vineri, 24 iunie 2016

LAYLAT AL-QADR - O NOAPTE BINECUVÂNTATĂ



Ultimele zece zile din luna Ramadan au fost binecuvântate de Allah Preaînaltul cu virtuţi unice. Printre acestea se află Laylat al-Qadr (Noaptea Puterii sau noaptea Destinului). Cu privire la aceasta, Allah Subhanahu wa Ta’ala spune:
حم۞ وَالْكِتَابِ الْمُبِينِ ۞ إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةٍ مُّبَارَكَةٍ ۚ إِنَّا كُنَّا مُنذِرِينَ ۞ فِيهَا يُفْرَقُ كُلُّ أَمْرٍ حَكِيمٍ ۞ أَمْرًا مِّنْ عِندِنَا ۚ إِنَّا كُنَّا مُرْسِلِينَ ۞ رَحْمَةً مِّن رَّبِّكَ ۚ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ
„Ha, Mim. ~ (Jur) Pe Cartea cea limpede (Coran)!~ Noi am trimis-o într-o noapte binecuvântată (Laylat al-Qadr) – căci Noi am fost cu adevărat prevenitori, ~ În care se hotărăsc toate rânduielile înţelepte, ~ Printr-o Poruncă de la Noi, căci Noi (Allah) suntem Cel care trimite, ~ Ca îndrumare de la Domnul tău, care este As-Samīʻ (Cel care aude totul), Al-ʻAlīm (Atoatecunoscător, Omniscient).” [Traducerea sensurilor Nobilului Coran, 44:1-6]
Allah a revelat Coranul în această Noapte pe care El, Preaînaltul, o descrie ca fiind binecuvântată. Un grup de salafi (predecesori dreptcredincioşi), printre care Ibn ʻAbbas, Qatādah, Sa’id ibn Jubair, ʻIkrimah, Mujāhid şi alţii (Allah să fie mulţumit de ei!) a spus că această Noapte este Laylat Al-Qadr.
Fraza  „În care se hotărăsc toate rânduielile înţelepte” indică faptul că în această noapte destinul tuturor creaturilor pentru anul următor este hotărât acum. În această noapte, este scris cine va trăi şi cine va muri, cine va fi salvat şi cine blestemat, cine va ajunge în Paradis şi cine în Iad, cine va fi onorat şi cine umilit, dacă va fi un an secetos sau unul bogat şi toate chestiunile pe care Allah le Doreşte pentru anul care vine.
Ibn ʻAbbas (Allah să fie mulţumit de el!) a spus:
„Poţi vedea o persoană care îşi finisează casa sau care îşi plantează câmpul şi, cu toate acestea, urmează să moară.”, aceasta însemnând că, în Laylat al-Qadr a fost stabilit deja faptul că el este dintre cei care îşi va pierde viaţa în anul care urmează.
De asemenea, s-a spus că în această Noapte, Destinul oamenilor le este arătat îngerilor (Pacea fie asupra lor!).

Semnificaţia termenului de „qadr” este aceea de preamărire sau onoare, fapt care înseamnă că această Noapte este preamărită datorită caracteristicilor sale speciale, precum şi faptul că persoana care se află în adorare în această noapte va fi onorată. De asemenea, qadr înseamnă şi restrângere, în sensul că nu cunoaştem momentul exact al acestei nopţi, el fiindu-ne ascuns. Al-Khalil ibn Ahmad (Allah să aibă milă de el!)a spus:
„A fost numită Laylat Al-Qadr deoarece Pământul este restrâns datorită numărului măreţ de îngeri dina ceastă noapte, iar Qadr înseamnă restrângere.”
De asemenea, s-a spus că termenul de „Qadr” înseamnă Qadar (Destin), deoarece în această noapte destinul oamenilor pe anul următor este hotărât, după cum ne spune Allah în Coran (44:4), decis şi scris.
Aşadar, Allah a numit această Noapte Laylat al-Qadr datorită valorii sale măreţe şi a statutului său special, precum şi pentru că în această perioadă sunt iertate o mulţime de păcate minore şi greşeli. Profetul Mohammed () a spus:
„Cel care petrece Laylat al-Qadr în rugăciune cu credinţă şi sperând la răsplata sa va avea toate păcatele trecute iertate.” [Al-Bukhari]
Allah Preaînaltul i-a oferit aceste Nopţi caracteristici speciale, care o transformă într-un moment unic, printre care:
ü     este Noaptea în care Nobilul Coran a fost trimis, după cum am spus mai sus. Ibn ʻAbbas (Allah să fie mulţumit de el!) a spus:
„Allah a trimis Coranul la un moment dat din Al-lawh al-Madhudh (Tablele Păstrate) în Bait al-ʻizzah (Casa Mândriei) în primul Cer, apoi, acesta i-a fost revelat Mesagerului lui Allah  () în stadii, timp de douăzeci şi trei de ani.” [Ibn Kathir]
ü     Allah Preaînaltul a descris-o ca fiind mai bună decât o mie de lui:
لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ
„Noaptea Al-Qadr este mai bună decât o mie de luni (adică actele de adorare adresate lui Allah din această noapte sunt mai bune decât actele de adorare adresate Lui făcute pe parcursul a o mie de luni, adică 83 de ani şi 4 luni).” [Traducerea sensurilor Nobilului Coran, 97:3]
ü     de asemenea, Allah Preaînaltul a descris-o ca fiind binecuvântată:
إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةٍ مُّبَارَكَةٍ ۚ إِنَّا كُنَّا مُنذِرِينَ
 „Noi am trimis-o într-o noapte binecuvântată (Laylat al-Qadr) – căci Noi am fost cu adevărat prevenitori. [Traducerea sensurilor Nobilului Coran, 44:3]
ü     această Noapte este descrisă ca fiind una liniştită, deoarece diavolii nu pot cauza niciun fel de rău în timpul ei.
ü     Allah Preaînaltul a revelat un întreg Capitol în Coran referitor la această Noapte, în care menţionează onoarea şi valoarea sa măreaţă:
إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ ۞ وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ ۞ لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ ۞ تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِم مِّن كُلِّ أَمْرٍ ۞ سَلَامٌ هِيَ حَتَّىٰ مَطْلَعِ الْفَجْرِ
„Cu adevărat, Noi l-am trimis pe el (acest Coran, adică am început revelarea lui) în noaptea Al-Qadr (noaptea Onoarei şi a Decretului, aceasta fiind una dintre ultimele zece nopți ale lunii Ramadan, în timpul căreia Allah Decretează destinul robilor Săi pentru următorul an). ~ 2  Şi cum ai putea tu şti (o, Profetule; adică nu îţi poţi imagina) ce (cât de măreaţă) este noaptea Al-Qadr (o expresie care arată cât de importantă este această noapte)? ~  Noaptea Al-Qadr este mai bună decât o mie de luni (adică actele de adorare adresate lui Allah din această noapte sunt mai bune decât actele de adorare adresate Lui făcute pe parcursul a o mie de luni, adică 83 de ani şi 4 luni). ~  În timpul ei, coboară îngerii şi Ar-Rūh (Duhul, adică îngerul Gavriil), cu Permisiunea Domnului lor, cu toate Decretele  (pentru toate acţiunile din acel an). ~  (Întreaga noapte) Este pace (şi Bunătate din partea lui Allah faţă de robii Săi dreptcredincioşi) până la ivirea zorilor.” [Traducerea sensurilor Nobilului Coran, 97:1-5]

Laylat al-Qadr este una dintre ultimele zece nopţi ale lunii Ramadan, după cum relatează Ibn ʻOmar (Allah să fie mulţumit de el!), care a spus că Mesagerul lui Allah  () a spus:
„Căutaţi Laylat al-Qadr în ultimele zece zile ale lunii Ramadan.” [At-Tirmidhi şi Abu Dawud]
Cel mai probabil, aceasta poate fi întâlnită în zilele cu număr impar, după cum ne-a spus Mesagerul lui Allah ():
„Căutaţi Laylat al-Qadr în nopţile impare din ultimele zece nopţi din Ramadan.” [Al-Bukhari şi Muslim]
Aşadar, ar trebui să o căutăm cu precădere în nopţile impare (21, 23, 25, 27, 29).
Mulţi spun că se găseşte cu precădere în noaptea 27, dar aceasta nu este ceva cu o evidenţă solidă. Mulţi învăţaţi sunt de părere că aceasta nu este în aceeaşi noapte în fiecare an.
Allah Preaînaltul a ascuns această noapte astfel încât robii Săi să se străduiască să o găsească, prin adorare asiduă.
Aşadar, trebuie să ne străduim cu putere în ultimele zece zile ale lunii Ramadan, căutând Laylat al-Qadr şi urmând exemplul Profetului Mohammed (), făcând cât mai multe suplicaţii şi încercând să ne apropiem cât mai mult de Allah Subhanahu wa Ta’ala.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
 
;