duminică, 26 martie 2017

A TRĂI ÎN CONFORMITATE CU NUMELE ȘI ATRIBUTELE LUI ALLAH





Abu Hurairah (Allah să fie mulțumit de el!) a relatat că Mesagerul lui Allah () a spus:
„Allah are nouăzeci şi nouă de Nume, o sută fără unul, iar cine le cunoaşte pe acestea va ajunge în Paradis.” (Al-Bukhari şi Muslim)

Oare câți dintre noi am memorat Preafrumoasele Nume și Atribute ale lui Allah? Oare câți dintre noi reușim să menționăm măcar câteva dintre Numele și Atributele Sale?
Termenul din limba arabă – isha’ nu face referire doar la cunoaștere, ci și la contemplare, înțelegere și acționare în conformitate cu acestea.

Oare trăim noi în conformitate cu Numele și Atributele lui Allah?
Pentru a primi recompensa pentru memorarea și cunoașterea Numelor și Atributelor lui Allah  include, de asemenea, și trăirea în conformitate cu acestea. Acest fapt este adesea uitat de către oameni atunci când le memorează ei înșiși sau atunci când le vorbesc despre ele și îi învață Numele și Atributele lui Allah pe copiii lor. Astfel, lista devine un fel de poem sau un nasheed, fiind mai mult o călătorie rituală decât una spirituală, așa cum ar trebui să fie.
Ne dorim să înțelegem Nobilul Coran, dar cum am putea face aceasta dacă nu Îl cunoaștem pe Cel care a revelat această Carte?!

Memorați și înțelegeți semnificația Numelor și Atributelor lui Allah!
Fiecare musulman ar trebui să cunoască cele 99 de Nume și Atribute pe care Allah ni le-a oferit. Cum putem dezvolta relația noastră cu Creatorul a tot și a toate dacă nu încercăm să Îl cunoaștem mai mult?! Cum am putea să Îl iubim și să fim conștienți de Măreția Sa dacă nu Îi cunoaștem Numele și Atributele?
Allah vorbește despre Sine și menționează Numele și Atributele Sale de 2699 de ori în Nobilul Coran. Allah este Cel care are Atributele perefcțiunii, Cel cu cele mai mărețe și nobile Calități imaginabile, pe care le deține la cel mai înalt grad imaginabil.

Cel care este adorat, Cel care posedă Atributele Divinității și ale perfecțiunii
Cuvântul Allah este format din rădăcinile hamza – lām – hā. Acestea se referă la Cel pe care întreaga creație Îl adoră și Îl slăvește, Cel Căruia Îi aparțin Atributele Divinității și ale perfecțiunii. Această rădăcină apare de 2851 de ori în Nobilul Coran, în trei forme derivate diferite: ilāha (Domnul), Allāhu ([este] Allah) și Allāhumma (o, Allah).
Lingvistic, termenul de Allah face referire la Numele care aparține Singurului Dumnezeu adevărat și la Cel care cuprinde totul prin Preafrumoasele Sale Nume și Atribute.
Allah Preaînaltul spune:
„El este Allah: Al-Khāliq (Creatorul), Al-Bāri’ (Cel care îi oferă creaţiei Sale forma cea mai potrivită, în concordanţă cu misiunea pe care fiecare creatură o va primi), Al-Musawwir (Dătătorul de forme). Lui Îi aparţin Al-Asma’Al-Husna (cele mai frumoase Nume). Toate Cele care sunt în Ceruri şi pe Pământ Îl slăvesc pe El (ele slăvesc Numele lui Allah prin cuvinte care neagă orice fel de imperfecţiune). El este Al-‘Azīz (Invincibilul, Cel Atotputernic), Al-Hakīm (Preaînțeleptul).” [Traducerea sensurilor Nobilului Coran, 59:24]
„Allah! Nu există altă divinitate în afară de El! Ale Lui sunt numele cele mai frumoase!” [Traducerea sensurilor Nobilului Coran, 20:8]

Adorarea: o combinarea a dragostei și a supunerii
Verbul ‘abada provine de la rădcina -‘ain-bā-dāl și înseamnă adorare. Însă ce anume înseamnă adorarea? Aceasta este o combinare a dragostei și a supunerii. Dragoste fără supunere sau supunere fără dragoste nu înseamnă adorare. Omenirea trebuie să arate o dragoste enormă și să se supună cu întreaga ființă lui Allah Preaînaltul, Cel care a creat întreaga omenire, Cerurile și Pământul, precum și tot ceea ce conține acesta. Nimeni în afară de Allah nu are dreptul de a fi adorat. Singura cale de a Îl iubi, adora și a I te supune este prin modalitățile pe care El le-a revelat și prin ceea ce El, Preaînaltul și Preaslăvitul, ne-a spus în Coran și Sunnah.

Preafrumoasele Sale Nume și Atribute
Numele și Atributele lui Allah sunt husnā (preafrumoase), după cum ne spune în Coran:
„Ale lui Allah sunt Numele cele mai frumoase! (…)” [Traducerea sensurilor Nobilului Coran, 7:180]
Al-husnā face referire la Preafrumoasele Sale Nume și Atribute și fiecare dintre acestea include calitatea perfecțiunii.
Numele de Allah este Numele propriu aparținând doar lui Allah Preaînaltul, iar toate celelalte fac referire la Atributele Sale divine (sifāt). Primul și ultimul cuvânt rostit la adhān (chemarea la rugăciune) este Allah, primul cuvânt rostit la rugăciune și cel care apare cel mai des în cadrul acesteia este Allah.

Cum putem trăi în conformitate cu Numele și Atributele lui Allah?

1. A crede în Allah
Islamul înseamnă supunere totală în fața Creatorului a tot și a toate, iar acest fapt are la bază cinci concepte de bază: shahādah (nu există altă divinitate demnă de adorare în afară de Allah și Mohammed este Robul și Mesagerul Său), a efectua cele cinci rugăciuni zilnice, a posti în luna Ramadan, a efectua pelerinajul la Mecca și a plăti zakāh (caritatea anuală obligatorie).
A crede în Allah înseamnă și a crede în îngerii Săi, în Cărțile revelate, în Profeții și Mesagerii Săi, a crede în Ziua Judecății și Viața de Apoi, a crede în destin și predestinare. Zilnic ar trebui să ne reînoim credința prin rostirea expresiei lā ilāha illa Allah, fiind conștienți de faptul că doar Allah trebuie adorat, Cel care a creat totul, care ne oferă mijloacele de subzistență și Cel mai aproape de noi:
„Noi l-am creat pe om şi Noi ştim ce-i şopteşte sufletul său, căci Noi suntem mai aproape de el decât vâna gâtului.” [Traducerea sensurilor Nobilului Coran, 50:16]

2. A spune și a simți lā ilāha illa Allah
Allah Preaînaltul spune:
„Deci să ştii  că nu există altă divinitate afară de Allah şi cere iertare pentru păcatele tale şi pentru dreptcredincioşi şi dreptcredincioase! (…)” [Traducerea sensurilor Nobilului Coran, 47:19]
Simți cu adevărat atunci când rostești această frază? Este afirmația care te-a adus la Islam și prin care Creatorul tău te-a ales pentru a fi musulman, dintre mulți alți oameni existenți pe Pământ. Profetul Mohammed () a spus:
„Allah a interzis Focul Iadului pentru oricine spune  «Nu există altă divinitate demnă de adorare în afară de Allah!», căutând prin aceasta Fața lui Allah (Mulțumirea lui Allah).” [Al-Bukhari]
De fiecare dată când rostești expresia lā ilāha illa Allah, gândește-te la semnificația acestor cuvinte și rostește-o din toată inima.

3. Rostește Bismillah (În Numele lui Allah)
Profetul Mohammed () a spus:
„Orice act important care nu începe în Numele lui Allah este lipsit (de binecuvântări.” (An-Nasa’i)
Atunci când rostești basmala, spunând „Bismillah Ar-Rahman, Ar-Rahīm (În Numele lui Allah, Preamilostivul, Prea Îndurătorul)”, devii conștient de Allah Preaînaltul, deoarece, astfel, Îl invoci. Atunci când rostești basmala în momentul în care începi o acțiune, înseamnă că tu cauți Binecuvântările lui Allah și Ajutprul Său pentru ceea ce urmează să faci.
Fă-ți un obicei din rostirea acestei expresii și învață-i și pe copiii tăi să facă la fel! În acest fel, te vei opri mult mai des de la efectuarea unor fapte păcătoase… De aceea, spune basmala oricând: când mănânci, când te îmbraci etc… Fă din aceasta un obicei productiv!

4. Întoarceți-vă către El
Allah Preaînaltul descrie această minunată relație directă dintre El și robii Săi într-un hadith Qudsi:
„O, fiu al lui Adam, atât timp cât Mă chemi și speri în Mine, te voi ierta pentru ceea ce ai făcut și nu Îmi va păsa de aceasta! O, fiu al lui Adam, chiar dacă păcatele tale ar atinge norii din cer și, în acel moment, ceri iertare (pentru ele) de la Mine, Eu te voi ierta! O, fiu al lui Adam, chiar dacă vii la mine cu păcate la fel de multe cât Pământul, după care te întorci spre Mine, fără a Îmi asocia Mie nimic, îți voi oferi o iertare cât Pământul de mare!” (At-Tirmidhi)
Întoarceți-vă spre Allah atât în momentele ușoare, cât și în cele grele și veți găsi fericirea și liniștea pe care nu le puteți găsi în altă parte!

O, Allah, știm că ești Singura divinitate demnă de adorare, fără a avea vreun partener, călăusește-ne pe Calea Ta și fă-ne firmi în credința în Tine și ajută-ne să facem doar acele fapte care aduc Mulțumirea Ta! Fă-ne dintre aceia care te pomenesc des și dintre cei care se întorc către Tine mereu! Binecuvântează-ne cu credință până în ultima clipă a vieții noastre și dintre cei care se vor afla în Paradis în Viața de Apoi! Amin!

3 comentarii:

Shady spunea...

https://youtu.be/ZmaTqIDfz8U?si=qOUFAhD17Ecjqeo_

Shady spunea...

https://www.youtube.com/shorts/RR7Ag-Ljkus

Shady spunea...

https://youtu.be/SwJUT8qnUMo?si=da7XtnfTBTyLsvy0

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
 
;