duminică, 8 ianuarie 2017

CUM SĂ NE ÎMBUNĂTĂȚIM RELAȚIA CU NOBILUL CORAN







      Ca musulmani, avem datoria să reflectăm asupra propriei vieți și să ne dezvoltăm întotdeauna pe plan personal. Ar trebui ca, din când în când, să ne facem timp pentru a studia Nobilul Coran, cu inima deschisă, pentru ca, astfel, să ajungem să ne schimbăm ca oameni, să fim mai buni, adevărați companioni ai Coranului, care aplică în viața de zi cu zi îndemnurile Cărții Glorioase.
       Mulți citesc Coranul cu dorința de a parcurge cât mai multe pagini, astfel încânt să primească răsplata pentru recitare. Însă, nu ar trebui să dezvoltăm o astfel de relație cu Cartea lui Allah. Nobilul Coran este o sursă importantă de barakah (binecuvântare) în viețile noastre, fapt pentru care ar trebui să citim, să reflectăm la ceea ce citim și să aplicăm în viața noastră zilnică învățăturile sale. Nu este importantă cantitatea, cititul fără a înțelege nu are absolut nicio valoare. Trebuie să ne amintim întotdeauna că nu este important numărul de citiri ale Coranului, ci ceea ce câștigăm din ceea ce citim. Putem recita doar câteva ayāt (versete), atât timp cât acestea ne ajută să ne schimbăm în bine viețile, este de ajuns.

     Mai jos, găsiți câteva modalități prin care vă puteți îmbunătăți relația cu Nobilul Coran:

      1. Fiți constanți!
      ‘Aishah (Allah să fie mulțumit de ea!) a relatat:
„Profetul a fost întrebat: «Care fapte sunt cele mai iubite de către Allah?» El a răspuns: «Faptele făcute în mod constant, chiar dacă acestea sunt puține.»  Apoi, el a adăugat: «Nu luați asupra voastră decât acele lucruri care se află în capacitatea voastră.»” (Sahih al-Bukhari)
      Noi avem diferite aptitudini și capacități diferite, precum și responsabilități care determină cât timp putem acorda pentru citirea Nobilului Coran. Fiți realiști și stabiliți un anumit timp dedicat citirii, înțelegerii și reflectării asupra Nobilului Coran. Poate să fie vorba de zece minute după fiecare rugăciune sau o anumită oră, în funcție de timpul pe care îl aveți.
Însă, încercați să fiți constanți, să existe același program zilnic.       Nu este de ajuns astăzi să citești timp de trei ore, iar restul săptămânii să lași Coranul undeva pe un raft… Este mult mai benefic să fiți constanți în recitarea voastră, aceasta acordând valoare actului în sine.

      2. Stabiliți-vă un țel zilnic!
      A avea un țel, un anumit număr de pagini stabilit pentru ziua respectivă, vă va ajuta să rămâneți motivați. Acesta ar trebui să fie un țel personal, determinat de propriile abilități și capacități. Aceasta poate face referire la citirea întregului Coran într-o anumită perioadă sau la învățarea unor anumite Sure într-o anumită perioadă. Orice ați alege, aveți grijă să fiți constanți și să știți ce anume vreți să obțineți la final.

      3. Citiți Nobilul Coran în limba arabă alături de traducerea sensurilor!
      Orice și oricât ați citi din Nobilul Coran, asigurați-vă că înțelegeți ceea ce citiți. El a fost trimis „drept călăuză pentru oameni, dovezi limpezi pentru Drumul cel Drept şi Îndreptar [Al-Furqan].” (Traducerea sensurilor Nobilului Coran, 2.185)
      Este important să vă aduceți aminte aceste lucruri atunci când citiți din Coran, căci altfel, necunoscând limba arabă, putem foarte ușori să fim distrași de la ceea ce citim. Trebuie să fim echilibrați și să ne asigurăm că înțelegem ceea ce am citit.
      Pentru fiecare pagină citită în arabă, citiți și traducerea sensurilor. Beneficiul acestui fapt este acela că, în acest fel, vă veți aminti care este scopul Nobilului Coran.

      4. Faceți-vă timp pentru Tafsir
      Tafsir-ul (exegeza sau interpretarea sensurilor din Coran) vine mână în mână cu traducerea și este un ajutor fundamental pentru noi, ajutându-ne să înțelegem ceea ce Allah a dorit să ne transmită, ce anume ne poruncește și ce anume ne interzice, precum și scopul pentru care acel verset sau Sură a fost revelat.

      5. Faceți o notă pe marginea a ceea ce citiți și puneți în practică!
      Pe măsură ce citiți, faceți scurte note cu ceea ce ați învățat din ceea ce ați citit. În plus, gândiți-vă cum ați putea pune ceea ce ați învățat în practică. Astfel, vă veți îmbunătăți relația cu Nobilul Coran și ne asigurăm că vom acționa în conformitate cu ceea ce am citit, in shaa Allah (cu Voia lui Allah).


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
 
;