vineri, 19 aprilie 2024

SURAT AL-iKHLAS ESTE ECHIVALENTUL A TREI PĂRȚI DIN NOBILUL CORAN

 

În Numele lui Allah Ar-Rahman (Cel Milostiv),

Ar-Rahīm (Cel Îndurător)

Toată Slava I se cuvine lui Allah, Stăpânul lumilor, şi binecuvântările lui Allah fie asupra Profetului Său, Mohammed, a familiei sale, a companionilor săi şi asupra tuturor celor care urmează Calea Sa cea Dreaptă. Fie ca Allah Cel Atotputernic să aibă milă de ei în Ziua Judecății!

 

Abu Sa’id Al-Khudri (Allah să fie mulțumit de el!) a relatat în legătură cu Surat Al-Ikhlās (capitolul 112 din Nobilul Coran) cum că:

„Mesagerul lui Allah () a spus: «(Jur) pe Cel în Mâna Căruia se află sufletul meu, (Surat Al-Ikhlās) este echivalentă cu trei părți din Coran.»”

Conform unei alte versiuni a aceluiași hadith, el () i-a întrebat pe companionii săi (Allah să fie mulțumit de ei!):

„«Este oricare dintre voi incapabil să recite o treime din Coran într-o singură noapte?» Ei (Allah să fie mulțumit de ei!) au considerat că aceasta ar fi o greutate, așa că au spus: «O, Mesager al lui Allah, care dintre noi ar fi capabil să facă asta?» El () le-a spus: «Qul hu Allahu Ahad (Surat Al-Ikhlās) este echivalentă cu o treime din Coran.»” (Al-Bukhari, în Riyad-us Salihin 1010)

De asemenea, Abu Darda (Allah să fie mulțumit de el!) a relatat că Mesagerul lui Allah () i-a întrebat:

„«Este vreunul dintre voi incapabil să recite trei părți din Coran într-o singură noapte?» Ei (Allah să fie mulțumit de ei!) au întrebat: «Cum ar putea vreo persoană să recite o treime din Coran într-o singură noapte?» La aceasta, Profetul () a spus: «Spuneți: „El este Allah, Unul (Surat Al-Ikhlās) este echivalentul unei treimi din Coran.»” (Muslim 811a)

O variantă a acestui hadith se găsește și în Jami At-Tirmidhi, 2900, clasificat drept sahih de către Al-Albani.

Al-Mubarakpuri a afirmat în Sharh At-Tirmidhi că aceasta ar putea însemna că oricine citește această Sură de trei ori este ca și cum ar citi întregul Coran.

Citirea acestei Sure de trei ori este de asemenea confirmată ca parte a pomenirii lui Allah (adkhar) pe care o facem dimineața și seara și atunci când mergem la somn. Trimisul lui Allah ()  a spus:

„(…) Spune: «El este Allah, Unul (Surat Al-Ikhlās) și Al-Mu’awwidhatayn (Al-Falaq și An-Nās)  de trei ori dimineața și seara și acestea vor fi suficiente pentru tine împotriva a orice.»” (Jami At-Tirmidhi, 3575, clasificat hasan de către Al-Albani)

În plus, Aishah (Allah să fie mulțumit de ea!) a relatat că:

„De fiecare dată când mergea la somn, Profetul () își împreuna mâinile și sufla în ele, apoi recita în ele (împreunându-și mâinile) ultimele trei Capitole din Coran (112, 113 și 114). Apoi, el și le trecea peste toate părțile trupului la care putea ajunge, începând cu capul și fața și cu partea din față a trupului său. Făcea acest lucru de trei ori.” (Sahih Al-Bukhari, 5017)

Cu toate acestea, ulama’ (învățații) afirmă că obținerea recompensei menționate în aceste ahadith nu servește citirii întregului Coran. La fel, citirea în mod repetat a Surei Al-Ikhlās în mod repetat nu servește recitării Surei Al-Fatihah în rugăciune, iar citirea ei de trei ori nu servește citirii întregului Coran pentru cel care a promis că va citi întregul Coran.

Și Allah știe mai bine!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
 
;