sâmbătă, 11 februarie 2017

SEMNIFICAȚIA TERMENULUI DE HIJAB ȘI ANUMITE BENEFICII






Ce înseamnă termenul de hijab?
Termenul de „hijab” înseamnă, în mod literal, acoperire sau, mai bine spus, protejarea a ceva de vederea celor din jur. În context islamic, termenul de „hijab” se referă la un anumit tip de ținută sau la o bucată de îmbrăcăminte care acoperă părul femeii.

         Hijab-ul elevează statutul femeii
         Înainte de venirea Islamului, femeile erau privite ca simple obiecte, aparținând în totalitate bărbaților, iar fetițele nou-născute erau îngropate de vii. Pe scurt, femeile erau folosite doar pentru plăcerea trupească a bărbaților, iar statutul lor în cadrul societății era extrem de degradant.
         Odată cu venirea Islamului, statutul femeii a fost elevat în cadrul societății, oferindu-i-se un tratament echitabil, fapt care este adeseori subliniat în Nobilul Coran. Allah Preaînaltul spune:
         „Oricine face fapte bune, bărbat sau femeie – credincios fiind - aceia vor intra în Rai şi nu vor fi nedreptăţiţi nici cât un punct.” [Traducerea sensurilor Nobilului Coran, 4:124]
         „Cel care săvârşeşte o faptă rea nu va fi răsplătit decât cu una asemănătoare cu ea, iar cel care săvârşeşte o faptă bună - fie el bărbat sau femeie - şi este credincios, acela va intra în Rai, unde va primi cele de trebuinţă, fără socoteală.” [Traducerea sensurilor Nobilului Coran, 40:40]

         Hijab-ul se cere atât pentru bărbați, cât și pentru femei
         Faptul că, în Islam, hijab-ul nu este cerut doar pentru femei este unul deosebit de important și merită atenția oricui. Bărbații, la rândul lor, trebuie să fie atenți cu privire la îmbrăcămintea și comportamentul lor. Nobilul Coran vorbește despre hijab atât pentru femei, cât și pentru bărbați:
         „Spune dreptcredincioşilor să-şi plece privirile lor şi să-şi păzească pudoarea lor! Aceasta este mai curat pentru ei. Allah, doară, este Khabīr (Bineştiutor) a ceea ce fac ei. ~ Şi spune dreptcredincioaselor să-şi plece privirile lor şi să-şi păzească pudoarea lor, să nu-şi arate gătelile lor, afară de ceea ce este pe dinafară, şi să-şi coboare vălurile peste piepturile lor! Şi să nu-şi arate frumuseţea lor decât înaintea soţilor, sau a părinţilor lor, sau a părinţilor soţilor lor, sau a fiilor lor, sau a fiilor soţilor lor, sau a fraţilor lor, sau a fiilor fraţilor lor, sau a fiilor surorilor lor, sau a femeilor lor,sau a acelora pe care le stăpânesc mâinile lor drepte, sau a slujitorilor dintre bărbaţi, care nu mai au dorinţă, sau a copiilor mici care nu ştiu ce este goliciunea femeilor. Şi să nu lovească cu picioarele lor, astfel încât să se afle ce podoabe ascund ele! (…)” [Traducerea sensurilor Nobilului Coran, 24:30-31]
 
         Hijab-ul protejează căsătoria
         Unul dintre numeroasele beneficii ale hijab-ului este acela că protejează căsătoria. Cum anume face aceasta? Faptul că persoana se îmbracă în mod modest conduce la reducerea tensiunilor cu tentă sexuală dintre bărbați și femei. De asemenea, în ceea ce privește interacțiunea socială dintre bărbați și femei, hijab-ul ajută la concentrarea pe personalitatea persoanei și nu a felului în care cel din față arată. Aceasta face ca relațiile să fie pline de respect, virtute și decență. În acest fel, este propagată modestia în societate.

         Hijab-ul te face mai puternic
         Ca o cheie a valorilor islamice, hijab-ul este potrivit cu natura umană. Bărbații și femeile sunt, prin natură, doritori să își păstreze demnitatea și respectul de sine, iar hijab-ul ajută să poată fi urmată această cale. Astfel, el oferă putere și pace interioară.

         Hijab-ul și societatea
         Hijab-ul oferă una dintre cele mai bune condiții în interacțiunea dintre bărbați și femei din societate, deoarece restrânge anumite dorințe nedorite și permite o mai bună comunicare între aceștia. Trebuie să fim conștienți de faptul că hijab-ul nu se referă doar la o acoperire fizică a trupului și a părului, ci acesta trebuie să fie însoțit de hijab-ul minții și al sufletului. În cadrul alergăturii noastre de zi cu zi, hijab-ul reprezintă o adevărată eliberare: el ne eliberează de imitația servilă a modei pseudo-liberale, care apare peste zi și dispare noaptea. El este un scut care protejează onoarea persoanei și ne ajută să ne concentrăm mult mai mult asupra țelurilor noastre superioare.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
 
;