vineri, 19 august 2016

ZECE LUCRURI PE CARE TREBUIE SĂ LE ŞTII DESPRE ZIUA DE VINERI (AL-JUMMU'AH)





1. Chiar dacă ne-am dori, tot nu am putea număra Binecuvântările lui Allah Subhanahu wa Ta’ala asupra noastră. Una dintre cele mai măreţe Binecuvântări pe care Allah Preaînaltul le-a revărsat asupra noastră este, cu siguranţă, ziua de vineri (Al-Jummu’ah).Mesagerul lui Allah () a spus:
„Cea mai bună zi în care răsare Soarele este vinerea. Adam a fost creat într-o zi de vineri şi tot vinerea a intrat în Paradis, de unde a fost alungat tot vinerea. Şi Ceasul va veni tot într-o zi de vineri.” (Muslim, Abu Dawud şi At-Tirmidhi)

2. Ziua de vineri este una în care comunitatea se adună la un loc, luând parte la rugăciunea de vineri la moschee şi ascultând khutbah (predica). Ibn Kathir (Allah să aibă milă de el!) a spus:
„Numele de Jummu'ah derivă de la termenul din limba arabă «al-jam’», care înseamnă adunare, aşa cum se adună musulmanii în fiecare săptămână, după cum porunceşte Allah, ca musulmanii să se adune în această zi pentru a Îl adora pe El:
«O, voi, cei care credeţi (musulmani)! Atunci când chemarea la rugăciune este făcută în ziua de vineri (salāt al-Jumu’ah), grăbiţi-vă să faceţi dhikr Allah (...)» [Surat Al-Jummu’ah, 62:9],
     aceasta însemnând mergeţi şi luaţi parte la aceasta.”

3. Rugăciunea congregaţională de vineri (salāt-ul jummu’ah) este unul dintre actele obligatorii în Islam şi una dintre cele mai mari adunări ale musulmanilor, la care iau parte oamenii din orice pătură socială, de orice rasă şi culoare, stând umăr lângă umăr alb şi negru, bogat sau sărac. Această rugăciune are martori măreţi: îngerii (Pacea fie asupra lor!) care îi aşteaptă pe oameni să vină la moschee. Profetul Mohammed () a spus:
„Când ziua de vineri a venit, sunt îngeri care stau la uşile moscheii şi îi notează pe cei veniţi la rugăciune în ordinea venirii lor. Primul care vine este asemeni celui care sacrifică o cămilă pentru a obţine Mulţumirea lui Allah; iar cel care vine al doilea, este asemeni celui care sacrifică o vacă pentru a obţine Mulţumirea lui Allah; iar cel de al treilea este asemeni celui care oferă drept sacrificiu un berbec cu coarne (pentru Mulţumirea lui Allah), iar cel care vine al patrulea, este asemeni celui care oferă (drept sacrificiu) o găină; iar cel care vine al cincilea este asemeni celui care a oferit un ou. Apoi, când imamul se suie la amvon, îngerii (care au scris numele celor sosiţi la moschee înainte de venirea imamului) îşi închid (cărţile în care notau) şi ascultă khutbah (predica din ziua de vineri.” (Al-Bukhari)

4. Ziua de vineri include o oră în timpul căreia orice suplicaţie va fi acceptată. Abu Hurairah (Allah să fie mulțumit de el!) a relatat că Mesagerul lui Allah () a amintit ziua de vineri și a spus:
„În această zi este o oră (un interval de timp) când orice rob musulman care se roagă și ii cere ceva lui Allah, Allah îi va îndeplini cererea.” (Al-Bukhari)
Există doua opinii referitor la ora de răspuns în ziua de vineri:
prima este aceea că această perioadă de timp începe din momentul aflat imediat după rugăciunea ʻAsr şi se încheie în momentul în care apune Soarele, pentru cei care stau și așteaptă Maghrib în moschee sau acasă, făcând duʻā către Domnul lor, fie ei bărbați sau femei. Oricine face astfel este mai îndreptățit să primească un răspuns la ruga sa.
a doua este aceea că această perioadă începe în momentul în care imamul se așază la minbar (amvon) pentru khutbah și şi se încheie sfârșitul rugăciunii.

5. A oferi sadaqah (caritate) în ziua de vineri este mai important ca virtute decât în orice altă zi a săptămânii. Ka’b (Allah să fie mulţumit de el!) a relatat că Profetul Mohammed () a spus:
„Caritatea (sadaqah) dată în timpul zilei de vineri (al-jummu’ah) este mai măreaţă (ca răsplată) decât în oricare altă zi.” (ʻAbd ar-Razzaq în Musanaf, cu un lanţ sahih de relatatori)

6. Allah Preaînaltul ne-a binecuvântat cu o întreagă Surah cu privire la această zi: Surat Al-Jumu'ah (62). Allah Subhanahu wa Ta’ala ne spune:
„O, voi, cei care credeţi (musulmani)! Atunci când chemarea la rugăciune este făcută în ziua de vineri (salāt al-Jumu’ah), grăbiţi-vă să faceţi dhikr Allah (să ascultaţi predica ce se ţine vinerea - khutbah - şi să vă rugaţi) şi lăsaţi negoţul (şi orice altă activitate pe care o faceți). Aceasta este mai bine pentru voi, numai dacă voi aţi şti! ~ Apoi, când rugăciunea (din ziua de vineri) s-a terminat, răspândiţi-vă pe Pământ (oriunde doriţi) şi căutaţi Harul lui Allah (muncind, etc.) şi pomeniţi-L pe Allah mult: ca să puteți fi victorioşi!” [Surat Al-Jumu'a, 62:9-10]

7. Ziua de vineri este considerată a fi o zi de sărbătoare (ʻEid) pentru musulmani. Ibn ʻAbbas (Allah să fie mulţumit de el!) a relatat că Profetul () a spus:
„O, musulmani! Allah a făcut această zi (ziua de vineri) o zi de sărbătoare (ʻEid). Aşadar, îmbăiaţi-vă în această zi, oricine are parfum ar trebui să îl folosească şi folosiţi siwack-ul.” (Ibn Majah)

8. Este o zi în care păcatele persoanei sunt iertate, după cum a relatat Salman (Allah să fie mulţumit de el!), care a spus că Mesagerul lui Allah () a zis:
„Cel care efectuează ghusl (îmbăierea totală) în ziua de vineri, se parfumează, îmbracă cele mai bune haine, apoi merge la moschee, oferind cât mai multe rugăciuni, nedorind răul nimănui, apoi ascultă în tăcere ceea ce spune imamul, va avea toate păcatele iertate de la o vineri la cealaltă vineri.” (Al-Bukhari)

9. În momentul în care se îndreaptă spre moschee pentru a îndeplini rugăciunea de vineri, musulmanul ştie că va primi o răsplată ca şi când ar fi postit un an întreg şi ca şi când s-ar fi adlat în rugăciunea de noapte (qiyām al-lyl) pentru un an. Aus ibn Aus (Allah să fie mulţumit de el!) a relatat că Trimisul lui Allah () a spus:
„Cel care îi spune soției sale să facă ghusl (îmbăierea generală) și face ghusl el însuși vinerea și iese din casă devreme, mergând pe jos și nu călare, și se apropie de imam și ascultă [predica] fără să întrerupă, va avea pentru fiecare pas pe care îl face o răsplată egală cu postirea și rugăciunea de noapte timp de un an.” (Ahmad şiIbn Khuzaimah)

10. Cel care moare în ziua de vineri va avea un sfârşit bun, deoarece pe cel care moare în această zi, Allah Cel Atotputernic îl va proteja de încercările din mormânt, după cum ne-a spus Profetul  ():
„Orice musulman care moare în timpul zilei sau a nopţii de vineri va fi proteja de Allah de încercările din mormânt.” (At-Tirmidhi şi Ahmad)


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
 
;