Au trecut aproape unsprezece ani de când am descoperit islamul ca mod de viață, singurul care mi s-a potrivit mănușă, singurul care mi-a oferit răspunsuri la toate întrebările mele. În perioada în care mă convertisem eu, nu existau foarte multe informații despre islam, existau anumite forumuri islamice unde puteai să întrebi anumite lucruri, dar erau puține. Acum, sunt multe locuri unde poți găsi informații despre această religie, dar trebuie să aveți grijă ce anume alegeți, pentru că, de multe ori, fiecare are obiceiul de a prezenta lucruri fără o bază reală, de aceea, trebuie să vă asigurați că primiți informațiile dintr-o sursă sigură, iar dacă aveți posibilitatea de a merge la o moschee, ar fi perfect.
Țin să menționez că toate cele de mai jos sunt pur și simplu observații personale, lucruri care mie mi-ar fi plăcut să îmi fie explicate încă de la început. Nu sunt fatwa sau ceva de genul acesta.
Astfel, imediat după ce ai acceptat islamul, știu că te vei simți extrem de puternic și vei simți că poți face orice. Toți te vor lăuda și felicita, toți vor fi extrem de fericiți pentru convertirea ta, toți vor încerca să te ajute, așa că, la început, vei simți că poți muta munții din loc. Însă, vei descoperi în timp că iman-ul (credința) tău va avea urcușuri și coborâșuri, că uneori vei face toate actele de adorare cu cea mai mare determinare, iar alteori vei simți că ești la pământ și că nu poți face față tuturor îndatoririlor tale religioase. Nu te speria, este normal, cu toții avem momente când simțim lucrurile acestea. Allah Preaînaltul spune în Nobilul Coran:
„Allah voieşte să vă uşureze (datorinţele), căci omul a fost creat slab.” [Traducerea sensurilor Nobilului Coran, 4:28]
În aceste momente, încearcă să citești mai mult Coran, să asculți video cu lecturi islamice, te vor ajuta destul de tare pentru a îți regăsi liniștea și siguranță de sine.
Nu te grăbi să asimilezi toate informațiile odată, căci astfel te vei pierde. Ia lucrurile pas cu pas, încearcă să afli lucrurile în mod gradual, pentru a avea timp să analizezi și să asimilezi totul. Acesta este modul în care au cunoscut islamul primele generații de musulmani, iar acestea au fost considerate a fi cele mai bune comunități care au existat vreodată. Ele nu au primit islamul dintr-odată, ci oamenii au fost învățați mai întâi principiile de bază, apoi s-a mers către acele chestiuni care țin de partea de adâncime a islamului, de regulile care au legătură cu actele de adorare, cu chestiunile de legislație, de relație între oameni. Prima dată, oamenii au fost învățați despre monoteism, li s-a vorbit despre Iad și Rai, despre istoriile Profeților și Mesagerilor, precum și despre comunitățile anterioare, astfel încât oamenii să fie pregătiți pentru ceea ce avea să urmeze. Abia după ce în sufletele oamenilor au fost implementate chestiunile legate de monoteism, după ce au avut baza corectă, au primit informații despre actele de adorare, despre relațiile sociale și familiale etc. Interzicerile nu s-au făcut dintr-odată, astfel încât oamenii să fie pregătiți să accepte ceea ce li se spune. Așadar, luați-o încet și aveți grijă să aveți o bază de cunoștințe solide, înainte de a intra în chestiunile de finețe ale islamului.
Nu vă fie rușine să cereți ajutor atunci când simțiți că vă poticniți, nu vă fie teamă să adresați întrebări celor învățați dintre musulmani, căci e normal să nu cunoașteți totul. Nici chiar învățații musulmani nu dețin toate cunoștințele, fiecare este specializat într-un anumit domeniu. Este important, în schimb, să vă informați, să analizați toate lucrurile per ansamblu și să alegeți ceea ce este cel mai bine pentru voi. Nu uitați că, orice ar fi, la final de zi sunteți singuri, iar în Ziua Judecății veți da singuri socoteală pentru faptele voastre, așa că urmați calea pe care vi-o dictează sufletul vostru. Profetul Mohammed (ﷺ) a spus:
„Caută judecata şi hotărârile inimii tale, caută judecata şi hotărârile inimii tale, caută judecata şi hotărârile inimii tale. Bunătatea este ceea ce calmează sufletul tău în timp ce păcatul este ceea ce îl deranjează, chiar dacă oamenii ţi-au spus hotărârea lor.” (Ahmad)
Nu uitați că islamul nu vă schimbă cu totul, sunteți aceeași persoană care ați fost înainte de convertire, doar că o versiune mai bună. Nu trebuie să deveniți o cu totul altă persoană doar pentru că ați schimbat religia. Aveți răbdare cu părinții și familiile voastre, nu începeți să vă certați cu aceștia. Trebuie să fiți cu toleranță și iertare cu aceștia, chiar dacă ei sunt total împotriva islamului. Nu uitați că voi v-ați schimbat, nu ei. Puneți-vă în locul lor și gândiți-vă cum anume v-ați comporta voi dacă ei s-ar schimba peste noapte. La voi totul a venit gradual, ați avut timp să vă obișnuiți cu schimbările din viața voastră, dar la ei va veni totul dintr-odată, de aceea, aveți răbdare. Nu le cereți ca ei să renunțe la tot doar pentru că voi ați schimbat religia, trebuie să învățați să coexistați și să vă acceptați unul pe altul, fiecare cu propriile trăiri, credințe și percepte. Nu uitați că nu există silire la credință și că nici chiar Profetul Mohammed (ﷺ) nu a reușit să schimbe religia unchiului său, cu toate că acesta l-a sprijinit în toate. Doar Allah poate schimba inimile noastre și doar El știe de ce lucrurile rămân așa. Nu uitați că nu vorbele, ci faptele voastre vor arăta frumusețea islamului, faptul că veți avea un comportament mai bun, mai frumos. Dacă începeți să vă certați, cu siguranță islamul va fi învinovățit pentru aceasta, așa că aveți răbdare. Arătați-le cum islamul v-a schimbat în bine, nu în rău.
De asemenea, nu uitați că, în islam, intenția este primordială. Profetul Mohammed (ﷺ) a spus:
„Faptele sunt judecate după intenții, și fiecare om va avea doar ceea ce a intenționat.” [Al-Bukhari și Muslim]
Așadar, chiar dacă nu vă iese rugăciunea chiar așa cum trebuie de la început, chiar dacă pronunția nu este cea mai bună, chiar dacă mai greșiți anumiți pași, nu vă descurajați și faceți totul cu intenția de a Îl mulțumi pe Allah Preaînaltul și, in shaa Allah, lucrurile vor fi bine. De asemenea, veți primi răsplată pentru intențiile bune pe care le aveți, puteți, spre exemplu, să spălați vasele în locul mamei voastre și, chiar dacă ea nu observă acest lucru, in shaa Allah veți primi răsplata pentru fapta voastră bună, dacă intenția a fost aceea de a o face fericită pe mama voastră.
Mai mult decât
atât, toate faptele pe care musulmanul le îndeplinește cu o intenție bună sunt
considerate a fi caritate. Profetul (ﷺ)
a spus:
„«Fiecare musulman trebuie să ofere caritate.» Oamenii l-au întrebat: «O, Mesager al lui Allah, atunci când cineva nu are nimic de oferit, ce trebuie să facă?» El (ﷺ) le-a răspuns: «Trebuie să muncească cu propriile mâini şi să beneficieze din aceasta şi apoi să ofere şi altora caritate (din ceea ce câștigă).» Apoi, oamenii au întrebat: «Dar dacă o persoană nu poate face nici măcar acest lucru?» El (ﷺ) le-a răspuns: «Atunci trebuie să îi ajute pe cei aflaţi la nevoie atunci când aceştia îi cer ajutorul.» Cei prezenţi au întrebat atunci: «Dar dacă nu poate face nici aceasta?» Profetul (ﷺ) a spus: «Atunci trebuie să îndeplinească fapte bune şi să se ţină departe de faptele rele, iar acestea vor fi considerate a fi acte caritabile.»” (Al-Bukhari)
Încercați să vă comportați în cel mai bun mod cu putință și să nu fiți cei care îi judecați pe alții. Nu sunteți niciodată fără de păcat, de aceea, lăsați-i pe alții să facă așa cum cred de cuviință, nu îi judecați prea aspru.
Încercați să găsiți calea de mijloc și feriți-vă de extremism în religie, căci aceasta este calea de urmat. Mesagerul lui Allah (ﷺ) a spus:
„Într-adevăr, religia este ușoară, și nimeni nu va face religia dificilă fără ca acest lucru să îl copleșească. Așadar, faceți ceea ce este drept, străduiți-vă pentru perfecțiune, primiți vestea cea bună (a recompensei) și căutați ajutor prin rugăciune dimineața, după-amiaza și o parte din noapte.” [Al-Bukhari]
De asemenea, el (ﷺ) a spus:
„Feriţi-vă de extremism în religie, deoarece singurul lucru care i-a distrus pe cei de dinaintea voastră a fost extremismul în religie.” (An-Nasa’i)
Nu în ultimul rând, mergeți la moschee, nu vă feriți de aceasta, căutați ajutorul fraților și surorilor de acolo, căci fiecare va fi mai mult decât bucuros să vă ajute. Multe moschei oferă cărți pentru noii musulmani, oferă sprijin, oferă lecții gratuite pentru a afla cât mai multe lucruri despre religia voastră.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu