marți, 13 septembrie 2016

TAZKIYAH: PURIFICAREA SINELUI





Decizia de a te purifica și de a te dezvolta pe tine însuți cere ca tu să îți definești în mod clar calea și să iei în considerare mijloacele prin care poți câștiga Paradisul. Procesul ca întreg nu numai că îți va purifica inima, ci, de asemenea, îți va schimba întreaga viață, iar Voința lui Allah Preaînaltul va deveni mult mai ușor de urmat pentru tine. Urmarea Voinței Divine este, bineînțeles, tazkiya (purificarea) în sine. La scurt timp după ce implementezi aceasta în viața ta, toate eforturile tale vor fi direcționate către scopul suprem: obținerea Mulțumirii lui Allah Preaînaltul și a Paradisului. În acest mod, păcatele tale vor începe să dispară. Trebuie să fii conștient de faptul că fiecare păcat va fi șters prin urmarea Voii lui Allah și prin căință, iar acestea sunt căi sigure către Paradis.
Pe măsură ce te străduiești să te îmbunătățești ca persoană, nu uita să te rogi de iertare pentru toate micile tale scăpări. Allah Preaînaltul spune:
„(…) acela care se căiește, crede și săvârșește fapte bune; acestora le va schimba Allah faptele rele cu fapte bune, căci Allah este Ghafūr (Atoateiertător), Rahīm (Prea Îndurător).” (Traducerea sensurilor Nobilului Coran, 25:70)
Este o greșeală să consideri că ajungerea în Paradis este un lucru ușor, că nu trebuie să depui nici un efort pentru a ajunge acolo. De asemenea, este greșit să crezi că poți ajunge în Jannah doar prin concentrarea anumitor aspecte ale vieții, cele religioase și spirituale. Acestea trebuie menținute și îmbunătățite în mod constant, iar tazkiya (purificarea) trebuie implementată în toate aspectele vieții, care trebuie privită ca un întreg. Nu trebuie să te concentrezi doar asupra unor aspecte ale vieții, ci trebuie să încerci să excelezi în fiecare aspect al său: să ai un simț al responsabilității, să te străduiești să îi ajuți pe cei din jur, să îți folosești timpul în cel mai bun cu putință, să îți ții toate promisiunile, fără excepție, să efectuezi rugăciunea la timpul său stabilit etc. Fiecare efort este important și te ajută să atingi mai apoi Paradisul. Toate acestea sunt părți integrante ale tazkiya (purificării).
In shā Allah (cu Voia lui Allah), dacă ai grijă de toate aceste lucruri, dacă vei observa beneficiile și binecuvântările care rezultă din tazkiya, vei avea apoi mediul necesar liniștii tale sufletești, cea mai bună companie și cele mai bune persoane în jur, care te vor ajuta să te dezvolți ca persoană mult mai rapid și cu răsplăți enorme. Allah Preaînaltul spune:
„(…) Deci binevestește robilor Mei, ~ Care ascultă cuvântul și urmează ceea ce este cel mai bun în el! Aceștia sunt cei pe care îi călăuzește Allah și aceștia sunt cei cu pricepere.” (Traducerea sensurilor Nobilului Coran, 39:17-18)
Astfel, scopul principal al musulmanului trebuie să fie obținerea Mulțumirii lui Allah și a Paradisului Său. Dorința de a căuta Paradisul este un proces lung, care necesită constanță, însă dorința va aduce cu sine mijloacele și momentele pentru a atinge acest scop. Modelul pentru purificarea sinelui și pentru propria dezvoltarea trebuie să fie Profetul Mohammed .
În căutarea Paradisului, trebuie să ai grijă de îndeplinirea tuturor responsabilităților tale, să vă dezvoltați superputerile care vă vor ajuta să duceți la bun sfârșit orice efort, să vă folosiți timpul în cel mai bun mod cu putință și să să aveți o abordare echilibrată și moderată asupra vieții.
Amintiți-vă că fiecare efort vă va apropia de obținerea scopului și că acesta este parte importantă din takziya. Allah Preaînaltul spune:
„Însă, pentru cel care se teme să stea (la Judecată) înaintea Domnului său şi (din această cauză) s-a oprit pe sine de la dorinţe, ~ Cu adevărat, Paradisul va fi sălaşul (său).” (Traducerea sensurilor Nobilului Coran, 79:40-41)

~ Fie ca Allah Preaînaltul să ne ajute să ne purificăm sufletele de dragul Său, căci doar El „(…) socotește a fi evlavios pe cine voiește El și nu vor fi nedreptățiți (la răsplată) nici cât un firicel.” (Traduecerea sensurilor Nobilului Coran, 4:49), iar „(…) de nu ar fi grația lui Allah asupra voastră și Mila Sa, niciunul dintre voi nu ar fi pur vreodată. Însă Allah purifică pe cine voiește El (…)” (Traducerea sensurilor Nobilului Coran, 24.21)! Amin!~


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
 
;