Allah Preaînaltul spune în Coranul cel Glorios:
أَنَا خَيْرٌ مِنْهُ خَلَقْتَنِي مِنْ نَارٍ وَخَلَقْتَهُ مِنْ طِينٍ
“(...) Sunt mai bun decât el. Pe mine m-ai făcut din foc, iar pe el l-ai făcut din lut.”
[Traducerea sensurilor Nobilului Coran, 7:12]
Unul dintre aspectele cele mai minunate ale Coranului este acela că el îi îndeamnă mereu pe cititorii săi să reflecteze, să înţeleagă şi să îşi amintească anumite particularităţi ale realităţii acestei lumi. În versetul menţionat mai sus, cititorilor li se reaminteşte care este sursa invidiei: “Sunt mai bun decât el.” Acesta a fost răspunsul lui Iblis atunci când a fost întrebat de ce nu s-a supus Poruncii lui Allah, aceea de a se prosterna în faţa lui Adam (Pacea fie asupra sa!). El l-a invidiat pe acesta. Invidia se află la rădăcina multor conflicte pe care le vedem tot timpul în jurul nostru, fie că acestea se petrec între membrii familiei, fie că au loc la locul de muncă sau între prieteni.
Problema este aceea că, atunci când se află în această stare, persoana nu mai are capacitatea de a observa lucrurile din preajma sa aşa cum sunt ele în realitate. Iblis a văzut doar partea exterioară a lui Adam (Pacea fi asupra sa!), însă nu a văzut-o şi pe cea internă. El a văzut doar un Adam (Pacea fie asupra sa!) făcut din lut, dar nu a observat inima acestuia, care era în totalitate supusă Creatorului său, Allah Subhanahu wa Ta'ala, faţă de care simţea o iubire fără margini şi era smerit.
Observaţi ceea ce i-a spus Adam (Pacea fie asupra sa!) lui Allah Preaînaltul, în momentul în care şi-a dat seama că L-a dezamăgit prin comportamentul său:
رَبَّنَا ظَلَمْنَا أَنْفُسَنَا وَإِنْ لَمْ تَغْفِرْ لَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُونَنَّ مِنَ الْخَاسِرِينَ
“(...) Domnul nostru, am fost nedrepţi cu sufletele noastre (ca urmare a păcatului nostru) şi, dacă nu ne ierţi şi nu Te înduri de noi, vom fi printre cei pierduţi!”
[Traducerea sensurilor Nobilului Coran, 7:23]
În momentul în care Adam (Pacea fie asupra sa!) a făcut o greşeală, el s-a căit imediat, pentru că se temea că va pierde legătura şi dragostea lui Allah Preaînaltul. Însă, atunci când Iblis a făcut o greşeală, el a devenit arogant şi a început să devină certăreţ, încapabil să observe înţelepciunea din dpatele a ceea ce Allah Preaînaltul îi ceruse să facă. În mod similar, atunc când oameni urăsc şi sunt invidioşi, ei ajung să îi judece pe cei din jur după aparenţele exterioare înşelătoare, incapaibili să vadă dincolo de aceasta.
“Sunt mai bun. Merit mai mult. Am dreptate, ei greşesc...” Aceasta este ceea ce consideră o persoană în momentele de aroganţă şi de invidie, utiând că, procedând astfel, nu face decât să trădeze calităţile minunate ale smereniei şi ale încrederii în Allah Subhanahu wa Ta'ala, care îi caracterizează pe fiii lui Adam (Pacea fie asupra sa!). Nu realizează că perpetuează calităţile celui care a fost condamnat la Foc (Iblis, Satana).
Smerenia, răbdarea, blândeţea şi încrederea în Allah Preaânaltul, toate sunt caracteristici exstraordinare ale Islamului. Dimpotrivă, invidia umple inima persoanei cu energie negativă, care o determină pe aceasta să se concentreze pe răzbunare, în loc să fie productivă şi să îşi continue viaţa. De ce să îţi pierzi timpul procedând astfel?!
Aşadar, de fiecare dată când te afli într-o situaţie în care eşti tentat să devii invidios, doar aminteşte-ţi:
▪ atât binele, cât şi răul sunt de la Allah Preaînaltul:
الَّذِي خَلَقَ الْمَوْتَ وَالْحَيَاةَ لِيَبْلُوَكُمْ أَيُّكُمْ أَحْسَنُ عَمَلا وَهُوَ الْعَزِيزُ الْغَفُورُ
“Care a creat moartea şi
viaţa, astfel încât El să vă poată testa, care dintre voi este cel mai bun
întru faptă. Şi El este Al-‘Azīz (Invincibilul, Cel Atotputernic), Al-Ghafūr (Prea Iertătorul).”
[Traducerea sensurilor Nobilului coran, 67:2]
▪ s-ar putea să urăşti ceva care este bun pentru tine:
أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئًا وَهُوَ خَيْرٌ لَكُمْ وَعَسَى أَنْ تُحِبُّوا شَيْئًا وَهُوَ شَرٌّ لَكُمْ وَاللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنْتُمْ لا تَعْلَمُونَ
“(...) Or, se poate (întâmpla) ca voi să urâţi un lucru care este bun pentru voi şi să iubiţi un lucru care este rău pentru voi. Dar Allah ştie, în vreme ce voi nu ştiţi.”
[Traducerea sensurilor Nobilului Coran, 2:216]
▪ dacă meriţi ceav cu adevărat, doar pune-Ţi încrederea în Allah Preaînaltul, care, cu siguranţă, te va răsplăti:
وَاصْبِرْ فَإِنَّ اللَّهَ لا يُضِيعُ أَجْرَ الْمُحْسِنِينَ
“Şi fii statornic în răbdare, fiindcă Allah nu lasă să se piardă răsplata făcătorilor de bine!”
[Traducerea sensurilor Nobilului Coran, 11:115]
▪ aminteşte-ţi realitatea acestei vieţi:
وَمَا أُوتِيتُمْ مِنْ شَيْءٍ فَمَتَاعُ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَزِينَتُهَا وَمَا عِنْدَ اللَّهِ خَيْرٌ وَأَبْقَى أَفَلا تَعْقِلُونَ
“Şi tot ceea ce vi s-a dat vouă dintre lucruri este numai plăcere trecătoare a acestei vieţi şi podoabă a ei, pe când ceea ce este la Allah este mai bun şi este veşnic. Voi nu pricepeţi?”
[Traducerea sensurilor Nobilului Coran, 28:60]
De asemenea, poţi observa frumuseţea şi înţelepciunea din spatele următorului verset coranic, care spune:
اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ
“Citeşte! În Numele Domnului tău care a creat (tot ceea ce există).”
[Traducerea sensurilor Nobilului Coran, 96:1]
Termenul de Rabb (Domn) provine din aceeaşi rădăcina cu tarbiya', care se referă la educaţie. Astfel, oamenii sunt invitaţi să citească viaţa, să observe realitatea acesteia şi să o înţeleagă prin intermediul Înţelepciunii şi Ajutorului lui Allah Subhanahu wa Ta'ala.
Aşadar, găsiţi linişte în apropierea de Allah Preaînaltul. Purtaţi-vă cu dragoste, înţelepciune, toleranţă şi smerenie. Găsiţi liniştea în pomenirea lui Allah şi în recitarea Cuvintelor Sale, precum şi în rugăciune. Cereţi-I lui Allah Preaînaltul să vă ofere uşurinţp, milă şi binecuvântări. Doar amintiţi-vă:
بِذِكْرِ اللَّهِ أَلا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ
“(...) prin pomenirea lui Allah se liniştesc inimile.”
[Traducerea sensurilor Nobilului Coran, 13:28]
Fie ca Allah Subhanahu wa Ta'ala să îndepărteze din inimile noastre orice fel de sentimente de invidie, fie ca El să ne ofere în schimb sakeena Sa (pace şi serenitate) şi fie ca El să ne ajute să ne amintim întotdeauna destinaţia finală, căci, cu adevărat, ai lui Allah suntem la El ne vom întoarce!
Amin ya Rabb!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu