joi, 5 decembrie 2013

RESPECTUL ÎNTRE SURORI ÎN ISLAM

      

      Societatea actuală pare să piardă valorile și principiile de bază, să devină nepăsătoare la relațiile sociale și să aibă grijă, în principal, numai de aspectul exterior, uitând complet de marele univers interior. De cele mai multe ori, oamenii uită că nu sunt frumoși pentru felul în care arată sau pentru îmbrăcămintea pe care o poartă, ci pentru modul în care împart dragoste celor din jurul lor, pentru comportamentul și sinceritatea cu care acționează în viaţa de zi cu zi.
      Islamul creează o legătură puternică între faptele exterioare și ceea ce este în interiorul persoanei, dorind ca întreaga comunitate să fie puternică și unită, să îndemne la tot ceea ce este bun și drept, așa cum ne spune Allah subhanahu wa ta'ala în Coranul cel Sfânt:
      Să se facă din voi o comunitate care să cheme la tot ceea ce este bun, să poruncească ceea ce este drept [ma'ruf] și să oprească de la ceea ce este nedrept [munkar]. Aceștia sunt cei care izbândesc. [Surat 'Al-'Imran, 3:10]
      Femeia musulmană are un statut deosebit în Islam, mulți învățați afirmând că ea reprezintă jumătate din societate. Ea este mulțumită de locul pe care religia ei i l-a oferit și se deosebește, prin caracterul său, de femeile din societatea occidentală. Faptul că relațiile sale sunt bazate, în principal, pe iubirea de dragul lui Allah subhanahu wa ta'ala, aduce cu sine şi răbdarea, încrederea și respectul acordat tuturor.
      Relația între surori în Islam este una dintre cele mai strânse și mai puternice și toate acestea numai din dragoste pentru Creatorul a Tot și a Toate. Ele se poartă conform călăuzirii Coranului cel Sfânt și a învățăturilor Profetului Mohammed, salla Allahu aleihi wa sallam, care consideră că la baza societății se află dragostea și respectul pe care un frate îl arată altui frate, sau o soră altei surori, numai astfel inimile oamenilor deschizându-se către Calea cea Dreaptă. Trimisul lui Allah, salla Allahu aleihi wa sallam, a spus:
     „Credincioșii, în prietenia lor reciprocă, în compasiunea și afecțiunea lor, sunt precum un trup: dacă o parte a lui suferă, întregul trup resimte durerea. (Bukhari și Muslim)
      Femeia musulmană are un rol esențial în formarea noilor generații și, pentru aceasta, ea se apropie de sora sa în Islam, spre care se întoarce mereu cu dragoste, știind că o strânsă legătură cu aceasta întărește legătura sa cu Allah subhanahu wa ta'ala, care a spus că dreptcredincioșii sunt asemenea fraților.
      Ea este conștientă de faptul că trebuie să se comporte cu toate persoanele cu care intră în contact la fel cum și ea dorește, la rândul său, să fie tratată. Personalitatea ei se reflectă ca într-o oglindă, prin întreg comportamentul său și prin modul în care îi respectă pe cei din jurul ei.
      O femeie musulmană este conștientă de faptul că oamenii sunt diferiți, că ei au fost creați cu propria personalitate. De aceea, a respecta persoana de lângă tine înseamnă a lua în considerare sentimentele, nevoile, ideile și preferințele acesteia. De asemenea, orice persoană trebuie prețuită pentru felul său de a fi. Nu trebuie ca o persoană să fie judecată pentru acțiuni pe care nu le putem înțelege, sau care ni se par greșite din punctul nostru de vedere. Înainte de a judeca pe cineva, trebuie să încercăm întâi să ne apropiem de acea persoană, să observăm modul în care aceasta se comportă.
      Nu este bine să etichetăm persoanele aflate în preajma noastră; întâi, trebuie să ascultăm cu atenție ce au acestea de spus, încercând să înțelegem punctele lor de vedere, chiar dacă sunt diferite de ceea ce noi gândim, acceptând astfel individualitatea fiecărei persoane.
      Respectul femeii musulmane față de sora sa în Islam se poate observa, așadar, prin modul în care aceasta se comportă. Salutul este prima formă de manifestare, care arată acest respect; ea adresează urarea de «Pace!» - As sallam aleykum wa rahmatullahi wa barakatuh!- tuturor surorilor sale, chiar dacă acestea îi sunt cunoscute sau nu, deoarece știe că acest lucru este unul dintre cele mai frumoase și iubite fapte de Allah subhanahu wa ta'ala și de Profetul nostru, salla Allahu aleihi wa sallam, beneficiile sale fiind enorme, așa cum găsim în frumosul hadith:
      Să le dai hrană oamenilor și să îi saluți pe cei pe care îi cunoști, sau pe cei pe care nu îi cunoști. (Abu Dawud)
        Despre acest lucru măreț, găsim scris în Coranul cel Nobil, în următorul verset:
      Dacă vi se dă binețe, răspundeți cu binețe încă și mai frumos, sau [cel puțin] răspundeți! Allah este Atoatesocotitor [Hasib]. [Surat An-Nisa', 4:86]
      Femeia musulmană știe că firea umană este supusă slăbiciunii și, din această cauză, ea nu păstrează supărarea în momentul în care între ea și sora ei apare o anumită neînțelegere, știind că va primi răsplata promisă de Allah subhanahu wa ta'ala. În Islam, nu este permis să treacă mai mult de trei zile în care frații și surorile să nu vorbească unul cu altul, căutând în acest timp împăcarea. Ea este conștientă de faptul că cea care caută prima împăcarea va avea răsplată de la Allah subhanahu wa ta'ala, așa cum ne învață și Profetul, salla Allahu aleihi wa sallam, care a spus:
      Unui om nu-i este permis să se înstrăineze de un credincios mai mult de trei zile. Dacă au trecut trei zile, atunci trebuie să meargă și să îl salute; dacă răspunde la salut, atunci amândoi vor împărți răsplata, dar dacă nu răspunde, atunci cel care a salutat, va fi absolvit de păcatul înstrăinării. (Bukhari)
       Atunci când își întâmpină surorile, ea are grijă întotdeauna să fie zâmbitoare, pentru că Profetul, salla Allahu aleihi wa sallam, a spus:
       Zâmbetul adresat fratelui vostru este o milostenie.” (Tirmidhi)   
 
      În momentul în care vorbește cu surorile ei, își alege cu grijă cuvintele, încercând, pe cât posibil, să evite discuțiile în contradictoriu și să le îndrume pe surorile ei prin vorbe bune și printr-un comportament blând. Orice cuvânt frumos este asemenea unui copac roditor, care își îndreaptă ramurile spre cer, cerând mulțumirea lui Allah subhanahu wa ta'ala și căutând răsplata nemăsurată pe care El, Preaînaltul, a promis-o robilor Săi credincioși:
      Nu vezi ce pildă a dat Allah pentru cuvântul bun? El este ca un pom bun, cu rădăcina neclintită și cu ramuri [ce se înalță] în cer! ~ El dă fructe tot timpul – cu voia Domnului său. Și Allah dă pilde oamenilor pentru ca ei să-și aducă aminte. ~ Iar pilda unui cuvânt rău este ca un pom rău care a fost smuls de pe fața pământului și care nu mai are pic de statornicie. [Surat Ibrahim, 14:24-26]
      O altă formă de respect pe care femeia musulmană o arată surorilor ei este reprezentată prin faptul că nu vorbește despre ele atât timp cât ele nu sunt prezente, încercând să stea deoparte de orice fel de cuvinte care ar putea conduce la bârfă.
       O inimă pură este întotdeauna sinceră și, de aceea, ele trebuie să spună ceea ce gândesc.
      Orice musulman călăuzit de lumina Islamului este conștient de faptul că a vorbi despre o persoană care nu este prezentă înseamnă a fi doar un ipocrit, iar aceasta conduce la pedeapsa cumplită a Iadului. Acest fapt nu face altceva decât să îl îndepărteze de adevărata credință.
Prin urmare, femeia musulmană încearcă prin orice mijloace să se îndepărteze de astfel de fapte, de ceea ce este interzis în Sfântul Coran. Ea știe că pedeapsa va fi la fel de mare, atât pentru cel care răspândește bârfa, cât și pentru cel care pleacă urechea la aceasta, așa cum spune Trimisul lui Allah, salla Allahu aleihi wa sallam:
     „Cel care spune o bârfă și cel care răspândește o bârfă sunt la fel cu cei păcătoși. (Bukhari)
     și, de aceea, încearcă să stea departe de toate acestea, rămânând cinstită și sinceră, din iubire pentru Allah subhanahu wa ta'ala.
      O femeie musulmană mumină folosește numai cuvinte frumoase la adresa surorilor sale și nu râde atunci când observă un anumit lucru, pentru că știe că aceasta nu îi va plăcea surorii sale, înțelegând că ar putea-o jigni. Nu o ponegrește și nu se adresează decât cu cele mai frumoase cuvinte, așa cum ne spune Allah subhanahu wa ta'ala în Coranul cel Sfânt:
      „O, voi cei care credeți! Să nu râdă un neam de un alt neam, care s-ar putea să fie mai bun decât el, nici muierile [să nu râdă] de alte muieri, care s-ar putea să fie mai bune decât ele! Nu vă ocărâți și nu vă batjocoriți cu porecle unii pe alții. Ce rău este numele urât și rușinos, după credință! Iar cei care nu se căiesc, aceia sunt nelegiuiți. [Surat Al-Hujurat, 49:11]
      În momentul în care sora sa întâmpină un necaz, ea îi este alături, o încurajează și o ajută să înfrunte aceste încercări și greutăți. Oricât de mică ar fi problema acesteia, este mereu gata să îi fie aproape. Este corectă și nu se bucură de supărările celor din jurul ei. Ea știe că, dacă râde atunci când o persoană are un necaz, Allah subhanahu wa ta'ala îi poate oferi o supărare asemenea, sau chiar mai mare, așa cum spune Profetul, salla Allahu aleihi wa sallam:
      Nu face haz de necazul fratelui tău, căci Allah va avea milă de el și va aduce necazul asupra ta.” (Tirmidhi)
      Femeia musulmană este conștientă de rolul pe care îl are în societatea în care trăiește și încearcă să se comporte în cel mai bun mod cu putință cu surorile și cu persoanele din jurul ei, păstrând relațiile cu acestea prin respectul pe care îl oferă și pe care îl împarte în orice moment, știind că aceasta este una dintre calitățile de bază ale oricăror relații umane, izvorâte din multitudinea virtuților pe care musulmanii mumini trebuie să le aibă.

  ~ Fie ca Allah subhanahu wa ta'ala să ne dea înțelepciunea de a oferi respectul și dragostea cuvenite tuturor surorilor noastre în Islam, pe care noi înșine ni le dorim! ~

Amin! 
 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
 
;