vineri, 27 mai 2016

O Sunnah uitată: a sta în ploaie



Este Sunnah (o practică a Profetului Mohammed ) să stai în ploaie şi să îţi expui o parte a trupului ploii.
Anas (Allah să fie mulţumit de el!) a relatat:
حَدَّثَنَا قُتَيْبَةُ بْنُ سَعِيدٍ، وَمُسَدَّدٌ، - الْمَعْنَى - قَالاَ حَدَّثَنَا جَعْفَرُ بْنُ سُلَيْمَانَ، عَنْ ثَابِتٍ، عَنْ أَنَسٍ، قَالَ أَصَابَنَا وَنَحْنُ مَعَ رَسُولِ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم مَطَرٌ فَخَرَجَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم فَحَسَرَ ثَوْبَهُ عَنْهُ حَتَّى أَصَابَهُ فَقُلْنَا يَا رَسُولَ اللَّهِ لِمَ صَنَعْتَ هَذَا قَالَ ‏ "‏ لأَنَّهُ حَدِيثُ عَهْدٍ بِرَبِّهِ”.
„O ploaie puternică a căzut asupra noastră în timp ce ne aflam în compania Mesagerului lui Allah . El a mers afară şi şi-a îndepărtat haina până ce ploaia a căzut pe el. L-am întrebat: «O, Mesager al lui Allah, de ce ai făcut astfel?» El a răspuns: «Deoarece aceasta a fost de curând cu Domnul ei.»” [Abu Dawud, clasificat ca fiind sahih de către Al-Albani]
Al-Hakim, în cartea sa – Al-Mustadrak – a relatat acest hadith, adăugând următoarea explicaţie:
„Atunci când ploaia cobora din Ceruri, el (Profetul ) obişnuia să îşi îndepărteze haina de pe spate până când ploaia îl atingea (pe spate).”
Din acest hadith, învăţaţii musulmani au ajuns la concluzia că este Sunnah să îţi expui o parte a trupului sau hainele în ploaie şi aceasta datorită bucuriei că Allah Preaînaltul şi Preaslăvitul a revărsat asupra noastră o asemenea binecuvântare măreaţă.
Cu privire la fraza: „Deoarece aceasta a fost de curând la Domnul ei.”, imam An-Nawawi (Allah să aibă milă de el!) a spus:
„Ploaia este o parte  a Milei pe care Allah abia a creat-o, fapt pentru care trebuie să o folosim ca pe o binecuvântare.”
Mai mult decât atât, Ibn ʻAbbas (Allah să fie mulţumit de el!) a relatat că, odată, pe când ploaia cădea din Ceruri, el le-a cerut servitorilor săi să aducă afară salteaua şi şaua sa, astfel încât ploaia să cadă pe ele. Abu Jawzā’ l-a întrebat: „De ce procedezi astfel?” Ibn ʻAbbas (Allah să fie mulţumit de el!) i-a răspuns: „Nu ai citit în Cartea lui Allah: «Şi Noi (Allah) trimitem din Cer apă binecuvântată (...)» [Traducerea sensurilor Nobilului Coran, 50:9]?! Din această cauză, îmi place ca această binecuvântare să cadă peste ele.”
(consemnat în Al-Umm, cartea imamului Ash-Shafa’i, Allah să aibă milă de el!)
Învăţaţii în Jurisprudenţă Islamică au menţionat următoarele cu privire la statul în ploaie:
Sunnah expunerii persoanei în ploaie poate fi realizată prin dezvelirea unei porţiuni mici a mâinii sau a capului;
persoana care îşi descoperă o parte a trupului pentru ca aceasta să fie atinsă de ploaie nu trebuie să îşi dezvăluie o parte awrah a trupului;
unii învăţaţi recomandă ca persoana să efectueze abluţiune (wudhū) sau îmbăiere totală (ghusl) cu apa din ploaie. Imam An-Nawawi (Allah să aibă milă de el!) a spus:
„Este recomandat ca atunci când apa din ploaie se revarsă cu abundenţă ca persoana să efectueze wudhū sau ghusl cu apa din aceasta, iar dacă o persoană nu le poate efectua pe amândouă, atunci să efectueze doar wudhū.”

Şi Allah ştie cel mai bine!




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
 
;