miercuri, 13 iulie 2016

POSTUL DIN LUNA SHAWWAL SI VIRTUŢILE SALE



Luna Shawwāl este a zecea lună a calendarului islamic, care urmează imediat după luna Ramadan, prima zi a acesteia fiind ʻEid al-Fitr.
În luna Shawwāl este Sunnah Mustahabbah să se postească şase zile, ca o continuare după postul obligatoriu din luna Ramadan. În aceasta, se află o virtute imensă şi o răsplată măreaţă. Oricine posteşte luna Ramadan, după care continuă cu 6 zile din luna Shawwāl va avea aceeaşi răsplată ca şi cum ar fi postit un an întreg. Abu Ayyub (Allah să fie mulţumit de el!) a relatat că Mesagerul lui Allah () a spus:
„Cel care ţine post în luna Ramadan şi apoi continuă cu 6 zile din luna Shawwāl va fi răsplătit ca şi cum ar fi postit un an întreg.” [Muslim, Abu Dawud, At-Tirmidhi, An-Nasa’i şi Ibn Majah]
Profetul Mohammed () a explicat aceasta atunci când a spus:
„Oricine posteşte timp de 6 zile după (ʻEid) al-Fitr a completat anul: oricine face o faptă bună (hassanah) va avea zece hassanah asemeni ei.”
Conform unei alte relatări:
„Allah a făcut pentru fiecare hassanah 10 asemeni ei, aşadar, o lună este ca şi când ai fi postit 10 luni, iar postul în aceste 6 zile completează anul.” [An-Nasa’i şi Ibn Majah]
De asemenea, Ibn Khuzaimah (Allah să aibă milă de el!) a explicat că:
„Postul din luna Ramadan are o răsplată asemănătoare cu 10 asemeni ei, iar postul pentru 6 zile aduce cu sine răsplata a două luni, iar acesta este postul pe un an întreg.”
Un alt beneficiu important al postului din luna Shawwāl este acela că el este ispăşire pentru micile scăpări pe care o persoană le comite în timpul postului din luna Ramadan, ştiut fiind faptul că nimeni nu este perfect şi că există deficite în acţiunile cuiva. Profetul Mohammed  () a spus:
„Cu adevărat, primul lucru pentru care este socotit un rob în Ziua Judecăţii, dintre faptele sale, este rugăciunea – şi dacă a îndeplinit-o el corect, atunci, cu adevărat, a izbândit, iar dacă el a greşit, atunci, cu adevărat, a decăzut şi a fost pierdut; şi dacă a lipsit ceva din ceea ce era obligatoriu (prescris) pentru el, Allah va spune: «Uitaţi-vă (şi cercetaţi): oare are robul Meu dintre faptele voluntare ceva cu care să acopere golul din faptele obligatorii?»; apoi sunt restul faptelor sale tot astfel (socotite).” (An-Nasa’i, At-Tirmidhi şi Ibn Majah)

Când anume trebuie să postească musulmanul cele 6 zile din luna Shawwāl?
Musulmanul poate începe postul celor 6 zile din luna Shawwāl chiar din cea de a doua zi a lunii, excepţie făcând prima zi, fiind interzis (haram) să postim în ziua de ʻEid. Aceste zile nu trebuie postite imediat după ʻEid al-Fitr, este permis să începi postul imediat după ʻEid au mai târziu de aceasta. De asemenea, aceste zile pot fi postite consecutiv sau separat pe întreaga perioadă a lunii Shawwāl, în funcţie de cum îi este uşor persoanei. Dacă posteşti aceste zile în mod consecutiv sau o faci separat este corect. Profetul Mohammed () a spus:
Dacă dorești, fă-le în zile neconsecutive și dacă dorești, în zile consecutive.” [Ad-Daraqutni]

Poate o persoană să postească cele 6 zile din luna Shawwāl dacă încă mai are de recuperat zile din luna Ramadan?
În această privinţă, există mai multe opinii ale învăţaţilor, după cum urmează:
ü unii învăţaţi spun că, dacă ai zile de recuperat din luna Ramadan, trebuie întâi să recuperezi zilele pierdute şi abia apoi să posteşti zilele din luna Shawwāl;
ü o a doua opinie este aceea că este permis să posteşti zilele din luna Shawwāl şi abia mai târziu să recupereze zilele pierdute din Ramadan. S-a relatat că ʻAishah (Allah să fie mulţumit de ea!) recupera zilele pierdute de ea, din luna Ramadan, în perioada lunii Shaban (luna de dinaintea lunii Ramadan), ea nerecuperând imediat, chiar dacă avea posibilitatea să o facă. (Al-Bukhari şi Muslim)
ü o a treia opinie este aceea că se pot combina intenţiile postului din luna Ramadan cu cel din luna Shawwāl, postind, astfel, simultan zilele pierdute din Ramadan şi cele 6 zile de post voluntar.

O persoană trebuie să postească cele 6 zile din luna Shawwāl în fiecare an?
Postul din luna Shawwāl este Sunnah, nu wajib (obligatoriu). Dacă o persoană este bolnavă sau nu poate posti, aceasta nu este un păcat pentru ea. Postul celor 6 zile din luna Shawwāl au o răsplată măreaţă, însă persoana care nu o face nu va avea un păcat scris pentru ea.

Şi Allah ştie cel mai bine!



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
 
;