joi, 19 septembrie 2013

TOLERANŢA ŞI IERTAREA, VALORI FUNDAMENTALE ALE MUSULMANULUI


     Societatea contemporană se caracterizează prin existența unui conflict între diversele popoare aflate în locuri diferite; între culturi și civilizații, la nivelul ideilor, mentalităților, tradițiilor.

     De aceea, este nevoie de existența unei bune comunicări și a unui dialog intercultural, care să permită o întoarcere spre valorile fundamentale care au caracterizat omenirea din cele mai vechi timpuri, precum iubirea, iertarea, adevărul sau toleranța. În Islam, spiritul toleranței se regăsește în tot ceea ce ne înconjoară, reprezentând una dintre realitățile incontestabile ce se răsfrânge asupra tuturor, chiar și asupra celor care greșesc.

     Allah subhanahu wa ta'ala spune în Sfântul Coran:
     "... Cu pedeapsa Mea îi ajung pe cei care voiesc Eu, iar îndurarea Mea cuprinde toate lucrurile..."[Surat Al-'A'raf, 7:156]


      "... Noi vom ierta păcatele voastre și le vom dărui și mai mult acelora care fac bine!" [Surat Al-'A'raf, 7:161]

     Astfel, Allah Preaînaltul ne învață că sentimentul care trebuie să ne domine viața de zi cu zi este iertarea și acceptarea faptului că greșeala este prezentă în viața noastră, ea este în natura umană, însă, în momentul în care inimile noastre bat în ritmul iertării, îngăduinței și toleranței, aceasta este învăluită de toate aceste simțăminte și își pierde din intensitate, se risipește și piere.

     Dintotdeauna, Islamul a susținut existența toleranței, darul cel mai de preț pe care Allah subhanahu wa ta'ala l-a putut da omenirii. Prin prisma acesteia, ne dorim ca El să ne cuprindă pe toți sub puterea milosteniei și a îndurării Sale.

     Numele lui Allah Preaînaltul reprezintă cele mai mărețe atribute care apar din toleranță însăși. În toate acțiunile sale, musulmanul amintește două dintre acestea și anume Ar-Rahman (Cel Milostiv) și Ar-Rahim (Îndurătorul). Însuși Profetul Mohammed, salla Allahu aleihi wa sallam, Îl numea Preamilostivul și Atotmilostivitorul. El, Preaînaltul, este Al-Ghaffar (Iertătorul), Al-Halim (Cel care Îngăduie), Al-Ghafur (Atoateiertătorul); toate acestea fiind doar câteva dintre numele Celui Preaînalt, care îndeamnă la iertare, compasiune și îndurare atât pentru oameni, cât și pentru întreaga Sa Creație.

     Mesajele cu care Profeții, aleihum sallam, au fost trimiși au făcut referire la adorarea Unicului Creator, dar ele mai erau dominate și de spiritul iubirii, toleranței și îndurării. Ei sunt trimiși de către puterea Divină pentru a îi educa și învăța pe oameni Calea cea Dreaptă, tocmai de aceea inimile lor trebuie să fie pline de cele mai nobile sentimente. Numeroase sunt exemplele învățăturilor pe care profeții, aleihum sallam, le-au oferit. Astfel, Profetul, salla Allahu aleihi wa sallam, a arătat tuturor că trebuie să existe înțelegere între oameni, indiferent de religia lor sau de locul din care oamenii proveneau. Este relatat faptul că un evreu venea în fiecare dimineață în fața casei Profetului, salla Allahu aleihi wa sallam, și punea gunoiul. În ziua în care nu a mai găsit gunoi în fața casei sale, Profetul, salla Allahu aleihi wa sallam, însuși a mers la casa evreului, pentru a vedea ce s-a întâmplat cu acesta.

     De asemenea, Profetul Mohammed, salla Allahu aleihi wa sallam, a suportat orice fel de jignire ce i s-a adus de către politeiști și a ales calea răbdării și a blândeții, răsplătind răul cu bine. În momentul în care a cucerit Mecca, necredincioșii aflați în cetate s-au temut pentru ceea ce se va întâmpla, știind modul în care ei înșiși s-au purtat cu el. Însă, el a ales calea îndurării și a bunătății, oferindu-le libertatea deplină și trimițându-i spre casele lor, urmând îndemnul pe care Allah Preaînaltul îl oferise prin revelațiile trimise:

     "Dacă pedepsiți, atunci pedepsiți cu ceea ce voi ați fost pedepsiți, iar dacă răbdați, e chiar mai bine pentru cei răbdători." [Surat An-Nahl, 16:126]

     Allah subhanahu wa ta'ala ne îndeamnă la milostenie și îngăduință, oferindu-ne modelul de comportament cel mai potrivit în momentul în care ni se face o nedreptate sau ni se spun cuvinte care aduc jignire:
     "Răsplata pentru un rău este un rău deopotrivă cu el. Însă, răsplata aceluia care iartă și care caută împăcare se află la Allah. El nu-i iubește pe cei nelegiuiți." [Surat Aș-Șura, 42:40]

      Profetul nostru, salla Allahu aleihi wa sallam, spunea într-un hadith:

     "Ia asupră-ți virtutea lui Allah. Allah Însuși nu le iartă celor care nu cred în El?" [Mansur]

     Astfel, Profetul Mohammed, salla Allahu aleihi wa sallam, ne oferă pilda cea mai frumoasă, care arată cel mai înalt grad de înțelepciune, de compasiune și de bunătate și anume, noi, care suntem doar cât o picătură de apă într-un ocean, trebuie să ajungem să îi iertăm pe cei care greșesc față de noi și să oferim fapte bune în schimbul celor rele, dacă Însuși Allah subhanahu wa ta'ala ne iartă nouă și chiar celor care se află în rătăcire și nu cred în El și în binefacerile Sale. Allah Preaînaltul ne îndeamnă la același lucru prin unul dintre versetele revelate în Coranul cel Sfânt:

     "Să nu jure cei înzestrați cu belșug și cu bogăție dintre voi că ei nu vor mai da [nimic] înapoi rudelor, sărmanilor și celor care purced pe calea lui Allah! Ci să ierte și să miluiască. Oare nu voiți voi ca Allah să vă ierte și vouă? Iar Allah este Iertător, Îndurător." [Surat An-Nur, 24:22]

     De asemenea, Allah subhanahu wa ta'ala spune în Sfântul Coran:

     "O, voi cei care credeți! Voi aveți printre soațele voastre și printre copiii voștri un vrăjmaș. Deci fiți cu frică de el! Însă dacă voi sunteți îngăduitori și treceți peste [greșelile lor] și îi iertați pe ei, să știți că Allah este Iertător, Îndurător [Ghafur, Rahim]." [Surat At-Taghabun, 64:14]

     Allah Preaînaltul iartă celor care greșesc, dacă faptele lor sunt urmate de căință și de regret, iar gândurile lor se îndreaptă către Creatorul a tot și a toate, cerând iertare. De asemenea, El iartă faptele noastre rele când acestea sunt urmate de fapte bune, așa cum a fost cazul femeii păcătoase care i-a dat apă unui câine bătut, căreia Allah subhanahu wa ta'ala i-a deschis Porțile Paradisului.

     Musulmanii sunt îndemnați să trăiască în înțelegere deplină cu cei aflați în preajma lor, să accepte existența celor care au altă religie. Nu suntem opriți de la a face bine, de a îi ajuta, atât timp cât aceștia nu luptă împotriva credincioșilor. Suntem îndemnați la fapte bune îndreptate către cei din jurul nostru, pentru că numai astfel se poate ajunge la câștigarea iubirii lui Allah subhanahu wa ta'ala.


     Islamul admite existența celorlalte religii (iudaismului și creștinismului) și le recomandă credincioșilor să le respecte, pentru că:

     "Nu este cu putință silire la credință! Răzvedită este deosebirea dintre calea cea dreaptă și rătăcire, iar acela care se leapădă de Taghut și crede în Allah, acela s-a prins de cea mai trainică toartă [Islamul], care nu se sparge niciodată. Și Allah este Cel care Aude totul, Atoateștiutor [Sami', Alim]." [Surat Al-Baqara, 2:256]

     Suntem îndemnați de către Creatorul Suprem să păstrăm modestia în comportamentul și sufletul nostru și să ne mărginim să observăm și să analizăm propriile noastre fapte, fără a judeca acțiunile celor din jurul nostru. Nimeni nu poate fi sigur că are conștiința fără niciun păcat, astfel încât să aibă dreptul să critice faptele celor din jur. Numai Allah subhanahu wa ta'ala are dreptul să ne judece!

     Allah Preaînaltul ne îndeamnă să răspundem la rău cu bine, la violență cu dragoste și îndurare. Ura, violența, răutatea sunt căi sigure către Focurile Iadului, în timp ce iertarea și îndurarea conduc pașii către Porțile Îndurării, ale Paradisului, pe care le deschid larg, așa cum se spune și în Coran:

     "Tu nu ai văzut că Noi am trimis șeitanii asupra necredincioșilor ca să-i ațâțe pe ei cu furia?" [Surat Maryam, 19:83]

     Un hadith ne îndeamnă să transformăm ura în iubire și să îndrumăm spre pace și iertare:

     "Ajută-ți frații, fie ei asupritori sau asupriți. Pe asupritori îi ajuți făcându-i să pună capăt asupririi." [Bukhari]

     Învățăturile coranice ne îndeamnă același lucru, să răspundem răului cu bine, astfel încât prin bunătate și faptă bună să transformăm ura și răutatea în dragoste și prietenie:

     "Nu este fapta cea bună deopotrivă cu cea rea. Respinge [fapta cea rea] cu cea care este mai bună și iată-l pe cel care a fost între tine și el dușmănie ca și cum ar fi un prieten apropiat. ~ Însă nu le va fi dat decât acelora care sunt răbdători și nu-i va fi dat decât aceluia care va avea parte de mare noroc. ~ Și dacă [vreodată] te va ademeni vreo ieșire de la Șeitan, caută adăpost la Allah, căci El este Cel care Aude și Atoateștiutor [As-Sami', Al-'Alim]." [Surat Fussilat, 41:34-36]

     Astfel, Allah Preaînaltul ne previne asupra faptului că toate faptele noastre rele sunt numai de la Sheitan, audhu billeh, care ne ispitește să facem fapte rele. El dorește să aducă pierzania oamenilor prin ură și răutate și îl putem combate doar prin toleranță și iertare:

     "Fii cu iertare, poruncește ceea ce este bun și îndepărtează-te de neștiutori! ~ Și dacă vreodată Șeitan te îmboldește, ispitindu-te la rău, caută refugiu la Allah, căci El este Cel care Aude Totul și Bineștiutor. [Sami', Alim]." [Surat Al-'A'raf, 7:199-200]


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
 
;