sâmbătă, 18 aprilie 2015 0 comentarii

STÂLPII DE BAZĂ AI ISLAMULUI




https://www.youtube.com/watch?v=nkmDb44lo8A


Care sunt cei cinci stâlpi de bază ai Islamului?

            Cei cinci stâlpi de bază ai Islamului sunt elementele de bază ale vieţii musulmanului. Aceştia sunt: mărturisirea de credinţă, rugăciunea, oferirea zakat-ului (ca sprijin pentru cei nevoiaşi), postul din timpul lunii Ramadan şi pelerinajul la Mecca, o dată în viaţă pentru cei care au capacitatea de a face aceasta.

            1) Mărturisirea de credinţă
            Mărturisirea de credinţă este spunerea cu convingere: „Laa ilaaha illa Allah, Muhammad ar-Rasul Allah”.  Aceste cuvinte înseamnă: „Nu există alt Dumnezeu adevărat (zeitate) în afară de Allah şi Mohammed este Mesagerul (Profetul) lui Allah.”
        Prima parte: „Nu există alt Dumnezeu adevărat în afară de Allah”, înseamnă că nimeni nu are dreptul de a fi adorat în afară de Allah Singur şi că Allah nu are nici partener şi nici fiu.
        Această mărturisire de credinţă este numită Shahada, o formulă simplă care trebuie să fie spusă cu convingere astfel încât să te poţi converti la Islam.
        Mărturisirea de credinţă este cel mai important stâlp al Islamului.


            2) Rugăciunea
            Musulmanii efectuează cinci rugăciuni zilnic. Fiecare rugăciune nu durează mai mult de câteva minute pentru a fi efectuată. Rugăciunea în islam reprezintă o legătură directă dintre adorator şi Allah. Nu există niciun fel de intermediar între Allah şi adorator.
        În rugăciune, persoana simte fericire interioară, pace, alinare şi faptul că Allah este mulţumit cu el sau ea. Profetul Mohammed () a spus:  Bilal, cheamă (oamenii) la rugăciune, lasă-ne să fim alinaţi de aceasta. ﴿ Bilal a fost unul dintre companionii Profetului Mohammed  (), care a fost însărcinat cu chemarea oamenilor la rugăciune.
        Rugăciunile trebuie efectuate înainte de ivirea zorilor, la amiază, la mijlocul după-amiezii, la apus şi noaptea. Un musulman se poate ruga aproape oriunde, precum pe câmpuri, la birou, în fabrici sau la universitate.

        3) Oferirea zakat-ului (sprijinul oferit celor nevoiaşi)
        Toate lucrurile Îi aparţin lui Allah şi averea, prin urmare, este deţinută de fiinţele umane pentru o perioadă.
        Sensul original al cuvântului zakat este atât de «purificare», cât şi de «creştere». Oferirea zakat-ului înseamnă «oferirea unui anumit procent sau a anumitor proprietăţi pentru a asigura nevoile celor săraci.»
        Procentul pentru aur, argint şi fonduri băneşti se aplică dacă persoana a strâns o cantitate de aproximativ 85 de grame de aur şi a deţinut-o în posesia sa pentru un an lunar, iar acesta este de două procente şi jumătate.
        Posesiunile noastre sunt purificate prin renunţarea la o mică parte pentru cei nevoiaşi şi, la fel ca şi în cazul tăierii plantelor, această tăiere balansează şi încurajează o nouă creştere.
        O persoană poate, de asemenea, să ofere cât de multe doreşte ca milostenie voluntară sau drept caritate.

        4) Postul din luna Ramadan
        În fiecare an, în luna Ramadan, toţi musulmanii postesc de la ivirea zorilor şi până la apus, abţinându-se de la mâncare, băutură şi relaţii sexuale.
        Chiar dacă postul este benefic pentru sănătate, el este privit în principal ca o metodă de purificare spirituală a sinelui.
        Prin oprirea sinelui de la confortul lumesc, chiar şi doar pentru scurt timp, o persoană care posteşte capătă înţelegere faţă de cei care sunt înfometaţi şi, de asemenea, are parte de o creştere în viaţa sa spirituală. 

        5) Pelerinajul la Mecca
        Pelerinajul anual (Hajj) la Mecca este o obligaţie, cel puţin o dată în viaţă, pentru cei care sunt capabili din punct de vedere fizic şi financiar să îl efectueze. Aproximativ două milioane de persoane merg la Mecca în fiecare an, din fiecare colţ al globului. Chiar dacă Mecca este întotdeauna plină de vizitatori, Hajj-ul anual este efectuat în cea de a douăsprezecea lună a calendarului islamic. Pelerinii bărbaţi poartă haine speciale simple, care îndepărtează diferenţele de clasă sau cultură, astfel încât toţi sunt egali în faţa lui Allah.
        Ritualurile Hajj-ului includ înconjurarea sanctuarului Ka‘bah de şapte ori şi mersul de şapte ori între colinele Safa şi Marwa, aşa cum a făcut Hagar în timpul încercărilor sale de a găsi apă. Apoi, musulmanii se adună la Arafa şi îi cer lui Allah ceea ce îşi doresc, precum şi Iertarea Sa, în ceea ce este adesea considerat a fi o previzualizare a Zilei Judecăţii.
        Sfârşitul Hajj-ului este marcat de o sărbătoare, Eid Al-Adha, care este sărbătorită prin rugăciuni. Aceasta şi Eid Al-Fitr, o sărbătoare celebrată la sfârşitul lunii Ramadan, sunt cele două sărbători anuale din calendarul musulman.


vineri, 17 aprilie 2015 0 comentarii

ZIUA DE VINERI (AL-JUMMU'AH)

 
 
    
     Una dintre binecuvântările cu care comunitatea musulmană a fost înzestrată este ziua de Jummu'ah (vineri). Mesagerul lui Allah () a spus:
      "Cea mai bună zi în care răsare Soarele este vinerea. Adam a fost creat întro zi de vineri și tot vinerea a intrat în Paradis, de unde a fost alungat vinerea. Și  Ceasul va veni într-o zi de vineri." (Tirmidhi, Muslim şi Abu Dawud)
      Ibn Kathir (Allah să aibă milă de el!) a spus:
     "Numele de Jummu'ah derivă de la termenul arab al-jam', care înseamnă adunare, aşa cum se adună musulmanii în fiecare săptămână, după cum porunceşte Allah, ca musulmanii să se adune în această zi pentru a Îl adora pe El:
     O, voi cei care credeţi! Când se cheamă la rugăciune (as-salah) în ziua de vineri, grăbiţi-vă la pomenirea lui Allah (...) [Surat Al-Jummu'ah, 62:9],
     aceasta însemnând mergeţi şi luaţi parte la aceasta." 

      Ziua de vineri este o zi măreaţă, cea mai bună zi în faţa lui Allah, după cum ne-a spus Trimisul lui Allah:
     "Vinerea este deasupra tuturor zilelor şi cea mai bună zi în faţa lui Allah. Aceasta este mai bună în faţa lui Allah chiar decât zilele de Ad-Adha şi de Al-Fitr. Ea are cinci caracteristici:      1. în această zi, Allah l-a creat pe Profetul Adam, aleihi sallam.      2. în această zi, Allah l-a trimis pe Profetul Adam, aleihi sallam, pe Pământ.     3. în aceastî zi, Allah i-a adus moartea Profetului Adam, aleihi sallam.     4. în interiorul acestei zile, este un moment când orice i-ar cere un dreptcredincios lui Allah va primi, cu excepţia cazului în care cere ceva haram (interzis).     5. în această zi, va sosi Ceasul din Ziua Judecăţii.      Nu există niciun înger, niciun vânt, munte sau mare care să nu se teamă de ziua de vineri." [Ibn Majah, calsificat ca fiind sahih de către Albani în Sahih al-Jaami]

     Mai jos, sunt câteva virtuţi şi chestiuni despre ziua de vineri (Al-Jummu'ah)
     · În această zi, musulmanii trebuie să meargă la rugăciunea de grup Al-Jummu'ah, care este una dintre faptele obligatorii pentru un musulman. Allah Cel Atotputernic va sigila inimile celor care abandonează şi neglijează această rugăciune, conform unui hadith al Profetului () relatat de Muslim:
     "Oamenii ar trebui să nu neglijeze rugăciunea de vineri, căci dacă o fac, Allah Preaînaltul le va sigila inimile și ei vor cădea pradă ignoranței majore." [Muslim]

     · În ziua de vineri, este o oră în care orice suplicaţie a unuui musulman este acceptată. Abu Hurairah, radhi Allahu anhu, a relatat că Mesagerul lui Allah () a spus:
      "În această zi este o oră (un interval de timp) când orice rob musulman care se roagă și ii cere ceva lui Allah, Allah îi va îndeplini cererea." [Bukhari]

     · A oferi milostenie în această zi este una dintre cele mai virtuoase fapte ale zilei de vineri. Ka'b, radhi Allahu anhu, a relatat că Trimisul lui Allah () a spus:
      "Caritatea (sadaqah) dată în timpul zilei de vineri (al-jummu’ah) este mai măreaţă (ca răsplată) decât în oricare altă zi." [ʻAbd ar-Razzaq în Musanaf, cu un lanţ sahih de relatatori]

     · În ziua de vineri, îngerii, aleihum sallam, se aşează la uşa moscheii şi îi notează pe cei care vin să ia parte la khutbah (predica din ziua de vineri) şi la rugăciunea din ziua de vineri. Mesagerul lui Allah () a spus:
     "Când vine vinerea, la fiecare ușă a moscheii sunt îngeri care îi scriu pe primii veniți la moschee. Apoi, când imamul se așează, ei își închid cărțile și vin să asculte predica (khutbah). Cel care vine devreme (la rugăciunea de vineri) este ca și cum ar fi sacrificat o cămilă, apoi cei care-l urmează sunt ca unul ce a sacrificat o vacă, apoi ca unul care a sacrificat un berbec, apoi ca cel care a sacrificat o găină, apoi ca unul care a oferit un ou." [Bukhari]

      · În aceastp zi, musulmanul trebuie să se purifice atât fizic, cât şi moral, deoarece ziua de vineri este considerată a fi o zi de sărbătoare (eid) pentru musulmani. Ibn 'Abbas, radhi Allahu anhu, a relatat că Profetul Mohammed () a spus:
     "O, musulmani! Allah a făcut această zi (ziua de vineri) o zi de sărbătoare (eid). Aşadar, îmbăiaţi-vă în această zi, oricine are parfum ar trebui să îl folosească şi folosiţi siwack-ul." [Ibn Majah]

     · Păcatele persoanei vor fi iertate după cum a relatat Salmaan, radhi Allahu anhu, că l-a auzit pe Profet () spunând:
     "Orice bărbat care efectuează ghusl în ziua de vineri, se parfumează, îmbracă cele mai bune haine, apoi merge la moschee, oferind cât mai multe rugăciuni, nedorind răul nimănui, apoi ascultă în tăcere ceea ce spune imamul, va avea toate păcatele iertate de la o vineri la cealaltă vineri." [Bukhari]

     · Atunci când merge pentru a lua parte la predica de vineri, musulmanul primeşte o răsplată egală cu rugăciunea de qiyam (rugăciunea de noapte) şi postul efectuate timp de un an. Aws ibn Aws, radhi Allahu anhu, a relatat că Profetul () a spus:
     "Oricui a făcut ghusl în ziua de vineri, apoi a mers la moschee devreme, a luat parte la khutbah şi l-a ascultat pe imam cu atenţie, Allah îi va da o recompensă egală cu postul timp de un an şi cu statul în rugăciunea de noapte timp de un an pentru fiecare pas pe care l-a făcut spre moschee." [Ibn Khuzaimah şi Ahmad] 

     · Porţile Iadului sunt deschise în fiecare zi, cu excepţia zilei de vineri, când sunt închise, ca un semn de onoare pentru ziua de vineri.

      · Cel care moare în ziua de vineri va avea un sfârşit bun, deoarece pe cel care moare în această zi, Allah Cel Atotputernic îl va proteja de încercările din mormânt, după cum ne-a spus Profetul  ():
     "Orice musulman care moare în timpul zilei sau a nopţii de vineri va fi proteja de Allah de încercările din mormânt." [Tirmidhi şi Ahmad]
 
 





Un produs Blogger.
 
;