorii) nu dormeau decât puţin în timpul nopţii (au stat de veghe cea mai mare parte a nopţii, rugându-se).” [Surat Adh-Dhariyat, 51:17]
Chiar dacă ai oferit zakat-ul Fitr, există încă obligaţia zakat-ului şi a altor acte de caritate voluntare.
Dragi fraţi şi surori, trebuie să fiţi conştienţi de faptul că robii lui Allah sunt cei care efectuează fapte bune în mod constant. Pentru a face acest lucru (a efectua fapte bune în mod constant), poţi face următoarele:
1. trebuie să fii determinat şi să fii sincer în facerea de fapte bune în mod constant, indiferent de circumstanţe şi condiţii. Aceasta cere să stai departe de slăbiciune şi de lene. Din această cauză, Profetul () obişnuia să caute adăpost la Allah de incapacitate şi de lene, cunoscând consecinţele lor nefaste.
2. moderaţia este foarte importantă. Nu trebuie să faci lucruri aflate dincolo de capacitatea ta, nu trebuie să îţi îngreunezi lucrurile, urmând exemplul Mesagerului lui Allah () , care a spus:
„Fă acele fapte pe care le poţi face cu uşurinţă, căci Allah nu va Obosi (să îţi ofere răsplată) până când tu nu te plictiseşti şi nu oboseşti (să efectuezi acele acte).” [Bukhari şi Muslim]
Trebuie să îţi pui în minte faptul că există binecuvântare în perseverenţă. Spre exemplu, cel care citeşte un juz ( o parte) din Coran zilnic, va reuşi să citească întreg Coranul într-o lună întreagă, iar cel care posteşte timp de trei zile în fiecare lună va primi răsplată pentru întregul an. De asemenea, pentru cel care obişnuieşte să se roage 12 unităţi de rugăciune voluntare zilnic, Allah va construi o casă în Paradis.
3. trebuie să ştii că nu este acceptabil ca cel care face fapte bune să le abandoneze. ʻAbd Allah ibn Amr ibn Al-As (Allah să fie mulţumit de el!) a relatat că Mesagerul lui Allah () i-a spus:
„O, ʻAbd Allah! Nu fi asemeni lui cutare şi cutare, care obişnuia să se trezească noaptea (pentru a efectua rugăciuni voluntare), dar le-a abandonat mai târziu.” [Bukhari şi Muslim]
4. dragi fraţi şi surori, amintiţi-vă ce anume obişnuiau să facă predecesorii dreptcredincioşi. ʻAishah (Allah să fie mulţumită de ea!) a relatat că:
„Profetul Mohammed (), atunci când pierdea rugăciunea de noapte din cauza bolii sau a somnului, se ruga 12 unităţi de rugăciune a doua zi.” [Muslim]
Abu Hurairah (Allah să fie mulţumit de el!) a relatat că Trimisul lui Allah () i-a spus lui Bilal (Allah să fie mulţumit de el!):
„«O, Bilal, spune-mi despre actul cel mai plin de speranţă (actul care îţi va aduce cea mai mare răsplată de la Allah) pe care l-ai îndeplinit din momentul în care ai acceptat Islamul, deoarece am auzit sunetul paşilor tăi în faţa mea, în Paradis.» Bilal a răspuns: «Nu cred că am efectuat un alt act mai plin de speranţă cu excepţia faptului că, de fiecare dată când fac abluţiunea, în orice oră din zi şi din noapte, imediat efectuez rugăciunea.»” [Bukhari şi Muslim]


Un produs Blogger.
 
;