sâmbătă, 16 septembrie 2017 0 comentarii

NU TE MAI PURTA ASEMENI UNUI ÎNVĂŢAT MUSULMAN


          Imam Malik (Allah să aibă milă de el!) a fost unul dintre cei mai mari învățați din istoria islamului. 

        Într-o zi, un bărbat care locuia la mii de mile depărtare a mers să îl viziteze. În acea perioadă, nu existau avioane sau trenuri de mare viteză. Acest bărbat a călătorit luni întregi doar pentru a îl vizita pe imam Mali (Allah să aibă milă de el!). A făcut aceasta pentru că își dorea să îl întrebe cu privire la anumite chestiuni, astfel încât să afle mai multe despre credința sa.

       Într-un final, a ajuns și l-a întrebat pe imam în jur de 40 de întrebări, iar acesta din urmă i-a spus nu știu la 36 dintre acestea. El a răspuns doar la 4 întrebări, 4 din 40!!!

       În mod similar, într-o zi, Abu Bakr (Allah să fie mulțumit de el!) a fost întrebat ceva cu privire la Nobilul Coran, iar el (Allah să fie mulțumit de el!) a răspuns într-un mod extraordinar de frumos:
     „Care Cer m-ar acoperi și care Pământ m-ar ține pe mine dacă vorbesc despre un anumit verset din Coran fără a avea cunoștințe (despre acesta)?” 

      Întrebarea care se naște acum este următoarea: unde ne situăm noi în raport cu aceasta? Care sunt lucrurile pe care le împărtășim cu alții?? 

       Observăm, în ultimul timp, că mulți acceptă ca persoane aflate la început de drum cu islamul să prezinte această religie mai departe, spunând că li se dă o șansă. De asemenea, sunt persoane lipsite de cunoștințe, care prezintă religia mai departe... Acest lucru este extraordinar de periculos, pentru că astfel de persoane nu știm de unde anume își iau informațiile... Toate acestea pot conduce la lucrurile urâte pe care le vedem în media în aceste zile triste și de grea cumpănă... La final, regretele sunt târzii....

      Pentru a vorbi despre religie, întreabă-te și răspunde-ți cu sinceritate: care sunt cunoștințele tale islamice? Câte ore petrece pe zi în studiul Coranului și al Sunnah? Câte ore petreci pe săptămână studiind islamul??

     Așadar, frați și surori, cine suntem noi, dacă ne comparăm cu persoanele mărețe amintite la începutul acestui articol??

       Cu toate acestea, pe facebook, pe instagram, pe twitter, pe stradă, în propriile case, suntem înconjurați de persoane care oferă fatawa (verdicte religioase) cât e ziua de lungă. Auzim tot timpul aceasta este halal (permis) și aceasta este haram (interzis), chiar dacă nu sunt sigure cu privire la acel subiect... Fac acest lucru cu o atât de mare lejeritate... Cuvintele alunecă pe buzele lor, fără ca măcar să își acorde un moment pentru a căuta cele mai potrivite răspunsuri... Am devenit cu toții învățați musulmani... 

      Cei mai mulți fac aceasta din ignoranță... Aveți grijă, sheikh Google nu e un imam autentic. Maulana Twitter nu este un imam autentic. Mufti Facebook nu e un imam autentic... 

       Adevăratele fatawa (verdicte religioase) sunt oferite doar de către învățații în islam, de către cei care au studiat islamul și ramurile sale, de către cei care răspund cu aceeași smerenie asemănătoare imamului Malik (Allah să aibă milă de el!) sau Abu Bakr (Allah să fie mulțumit de el!). 

       Așadar, de azi înainte fii atent ce anume spui. Îngerii înregistrează orice spui. Învață să spui simplu: „Nu știu.”, la fel cum au făcut cei mai mari dintre învățați...



marți, 12 septembrie 2017 0 comentarii

8 MODALITĂȚI DE A DUCE O VIAȚĂ FERICITĂ CONFORM ISLAMULUI



      Într-o lume în care ne confruntăm cu multe dezamăgiri și cu incidente oribile și inumane zilnic, cineva se poate întreba: cum anume putem atinge fericirea? Cum anume putem obține liniștea interioară? Suntem născuți pentru a suferi sau pentru a ne bucura de viețile noastre?
      Siguranța, dreptatea și starea de bine sunt trei dintre nevoile de bază ale fiecărei ființe umane, toate acestea ajutând-o să aibă o viață mai bună și mai fericită. Toate acestea sunt în egală măsură responsabilitatea țării în care trăim și a modului în care trăim, fericirea depinzând de fiecare individ în parte.
   
      În acest articol, dorim să oferim anumite linii călăuzitoare pentru a duce o viață fericită, în conformitate cu Islamul.

     1. A fi recunoscători
     De multe ori, omitem să observăm binecuvântările din viețile noastre, acele daruri divine micuțe, dar extraordinare. Câți dintre noi mai apreciem faptul că suntem sănătoși, că avem un acoperiș deasupra capului, că avem oameni dragi alături de noi?! Toate acestea ni se par lucruri care ni se cuvin, învățăm să le apreciem așa cum trebuie doar atunci când una dintre ele dispare... Allah Preaînaltul ne oferă nenumărate binecuvântări, trebuie doar să avem ochi pentru a le vedea. În Nobilul Coran ni se spune:
     „O, voi cei care credeţi! Aduceţi-vă aminte de binefacerile lui Allah asupra voastră! (...)” [Traducerea sensurilor Nobilului Coran, 5:11]

    2. A îți condimenta viața cu anumite activități distractive
   Pentru a avea o viață fericită, ființa umană trebuie să păstreze un echilibru între activitățile îndeplinite ca parte a unei responsabilități zilnice (precum slujba, curățarea casei etc.) și timpul pentru odihnă și distracție.    
      Musulmanul are dreptul la a se bucura de viață prin efectuarea de activități halal (permise), fapt recomandat în islam.  Mesagerul lui Allah (ﷺ) a spus: 
„(...) «Jur pe Cel în Mâna căruia se află sufletul meu! Dacă aţi rămâne tot timpul aşa cum sunteţi în prezența mea, pomenindu-L (pe Allah), v-ar saluta îngerii în paturile voastre şi pe drumuri. Cu toate acestea, o, Handhalah, ar trebui să fie o oră (pentru adorare) și o oră (pentru chestiunile lumești).» Profetul (ﷺ) a repetat aceasta de trei ori.” (Sahih Muslim)

    3. Adaugă frumusețea în viața ta de zi cu zi
    Uneori, numai privitul la ceva extrem de frumos, la o scenă care ne răpește respirația sau un parfum minunat ne poate face să ne înveselim. Astfel, ne putem dedica zilnic un pic din timpul nostru pentru a admira un peisaj sau ceva frumos, fapt care ne va revitaliza sau ne va aduce speranța și fericirea în viețile noastre.

      Toate acestea ne pot împrospăta sufletul și revitaliza mintea. 

      4.  Împărtășește-ți viața cu un alt companion
       Unul dintre locurile în care o persoană își poate găsi liniștea sufletească și se poate simți fericită și relaxată este în sânul familiei.  Acesta este unul dintre motivele pentru care căsătoria este o chestiune extrem de recomandată în islam. 
      A vorbi cu cel de lângă tine și a îi împărtăși propriile trăiri și sentimente poate să ne elibereze sufletul de toate nefericirile și de stresul cotidian. 

     5. Vizitează-ți familia și prietenii în mod regulat
     A vedea o față familiară și prietenoasă este întotdeauna un balsam pentru suflet. De aceea, este o idee minunată să îți inviți rudele sau familia în propria casă  sau să le faci o vizită, spre exemplu, o dată pe săptămână. Atunci când vorbești cu cineva apropiat sau petrecu timp cu acesta, chiar și doar pentru câteva ore, vei uita despre grijile zilnice. Chiar și mai mult decât atât, poți găsi o rezolvare la problemele pe care le ai.
     Aceasta a fost una dintre manierele de comportament utilizate în mod frecvent de către Profetul Mohammed (ﷺ). 
  
    6. Bunătatea creează bunătate
     Pozitivitatea  și bunătatea acționează asemeni unui bumerang: răspândești bunătate și primești la schimb bunătate. Trimisul lui Allah (ﷺ) a spus:
      „Caută judecata şi hotărârile inimii tale, caută judecata şi hotărârile inimii tale, caută judecata şi hotărârile inimii tale. Bunătatea este ceea ce calmează sufletul tău în timp ce păcatul este ceea ce îl deranjează, chiar dacă oamenii ţi-au spus hotărârea lor.” (Ahmad) 
    În mod natural, atunci când facem ceva bun, rezultatul va fi existența speranței în sufletul nostru. 
      Mai mult decât atât, a avea un bun comportament și o atitudine pozitivă față de cei din jurul nostru sunt alte caracteristici care ne vor ajuta să avem o viață fericită. Uneori, doar de atât este nevoie, să ne golim mintea și sufletul de toate gândurile negative și de toate sentimentele de ură, pentru a putea să ne simțim binecuvântați și plini de pace și de mulțumire.

     8. Pomenirea lui Allah (dhikr Allah)
     O altă cale de atingere a fericirii și a mulțumirii este aceea de a discuta cu Creatorul tuturor lumilor, Preamilostivul lui Allah. Numai prin pomenirea Sa inimile își găsesc liniștea:
     „Pe cei ce cred și ale căror inimi sunt liniștite întru pomenirea lui Allah, căci prin pomenirea lui Allah se liniștesc inimile.” [Traducerea sensurilor Nobilului Coran, 13:28]
     A Îl adora și a ne ruga lui Allah sunt acte care ne ajută întotdeauna în cele mi grele momente ale vieții noastre, deoarece acest fapt ne determină să ne amintim că, în orice moment, avem un sprijin, indiferent cât de mari sunt problemele noastre. Astfel, acest sentiment de siguranță ne va elibera sufletele de orice fel de anxietate sau tristețe.

     8. Ce anume ne face nefericiți?
     Există unele activități care au puterea de a ne face fericiți doar pe moment, după care vor urma momente de și mai mare tristețe, ce pot conduce la depresie. Astfel de acțiuni sunt: a te implica în acțiuni inutile, a repeta aceleași greșeli, a te angaja în conversații sau dezbateri inutile, a te afla în compania unor persoane nepotrivite, a fi iresponsabil față de angajamentele luate, a pierde timpul sau oportunitățile, a fi preocupat mai mult de situația ta materială și de această viață lumească. Toate acestea trebuie evitate.

    Nu uitați, fericirea cere timp și efort și singurii care pot să ne aducă fericirea suntem noi înșine. A fi fericit nu este o revelație imediată, ci un proces gradual. Cere multă determinare și o anumită rutină și cunoaștere de sine. Este rezultatul multor factori, precum sănătatea fizică, a avea o bună relație cu natura și cu oamenii din jur, a călători, a avea clipe minunate alături de oameni dragi, a te ruga, a avea o slujbă satisfăcătoare etc. Fericirea vine la noi doar dacă o chemăm și suntem pregătiți să o acceptăm. Cele mai fericite persoane nu sunt cele care nu au nicio problemă, ci cele care învață să fie recunoscătoare indiferente de situația de moment.
Un produs Blogger.
 
;