joi, 2 iulie 2015

ÎNVAŢĂ ŞI TRĂIEŞTE CONFORM CORANULUI






      Coranul cel Nobil cuprinde însăși Înțelepciunea, arătând vastitatea Universului și iubirea imensă pe care Allah subhanahu wa taꞌala a arătat-o omenirii. Coranul este calea care conduce oamenii spre armonia universală, contrabalansând relațiile dintre indivizi, familii, societate și întreaga Creație. Pasiunea pentru cunoaștere, pentru iubirea de adevăr și pentru toate persoanele aflate în jurul nostru, modul de abordare al tuturor problemelor vieții, sunt chestiuni menționate în Sfântul Coran. 
     
     Însă, câte lecţii de călăuzire nu pierdem prin faptul că nu învăţăm, trăim şi iubim Coranul?!

     Cunoaştem virtuţile şi auzim despre răsplăţile pe care le aduce cu sine contemplarea Coranului şi, cu toate acestea, ne dăm înapoi de multe ori, din cauza unui obstacol sau al altuia, mulţi spunând: "Însă nu ştiu araba!"

     Cu adevărat, Allah Preaînaltul a ales limba arabă că limbă a Coranului şi ne-a spus:
     "Noi l-am pogorât un Coran arab, poate că voi veţi pricepe." [Surat Yusuf, 12:2]
     "O Carte ale cărei versete sunt tâlcuite, un Coran arab pentru un neam (de oameni) care ştie." [Surat Fussilat, 41:3]

    Aţi observat cum Revelarea Coranului este menţionată împreună cu înţelegerea şi cunoaşterea? Lecţia pe care o putem învăţa din aceste versete este aceea că limba arabă nu este o barieră, ci este un instrument pentru o înţelegere limpede şi concisă a Cărţii lui Allah. În momentul în care ajungem să acceptăm aceasta în mod conştient, in shaa Allah, am făcut un pas strălucit.
     Învăţarea oricărei limbi presupune timp şi efort, iar învăţarea limbii arabe cu intenţia recitării Coranului este o cale care vă permite să vă lăsaţi absorbiţi de aceste versete şi să cugetaţi asupra semnificaţiilor acestora la un nivel mai înalt. Luna Ramadan va trece repede, însă, ce ar fi să vă faceţi un plan pe termen scurt şi unul pe termen lung?! Planul pe termen lung include învăţarea limbii arabe într-un mod conştient şi eficient. Planul pe termen scurt include citirea Coranului într-o limbă pe care o cunoşti. 

    1.  Foloseşte o traducere de calitate a sensurilor Coranului cel Glorios, astfel încât să poţi avea o privire de ansamblu asupra semnificaţiilor versetelor Cărţii lui Allah.

     2. Concentrează-te cu inima şi cu mintea la Cuvintele lui Allah subhanahu wa ta'ala, după cum ne spune:
     "Noi am făcut Coranul uşor, pentru îndemnare, dar oare se află cine să ia aminte?" [Surat Al-Qamar, 54:17] 
     Deşi cu toţii ştim că Nobilul Coran este Cartea cea Sfântă, atitudinea noastră cu privire la Coran reflectă cât de ritualică şi culturală este apropierea noastră de înţelegerea Coranului, fapt care ne-a îndepărtat de adevăratul scop al acestei Cărţi în vieţile noastre. Se pare că plasarea Coranului pe cele mai înalte rafturi şi în cele mai elaborate coperţi reuşim să îl facem de neatins, fizic şi mental. Aproape că este nevoie de o ceremonie pentru a îl aduce până la "nivelul nostru umil" de pe rafturile prăfuite atunci când căutăm Ajutorul lui Allah subhanahu wa ta'ala sau, şi mai trist, îl păstrăm doar pentru momentul în care cineva este bolnav sau pe moarte. De aceea, întreabă-te: oare nu merită cei vii mai mult îndrumarea Coranului?!
     În Surat Ya-Sin, Allah subhanahu wa ta'ala ne spune:
     "Şi Noi nu l-am învăţat pe el (Mohammed) poezia, căci aceasta nu s-ar fi cuvenit pentru el. Aceasta nu este decât îndemnare şi un Coran limpede, ~ Pentru a-l preveni pe cel care este viu şi pentru a se împlini Cuvântul împotriva necredincioşilor." [Surat Ya-Sin, 36:69-70]
     De asemenea, Allah ne spune în Coranul cel Nobil:
     "Spune (o, Mohammed): L-a pogorât (pe Coran) Duhul Sfânt de la Domnul tău întru adevăr, ca să-i întărească pe cei care cred şi să fie călăuză şi şi bună vestire pentru musulmani." [Surat An-Nahl, 16:102]

     3. O altă modalitate de a trăi urmând Coranul este să te asiguri că ai o copie a Coranului, pe care o ţii alături de tine pe birou sau într-un loc unde să ajungi rapid. Citeşte Cartea ce Sfântă în mod regulat, chiar dacă citeşti doar mici părţi din aceasta, urmând să creşti cantitatea citită în timp. 

    4. Fă-ţi timp pentru a cugeta asupra semnificaţiilor sale, s-ar putea să fie de ajutor să ţii un caiet lângă tine în care să îţi notezi gândurile şi versetele care îţi plac cel mai tare, astfel încât să ai ceva la care să apelezi mai târziu şi din care să poţi învăţa. Include şi versetele pe care nu le înţelegi foarte bine şi încearcă să cauţi semnificaţia acestora în Tăfsir sau la o persoană care are cunoştinţe de Tăfsir. 
     Cu o mai bună înţelegere a Coranului, sperăm să reuşim să implementăm şi să trăim mult mai mult conform perceptelor Nobilului Coran. Nu uitaţi ceea ce 'Aishah, radhi Allahu anha, ne-a spus despre Profet, salla Allahu aleihi wa sallam:
    "Caracterul lui era Coranul." [Bukhari]


      De aceea, recitaţi Coranul şi veţi găsi îndrumările lui Allah subhanahu wa ta'ala cu privire la calităţile oamenilor din Jannah (Paradis) şi ale oamenilor din Jahannam (Iad). De asemenea, putem învăţa despre oamenii care au trăit înainte de noi, asupra cărora s-a abătut Mânia lui Allah, sau despre cei care s-au ridicat şi au mers pe Calea Sa, fiind binecuvântaţi cu Mila lui Allah. 

    Prin Voia lui Allah, multe s-au spus şi s-au scris despre recitarea, învăţarea şi beneficiile Coranului. Trebuie doar să te ridici şi să trăieşti în conformitate cu acesta. Pune-ţi această intenţie şi puneţi aceasta în planul pentru luna Ramadan şi în cel pentru restul vieţii tale, pentru a deveni oameni ai Coranului. Fie ca Allah subhanahu wa ta'ala să ne facă dintre aceştia! Amin!


„Allah Preaînaltul a spus: «Eu sunt (pentru robul Meu) aşa cum gândeşte el despre Mine că sunt, şi Eu sunt cu el dacă M-a pomenit, şi dacă M-a pomenit în sinea lui, l-am pomenit în Sinea Mea, şi dacă M-a pomenit într-o adunare (de oameni), îl voi pomeni într-o adunare mai bună decât aceasta. Dacă se apropie de Mine cu o palmă, Eu Mă voi Apropia de el cu un cot; dacă se apropie de Mine cu un cot, Eu Mă Apropii de el cu un stânjen; dacă vine la Mine mergând, Eu Mă Duc la el în fugă.»”
 (Bukhari)




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
 
;