sâmbătă, 4 iunie 2016

LUNA RAMADAN - UN DAR PREŢIOS


  
Mireasma lunii binecuvântate, Ramadan, este deja în aer şi cu toţii am început să simţim acea emoţie delicată pe care doar această lună minunată o aduce cu sine. Este o lună în care petrecem zile întregi, în căldura verii, fără hrană sau apă, singura hrană fiind cea spirituală.
Pentru musulmani, luna Ramadan este o perioadă plină cu atât de multe semnificaţii şi de bunătate, încât, la finalul unei zile, chiar şi copiii îşi doresc ca aceste sentimente să dureze veşnic. Cum ar putea credincioşii să nu aştepte cu bucurie această lună când:
„Atunci când luna Ramadan vine, porţile Paradisului sunt deschise, porţile Iadului sunt închise, iar diavolii sunt înlănţuiţi.” [Al-Bukhari, Muslim şi An-Nasa’i, clasificat sahih de către Al-Albani],
conform spuselor Mesagerului lui Allah ()?
A ajunge luna Ramadan şi a te strădui în adorare sunt unele dintre cele mai mari binecuvântări pe care Allah Preaînaltul i le-a oferit credinciosului. Acest fapt este explicat şi în relatarea lui Talha ibn ʻUbaidu Allah (Allah să fie mulţumit de el!), care a spus că doi bărbaţi din Bali au venit la Mesagerul lui Allah (), devenind musulmani în acelaşi timp. Însă, unul dintre ei se străduia mai mult decât celălalt. Acesta care se străduia mai mult a luat parte la o bătălie pe calea lui Allah şi a murit ca martir. Celălalt a mai trăit un an după el, apoi a murit, la rândul său. Talha (Allah să fie mulţumit de el!) a spus:
„Am văzut într-un vis că mă aflam la poarta Paradisului şi i-am văzut pe ei (aceşti doi bărbaţi). Cineva a ieşit din Paradis şi l-a primit pe cel care a murit ultimul, apoi a ieşit din nou şi l-a primit şi pe cel care murise primul, ca martir. Apoi, s-a întors la mine şi mi-a spus: «Întoarce-te, căci timpul tău nu a sosit încă!»
A doua zi, le-am spus oamenilor despre aceasta, iar ei au fost uimiţi. Ştirile au ajuns la Mesagerul lui Allah () , iar ei i-au spus povestea. El () a întrebat: «De ce sunteţi uimiţi de aceasta?» Ei au răspuns: «O, Mesager al lui Allah, primul a fost cel care s-a străduit mai tare, apoi el a murit ca martir, însă celălalt a fost primit în Paradis înaintea sa.» Mesagerul lui Allah () i-a întrebat: «Nu a mai trăit el încă un an (după primul)?» Ei au răspuns: «Da.» Mesagerul lui Allah () i-a întrebat: «Şi nu a venit luna Ramadan, iar el a postit şi a efectuat cutare şi cutare rugăciune de-a lungul anului?» Ei au răspuns: «Da.» Mesagerul lui Allah () le-a spus: «Diferenţa dintre ei doi este mai măreaţă decât diferenţa dintre Ceruri şi Pământ.» [Ibn Majah, clasificat sahih de către Al-Albani în As-Silsilah as Sahihah)
Ce dar şi ce onoare subhan Allah! Acesta este motivul pentru care musulmanii din primele generaţii obişnuiau să îi ceară lui Allah Subhanahu wa ta’ala, cu şase luni înainte de începerea lunii Ramadan, să le ofere vieţi lungi astfel încât să ajungă o altă lună Ramadan. De asemenea, ei obişnuiau să îi ceară lui Allah Cel Atotputernic, cu şase luni înainte de începerea lunii Ramadan, ca Allah să le accepte postul din această lună sfântă. Oare facem noi acelaşi lucru sau considerăm că această lună este ceva garantat şi astfel ajungem să irosim zile şi nopţi preţioase?!
Allah Preaînaltul şi Preaslăvitul ne spune:
شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنْزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَمَنْ شَهِدَ مِنْكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ وَمَنْ كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ أَيَّامٍ أُخَرَ يُرِيدُ اللَّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلا يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ وَلِتُكْمِلُوا الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُوا اللَّهَ عَلَى مَا هَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ
(Aceste zile sunt) luna Ramadan, în care a fost trimis Coranul, drept călăuză pentru oameni, dovezi limpezi pentru drumul cel drept şi Îndreptar (Al-Furqan). Şi oricare dintre voi care este prezent în această lună, să o ţină ca post, iar cel care este bolnav ori în călătorie (să postească) un număr (egal) de alte zile. Allah vă voieşte uşurarea, nu vă voieşte împovărarea şi să împliniţi acest număr şi să-L preamăriţi pe Allah, pentru că vă călăuzeşte pe calea cea bună! Poate voi veţi fi mulţumitori!” [Traducerea sensurilor Nobilului Coran, 2:185]
Conform învăţaţilor în exegeză coranică, termenul „şi” din acest verset conduce la următoarea interpretare a unui aspect a semnificaţiei sale:
„Postiţi această lună, deoarece este luna în care Coranul a fost pogorât.”
Cum anume putem celebra mai bine această lună decât prin citirea, recitarea şi ascultarea Nobilului Coran cât mai mult timp posibil?! Abu Hurairah (Allah să fie mulţumit de el!) a relatat că:
„Îngerul Gavriil (Pacea fie asupra sa!) obişnuia să recite Coranul cu Profetul () o dată pe an (în luna Ramadan), însă el l-a repetat de două ori în anul în care a murit (...)” (Al-Bukhari)
Postul şi petrecerea timpului recitând Nobilul Coran sunt două dintre faptele cele mai merituoase care ne ajută să păstrăm legătura cu Creatorul nostru şi, de asemenea, care ne hrănesc sufletele şi ne reîncarcă imaan-ul (credinţa). Din moment ce trupul este oprit de la hrană şi apă, iar sufletul primeşte această hrană aleasă, nu putem să nu ne umplem cu energie în luna Ramadan, să nu simţim linişte şi mulţumire sufletească. Acest fapt este ceea ce ne determină să fim responsabili, să ne căim şi să ne schimbăm înainte de a fi prea târziu. De asemenea, ne ajută să aducem schimbări pozitive în vieţile noastre de dragul lui Allah Preaînaltul şi Preaslăvitul şi să fim primii în cursa prin care ne dorim să ne apropiem de El prin înfăptuirea de fapte bune.
În Tăfsir Al-Qurtubi ni se spune că:
„Numele de Ramadan derivă din termenul din limba arabă «ramida» sau «ar-ramad», ceea ce denotă căldură intensă sau uscăciune, referindu-se, în special, la pământ. De asemenea, poartă numele de Ramadan, deoarece, în această lună, păcatele sunt distruse de faptele bune. Profetul () a spus:
«Cel care posteşte în timpul lunii Ramadan cu credinţă şi căutând răsplata sa (de la Allah) va avea toate păcatele trecute iertate.» [Al-Bukhari şi Muslim]
De asemenea, el () a spus:
«Cu adevărat, la momentul întreruperii postului, Allah are anumite persoane pe care le eliberează (din Foc) şi aceasta se întâmplă în fiecare noapte.» [Ibn Majah]
Cu adevărat, aceasta face parte din Mila şi Dragostea extraordinar de mari ale lui Allah Preaînaltul, deoarece El ne oferă oportunitatea de a ne creşte faptele bune, astfel încât să fim dintre cei iertaţi în această lună binecuvântată. Haideţi să ne străduim să nu o transformăm într-o lună a lenei şi a somnului sau într-o perioadă a practicării artei gătitului, plănuind feluri de mâncare nenumărate, sau într-una a cumpărăturilor excesive şi a distracţiilor. Mai degrabă, haideţi să ne pregătim să întâmpinăm această lună binecuvântată în cel mai bun mod cu putinţă, învăţând mai multe despre virtuţile şi regulile sale. Haideţi să avem intenţii sincere pentru a ne îndeplini punctele pe care le-am plănuit pentru luna Ramadan, făcând un orar realist pentru fiecare zi. Conform unui hadith de la Al-Bukhari şi Muslim, vom fi răsplătiţi chiar şi pentru intenţia de a face o faptă bună, chiar dacă nu reuşim să ducem la bun sfârşit acel lucru.
Haideţi să ne căim cu sinceritate pentru toate păcatele noastre şi să învăţăm să iertăm, să uităm şi să îi scuzăm pe cei din jurul nostru. Ar fi înţelept să facem o listă lungă pentru duʻā şi să ne notăm timpurile potrivite pentru Sunnah sau când suplicaţiile noastre au şanse mai mari să primească un răspuns, precum atunci când întrerupem postul, atunci când ne aflăm în sujud sau în ultima parte a nopţii, înainte de Fajr.
Nu uitaţi, este posibil să nu mai ajungem o altă lună Ramadan, de aceea, haideţi să facem aranjamente pentru a o transforma în cea mai bună lună Ramadan de până acum. Este cu adevărat luna câştigurilor măreţe, un adevărat dar pentru noi toţi.

Fie ca Allah Preaînaltul să fim martori ai lunii Ramadan, cu sănătate şi credinţă puternică, precum şi să ne ajute să fim printre cei inteligenţi, care se străduiesc cu toată puterea să câştige cele mai mari răsplăţi! Amin ya Rabb!




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
 
;