joi, 22 octombrie 2015

ZGÂRCENIA NU ESTE O TRĂSĂTURĂ A MUSULMANULUI




Avariţia este o trăsătură de caracter dispreţuită în Islam şi, cu siguranţă, este una dintre principalele cauze ale apariţiei nefericirii, deoarece persoana zgârcită va fi întotdeauna îngrijorată pentru averea sa şi se va teme că o va putea pierde. Această grijă exagerată a sa nu face altceva decât să nu îl lase să se bucure de ceea ce deţine şi, de asemenea, îl va face să nu îşi dorească să ofere din aceasta pe Calea lui Allah. Pentru aceştia, Allah Al-Wahid (Unicul) spune în Coranul cel Sfânt:

„Să nu creadă aceia care sunt zgârciţi cu ceea ce Allah le-a dăruit din harul Său că aceasta este spre binele lor! Dimpotrivă, aceasta este spre răul lor, căci cele cu care au fost zgârciţi li se vor încolăci[1] [în jurul gâturilor] în Ziua de Apoi. A lui Allah este moştenirea Cerurilor şi a Pământului şi Allah este Al-Khabir [Bineştiutor] al celor pe care le împliniţi.” [Traducerea sensurilor Coranului cel Nobil, Surat 'Al-'Imran, 3:180]

De asemenea, zgârcenia îl va face pe cel care îşi iubeşte averea să se îndepărteze de oameni, deoarece se teme că aceştia ar putea să fie interesaţi de banii săi şi să îi ia din ceea ce posedă. Profetul Mohammed (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus:

„Un om generos este iubit de Allah şi de oameni şi va fi protejat de Focul Iadului. Zgârcitul nu este iubit de Allah şi el se află departe de Jannah; este neplăcut oamenilor şi aproape de Focul Iadului. O persoană necredincioasă, dar generoasă, este mult mai iubită de Allah decât cel zgârcit.” (Tirmidhi)

Islamul îi încurajează pe musulmani să ofere pe Calea lui Allah din ceea ce deţin, deoarece, cel care nu oferă din averea sa, va ajunge să o piardă într-un final. Mesagerul lui Allah (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus:

„În fiecare zi, doi îngeri se vor ruga spunând: «O, Allah, celui care oferă din averea sa de dragul Tău dă-i lui răsplată binemeritată şi binecuvântează-i averea şi fă-l pe cel care este zgârcit să-şi piardă averea!»” (Bukhari)

Trimisul lui Allah (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) i-a avertizat pe oameni cu privire la urmările pe care le poate aduce avariţia, spunând:

„Feriţi-vă de la a face rău, căci, cu adevărat, acestea vor fi o mare pată neagră în Ziua Judecăţii! Feriţi-vă de la a fi zgârciţi, deoarece aceasta i-a distrus pe cei dinaintea voastră, făcându-i să îşi verse sângele unul altuia şi să îşi dezonoreze familiile.” (Muslim)

Această trăsătură de caracter nu este plăcută în Islam, pentru că se consideră că aceasta nu face altceva decât să diminueze iman-ul (credinţa) cuiva. Profetul Mohammed (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus:

„Credinţa în Allah şi zgârcenia nu pot exista împreună în inima unei persoane.” (Nasa'i)


[1] Se vor preschimba în vipere de foc înspăimântătoare şi se vor încolăci în jurul gâturilor cele care nu au oferit milostenie şi îi vor chinui, conform comentariului din Sahih Bukhari




~ extras din cartea: "Cheia fericirii" de dr. `Abd Ar-Rahman bin Al-Karim Ash-Sheha ~ 

 http://islamhouse.com/ro/books/434053/

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
 
;