În Numele lui Allah,
Preamilostivul, Prea Îndurătorul
Mesagerul lui Allah ﷺ a spus:
“Atunci când o persoană moare, faptele sale se sfârşesc cu excepţia a trei: sadaqah jariyah (caritatea continuă), cunoaşterea care este benefică şi un urmaş pios, care se roagă (pentru cel decedat).” [Sahih Muslim]
Alhamdulillah, mulţi dintre noi sunt capabil să ofere caritate în mod continuu şi mulţi dintre noi au descendenţi care se pot ruga pentru noi după ce nu vom mai fi, dar cum anume putem atinge cea de a doua mină de aur amintită în hadith-ul de mai sus, cum putem primi răsplată pentru aceasta când cei mai mulţi dintre noi nu sunt învăţaţi?! Ei bine, sunt nenumărate căi prin care cineva poate lăsa în urma sa o cunoaştere benefică: prin organizarea de halaqahs (cercuri de studiu) sau conferinţe prin care le putem împărtăşi altora cunoştinţele acumulate.
Însă, există şi alte căi prin care putem îndeplini cel de al doilea punct din hadith, iar persoana poate primi prin aceasta o răsplată mai mare chiar decât dăruirea unui Mushaf (Coran), deşi acesta este un act extraordinar de sadaqah jariyah.
A învăţa Coranul şi a îi învăţa şi pe alţii
Profetul Mohammed ﷺ a spus:
“Cel mai bun dintre voi este cel care învaţă Coranul şi apoi îi învaţă (şi pe alţii).” [Sahih Al-Bukhari]
Atunci când citim acest hadith, mulţi dintre noi ne gândim că nu vom putea fi încadraţi printre cei amintiţi de acesta, deoarece sunt puţini cei care memorează întreg Coranul, iar printre aceştia sunt cel mai adesea cei născuţi în familii evlavioase. Însă, poate că doar nu ne-am gândit că noi am putea face acest lucru, ne este teamă să ne propunem un astfel de ţel, ne vedem mult prea jos şi ajungem să ne întrebăm cum am putea fi noi profesori de Coran, nu este rolul nostru etc. Însă, uităm că nici profesorii de Coran nu s-au născut învăţaţi, au muncit mult pentru a a ajunge unde sunt acum şi, mai mult decât atât, au făcut propriile lor greşeli, însă, în final, au reuşit să îl memoreze. Şi noi, la rândul nostru, o putem face, ne trebuie doar determinare şi voinţă, precum şi timp mai mult acordat studiului.
Răsplăţi inimaginabile pentru cei care îi învaţă pe alţii Coranul
Doar gândiţi-vă: dacă învăţaţi pe cineva alfabetul limbii arabe sau, şi mai mult, tajwid (regulile de recitare ale Coranului), veţi avea apoi, in shaa Allah, nenumărate răsplăţi şi fapte bune înscrise. Gândiţi-vă şi mai departe de atât: cunoştinţele pe care le-aţi dat mai departe acum vor fi punctul de plecare pentru ea, prin care persoana pe care aţi învăţat-o va duce mai departe cunoştinţele acumulate, oferindu-le şi altora sau copiilor ei. Pentru fiecare persoană pe care aceasta o învaţă şi pentru cunoştinţele care, astfel, vor merge la alte şi alte persoane, veţi primi o răsplată. Va exista o răsplată pentru fiecare literă din Coran pe care toate persoanele ce beneficiază de cunoştinţele tale o vor recita. Profetul Mohammed ﷺ a spus:
“Cel care recită o literă din Cartea lui Allah (Coranul) va primi o răsplată pentru aceasta şi răsplata pentru încă zece similare ei. Nu spun că alif-lam-mim este o literă, ci alif este o literă, lam este o literă şi mim este o literă” [Jami' At-Tirmidhi]
Allah este Ar-Rahīm (Preamilostivul), Al-Karīm (Prea Generosul). Allahu Akbar!
Căutarea Mulţumirii lui Allah
Subhanahu wa Ta'ala
Trebuie să ne punem în minte că atunci când începem să studiem Nobilul Coran, trebuie să o facem de dragul lui Allah Subhanahu wa Ta'ala, căutând Mulţumirea Sa. Scopul nu este acela de a atinge un statut înalt sau de a deveni ustadh (profesor), sau hafiz Coran (persoana care cunoaşte întreg Coranul). Cunoştinţele acumulate nu sunt de dragul obţinerii unor certificate, titluri sau laude, ci ele sunt pentru Allah Subhanahu wa Ta'ala, pentru a Îl adora şi Mulţumi pe El. A învăţa Cuvântul lui Allah este o cale nobilă de a ne îndeplini scopul pentru care ne aflăm în această lume: aceea de a Îl adora pe Allah, precum şi un mijloc de a ne apropia de Allah Preaînaltul. Aceste acte necesită sinceritate, răbdare şi ambiţie, puţin din timpul vostru şi, mai cu seamă, Graţia lui Allah.
A avea intenţia
Pentru această acţiune, la fel ca pentru orice alt lucru pe care îl întreprindeţi, puneţi-vă intenţia de a face aceasta doar pentru Allah Subhanahu wa Ta'ala şi credeţi cu toată inima că puteţi duce această sarcină la îndeplinire prin Ajutorul şi Mila lui Allah. După cum spune o zicală veche: o călătorie deosebit de lungă începe cu un singur pas. De asemenea, trebuie să ştim că orice călătorie făcută pentru a căuta Mulţumirea lui Allah şi apropierea de El va fi una de succes. El, Preaînaltul, vă poate oferi oportunităţi pe care nu vi le-aţi imaginat niciodată. Trebuie doar să aveţi o intenţie sinceră şi să vă luaţi angajamentul.
Observaţi oportunităţile, nu obstacolele
Trebuie să aveţi ambiţie însoţită de tawakkul (încredere în Allah) şi să observaţi doar prezentul şi oportunităţile de excepţie care există prin Mila şi Bunăvoinţa lui Allah Subhanahu wa Ta'ala. Este în regulă dacă abia veţi putea pronunţa, spre exemplu, cuvântul "kataba" la un moment dat, însă tot ceea ce trebuie să faceţi este să continuaţi, să nu abandonaţi ci să încercaţi din nou şi din nou. Nu trebuie să ne dăm bătuţi deşi poate că uneori devenim extenuaţi după o singură ayah (verset) şi alteori memorăm o întreagă pagină fără nicio problemă. Aşadar, haideţi să nu ne dăm bătuţi: Allah, care este Atoatecunoscător şi Bineştiutor ne va ajuta întotdeauna.
In shaa Allah să ne străduim zi de zi să adăugăm noi cărămizi la fundaţia cunoaşterii noastre, învăţând cât de mult se poate. Nu ne-am născut învăţaţi, dar avem datoria de a studia mereu ceva nou.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu