sâmbătă, 12 martie 2016

PROFETUL MOHAMMED - MODELUL PERFECT PENTRU OMENIRE


     Cel mai bun model, demn de urmat, pentru întreaga omenire, a fost Profetul Mohammed ﷺ. 'Aishah (Allah să fie mulțumit de ea!) a relatat că Profetul Mohammed ﷺ a spus:

    „Cel mai bun dintre voi este cel care se comportă cel mai frumos cu familia sa, iar eu mă comport cel mai frumos dintre toți cu familia mea (…)” (At-Tirmidhi și Ibn Majah)

     Profetul Mohammed ﷺ a avut un caracter remarcabil, maniere mărinimoase și trăsături sublime. El a fost cel mai generos și cel mai drept dintre toți oamenii. Allah subhanahu wa taꞌala l-a onorat și a lăudat frumoasele calități morale ale Profetului în Nobilul Coran:


وَإِنَّكَ لَعَلى خُلُقٍ عَظِيمٍ

„Şi tu ai o fire minunată!”


 [Traducerea sensurilor Nobilului Coran, 68:4]

      
      Printre oamenii acelor timpuri, Profetul Mohammed ﷺ, chiar și de înaintea primirii revelației, a fost persoana cea mai demnă de încredere care a trăit vreodată. Acțiunile care atestă faptul că el ﷺ era demn de încredere sunt numeroase. Acest atribut a reprezentat unul dintre cele mai nobile principii ale sale, fiind recunoscut pentru onestitatea sa, fapt care a dus la numirea de «Al-Amin» (cel demn de încredere). Oamenii spuneau, atunci când îl vedeau:
        „Al-Amin sosește, Al-Amin pleacă.” (Sirat Ibn Hisham) 



       Profetul Mohammed ﷺ își ajuta soțiile la treburile casnice și îndeplinea nevoile acestora. 'Aishah (Allah să fie mulțumit de ea!) a relatat:

     „El își cârpea hainele, își repara sandalele, și făcea ceea ce orice om obișnuit făcea în propria casă.” (Ahmad și Ibn Hibban)

 În această lume, omul este dator să urmeze modelul de perfecțiune pe care Allah Preaînaltul ni l-a lăsat prin persoana Profetului Mohammed , care simțea Lumea de Apoi în timp ce trăia în această lume, potolind durerile pe care această lume le aducea cu binefacerile promise pentru Viața de Apoi, simțind Cerurile înainte de a se îndrepta spre Paradis, prin măreția credinței sale.

 Profetul Mohammed  a avut un comportament exemplar în relațiile cu familia sa și cu oamenii din jurul său, insuflând dragoste și afecțiune tuturor.

 Metaforic, unul dintre numele sub care el a fost cunoscut a fost acela de «Habib Allah», ceea ce înseamnă «cel iubit de Allah» și aceasta pentru faptul că i-au fost dăruite Știința Coranului și tot ce a implicat aceasta. Astfel, urmând modelul său, care este unul exemplar pentru întreaga omenire, omul va ajunge să lupte zilnic cu sentimentele de ură și ranchiună care pot exista în anumite momente, sădind în locul acestora sentimentul cel mai nobil, adorarea față de Creatorul său, astfel răspândind dragoste.

   Nu trebuie să uite că adevărata credință izvorăște din iubirea profundă atât pentru Creatorul a Tot și a Toate, cât și pentru semenii noștri, sentiment izvorât din puritatea sufletelor lor. Dragostea este cea care face credința să devină completă:

      „Nu veți intra în Paradis până când nu veți avea credință; și nu veți avea credință completă până când nu vă veți iubi unul pe altul.” (Muslim)





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
 
;