duminică, 26 iunie 2016

DARURI DIVINE ÎN ULTIMELE ZECE ZILE DIN LUNA RAMADAN


Ne aflăm în luna Generozităţii şi a bunătăţii, a dreptăţii măreţe şi a binecuvântărilor nenumărate. Ea este slăvită în mod deosebit, fiind menţionată atât în Cartea cea Nobilă a lui Allah Cel Atotputernic, Coran, cât şi în relatările profetice, Sunnah. Este luna Coranului şi a blândeţii, perioada în care oamenii se întorc către Domnul lor într-un mod unic şi într-o manifestare a credinţei fără asemănare.
Acestei luni i s-a oferit un privilegiu care nu a fost oferit niciunei alte luni şi anume: ultimele zece zile, pline de binecuvântare, în care Allah Preaînaltul îşi trimite Îndurarea Sa asupra robilor Săi, salvându-i de Focul iadului. De aceea, trebuie să avem grijă să le transformăm în cele mai bune zile cu putinţă pentru ca, la finalul lor, să primim, in shaa Allah, răsplata măreaţă a iertării păcatelor minore. Putem face acest lucru urmând câţiva paşi simpli, printre care amintesc:
efectuarea Iʿtikāf (izolarea în moschee pentru adorare). Iʿtikāf este o acţiune deosebit de importantă, ajutând credincioşii să se dedice în totalitate lui Allah, Stăpânul tuturor lumilor, precum şi să uite de multe dintre angajamentele nesfârşite ale vieţii pământeşti. Este recomandată efectuarea Iʿtikāf pe parcursul ultimelor zece zile din luna Ramadan, bărbaţii realizând aceasta la moschee, iar femeile într-un loc mai izolat din propria casă. Dacă persoana nu poate efectua un Iʿtikāf complet, atunci ea poate efectua aceasta atât cât îi permite timpul, îndeplinind un Iʿtikāf parţial şi va primi, in shaa Allah, răsplată pentru acea perioadă.
a petrece cea mai mare parte din noapte în rugăciune (as-salāh) şi pomenirea lui Allah (dhikr Allah). În momentul în care începeau ultimele zece zile, Profetul () obişnuia să se roage întreaga noapte, să îşi strângă cureaua în talie (adică nu se mai apropia de soţiile sale pentru a avea relaţii intime) şi să îşi trezească familia pentru rugăciuni. ʻAishah (Allah să fie mulţumit de ea!) a relatat că:
„Odată cu începerea ultimelor zece zile din luna Ramadan, Profetul () obişnuia să îşi strângă cureaua în talie (adică nu se mai apropia de soţiile sale), să stea treaz toată noaptea în rugăciune şi le trezea şi pe soţiile sale (pentru a se ruga, recita Coran etc.).” (Convenit)
Rugăciunea din timpul nopţii în Ramadan este o oportunitate măreaţă pentru oricine este angajat cu precădere în chestiunile acestei lumi (şi acesta este cazul majorităţii oamenilor), care, în mod obişnuit, nu efectuează Qiām al-layl ( rugăciunile voluntare din timpul nopţii). Astfel, minimul de efort pe care îl pot face oamenii în aceste ultime zile din luna Ramadan este să efectueze aceste rugăciuni, iar pentru cei care le efectuează în mod obişnuit, să crească timpul petrecut în efectuarea acestora.
nu trebuie să uităm că aceste ultime zile includ o noapte care este cea mai măreaţă dintre nopţi, Laylatul Qadr (Noaptea Destinului sau Noaptea Puterii), care este mai bună decât o mie de luni. Cel care iroseşte această noapte a irosit, cu adevărat, o oportunitate măreaţă. Majoritatea învăţaţilor musulmani este de acord că această noapte se găseşte în una dintre nopţile impare (21, 23, 25, 27, 29) ale ultimelor nopţi din Ramadan, câţiva spun că se găseşte în noaptea 27, însă nimeni nu ştie cu exactitate clipa ei. O putem recunoaşte după anumite semne (linişte absolută, Soarele va răsări fără raze etc.), însă trebuie să ne străduim să o găsim, crescând actele noastre de adorare pe parcursul acestor nopţi.
trebuie să mărim ritmul în ceea ce priveşte citirea Nobilului Coran, însă, doar citirea, fără înţelegere, nu ne aduce vreun folos. De aceea, trebuie să încercăm să reflectăm la ceea ce citim, să înţelegem prin citirea interpretării sensurilor şi a exegezelor coranice, precum şi să aplicăm prescripţiile sale şi să ne oprim de la ceea ce interzice în viaţa de zi cu zi. Alături de citirea Coranului, trebuie să creştem dhikr Allah (pomenirea lui Allah). Nu este nicio îndoială că aceste zile binecuvântate sunt cele mai bune pentru a face aceasta.
în aceste zile şi nopţi, trebuie mărite actele de adorare. O persoană înţeleaptă este cea care îşi direcţionează capacităţile şi timpul pentru a beneficia pe cât de mult este posibil de aceste zile pline de fericire.
nu trebuie să uităm că unii sunt mai puţin norocoşi decât noi, de aceea, ar trebui să oferim cât mai mult în caritate, să rupem din puţinul nostru lucruri mărunte pentru noi, dar semnificative pentru cei care nu le au, să le oferim o mică bucurie, o masă la sfârşitul unei zile de post sau ceva care să le bucure sufletele in shaa Allah.


Fie ca Allah să ne călăuzească paşii pe Calea Sa cea Dreaptă şi să ne facă dintre cei care primesc răsplata acestor zile măreţe şi binecuvântate! Amin ya Rabb!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
 
;