duminică, 25 septembrie 2016

UMPLEREA TIMPULUI LIBER




     Cea mai mare binecuvântare pe care Allah Preaînaltul a revărsat-o asupra robilor Săi este timpul. Allah Însuși jură pe timp:
وَالْعَصْرِ
„(Jur) Pe Al-‘Asr (timp)!”
[Traducerea sensurilor Nobilului Coran, 103:1]
      și aceasta datorită importanței binecuvântării timpului.
      Și Profetul (ﷺ) a spus:
    Profitați cinci lucruri înainte de cinci: de viață înainte de moarte, de sănătate înainte de boală, de timpul liber înainte de a deveni ocupat, de tinerețe înainte de bătrânețe și de avere înainte de sărăcie. (Al-Hakim, clasificat sahih de către Al-Albani în Shaih al-Jāmi')
      Însă, cei mai mulți dintre oameni nu sunt conștienți de această binecuvântare și își neglijează îndatorirle față de aceasta, uitând să își umple timpul cu acte de mulțumire și de supunere față de Allah Preaînaltul și Preaslăvitul. Profetul Mohammed (ﷺ) a spus:
       „Există două binecuvântări pe care mulți oameni le risipesc: sănătatea și timpul liber.” (Al-Bukhari și Ibn Majah)
        At-Tibi (Allah să aibă milă de el!) a spus:
  „Profetului (ﷺ) îi plăcea acel musulman care este responsabil față de faptele sale, asemeni unui comerciant care are propriul capital și care caută să profite de acesta în același timp în care își protejează capitalul. Calea pentru a realiza acest lucru este reprezentată de căutarea oamenilor potriviți cu care să efectueze comerțul, fiind el însuși sincer și încercând să fie inteligent pentru a nu fi înșelat. Sănătatea și timpul liber sunt capitalul nostru, iar noi ar trebui să ne apropiem de Allah cu credință, luptând împotriva înclinațiilor rele ale nafs-ului și împotriva dușmanului religiei (Șeitan), astfel încât să reușim să obțin ceea ce este cel mai bine cu putință atât în această viață, cât și în Viața de Apoi. Aceasta este similar cu versetul în care Allah spune: «O, voi, cei care credeţi! Să vă călăuzesc Eu către un negoţ care vă va salva pe voi de un chin dureros?» [Traducerea sensurilor Nobilului Coran, 61:10] Ar trebui să ne oprim de la ceea ce ne dictează nafs-ul și de la a urma calea lui Șeitan, altfel ne vom pierde capitalul și profitul.”
     Dacă timpul este atât de important, atunci musulmanul ar trebui să aibă grijă de acesta, să nu stea deloc și să treacă de la un act de adorare la altul. El ar trebui să își îmbunătățească pe cât posibil comportamentul, să aibă intenția de a își folosi timpul în cel mai bun mod cu putință. Aceasta nu înseamnă că el trebuie să ajungă la extremism, știut fiind faptul că Trimisul lui Allah (ﷺ) a spus:
     „(...) Jur pe Allah că eu sunt mai supus și mai cu teamă de Allah decât voi, însă postesc și rup postul, mă rog și mă odihnesc noaptea și mă căsătoresc cu femei, iar cel care nu urmează Tradiția mea nu este dintre ai mei.” (Al-Bukhari și Muslim)


*****

     Problemele cu care se confruntă oamenii în zilele noastre sunt reprezentate de faptul că ei nu înțeleg importanța timpului. Mai mult decât atât, ei neglijează această binecuvântare și își umplu timpul cu lucruri distructive, fără a înțelege că își fac rău ei înșiși.
     De asemenea, oamenii au tendința de a se simți triști, deprimați, de a cădea în depresie. Fără îndoială, timpul petrecut într-un mod neproductiv nu poate avea alte efecte asupra persoanei, deoarece acesta capătă astfel instincte animalice, mâncând și dormind, uitând de Creatorul a tot și a toate, Allah Preaînaltul și Preaslăvitul. Nu uitați că una dintre principalele cauze ale depresiei este constituită din faptul că omul nu I se supune lui Allah. El pierde timp privind la televizor, navigând pe internet, ascultând lucruri haram, păcătuind și uitând de scopul său principal de pe acest Pământ: acela de a Îl adora pe Allah. 
      În plus, oamenii nu au determinare suficientă, astfel încât să își umple timpul liber cu lucruri care le sunt benefice, astfel încât inimile lor să se umple de liniște, pace și fericire. Ei uită că faptele bune le șterg pe cele rele. Pentru a rezolva această problemă, oamenii pot face următoarele și, cu siguranță, vor observa o îmbunătățire a vieții lor și a lumii interioare:

      să efectueze acte de adorare, precum dhikr Allah (pomenirea lui Allah), îndeplinirea de rugăciuni voluntare, citirea Nobilului Coran, postul voluntar și amintirea Binecuvântărilor pe care Allah Preaînaltul le-a revărsat asupra sa;

       să acorde o atenție specială Nobilului Coran, din moment ce memorarea acestuia aduce liniște. Nu este suficient doar să memorezi o parte a acestuia și apoi să uiți total, privind la televizor sau făcând alte astfel de lucruri. Trebuie să reflectezi asupra a ceea ce ai învățat și să acționezi în conformitate cu aceasta.

        să îi ajute pe cei aflați în dificultate și să ofere cât mai mult cu putință drept caritate;

        •  să găsească prieteni dreptcredincioși cu care să își petreacă timpul, astfel încât să poată să își îmbunătățească zi de zi comportamentul;

       •  să citească diferite cărți islamice și, în special, cele care aduc motivație asupra sinelui;

      să se implice în acțiuni de da‘wah;

      să asculte diferite lecturi, care pot să motiveze sinele;

      să învețe despre viețile exemplare ale companionilor (Allah să fie mulțumit de ei!) și ale predecesorilor pioși, astfel încât să găsească forța necesară pentru a merge mai departe.


~ Fie ca Allah Preaînaltul și Preaslăvitul să ne facă dintre cei dreptcredincioși și dintre cei care își folosesc timpul cu folos, pentru a fi pe placul Său! Amin! ~



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
 
;