miercuri, 30 iulie 2014

A FI RĂBDĂTOR

      Credinciosul trebuie să rămână răbdător şi să nu îşi piardă speranţa în ceea ce este scris să i se întâmple. Răbdarea este o trăsătură de caracter care ar trebui să existe în mod necesar, mai ales în zilele noastre, ştiind că, în general, nimic nu se poate obţine decât prin răbdare. Allah Al-'Alaa (Preaînaltul) spune în Coranul cel Glorios:
      „O, voi cei care credeţi! Fiţi răbdători şi îndemnaţi la răbdare, luptaţi statornic şi fiţi cu frică de Allah, pentru ca să aveţi parte de izbândă.” [Coran, 3:200]
      Această viaţă este un continuu test de la Allah Al-'Aziz (Cel Atotputernic), care, prin acestea, vrea să ne încerce credinţa, după cum găsim în Coranul cel Sfânt:
      „Vă vom încerca cu puţină spaimă, foamete, lipsire de bunuri, de suflete şi de roade, dar binevesteşte celor răbdători, ~ Care, dacă s-a abătut asupra lor vreo nenorocire, spun: «Noi suntem ai lui Allah şi noi la El ne întoarcem». ~ Aceia sunt cei peste care se pogoară binecuvântarea Domnului lor şi îndurarea Lui sunt cei călăuziţi.” [Coran, 2:155-157]
      Odată cu răbdarea, omului i se cere să fie mai tolerant şi să ierte celui care i-a greşit în vreun fel. Allah Al-Muta'ali (Preaînaltul) spune în Coranul cel Glorios:
      „Iar acela care rabdă şi iartă [să ştie că] acesta este unul dintre lucrurile înalte.” [Coran, 42:43]
      A deveni mai răbdător ar trebui să fie ţinta spre care aspiră orice credincios, care trebuie să se străduiască să o atingă, ştiind că Allah Al-Wahid (Unicul) a promis o mare dragoste faţă de cel care face astfel:
      „... Şi Allah îi iubeşte pe cei răbdătorii!” [Coran, 3:146]
      Cei răbdători vor avea o răsplată mare, după cum a promis Allah Al-'Alaa (Preaînaltul):
      „... Cei răbdători vor primi răsplata lor fără măsură!” [Coran, 39:10]
      Profetul Mohammed (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus:
      „Nu este o binecuvântare mai mare ca răbdarea.” (Bukhari şi Muslim)
      Suntem învăţaţi că, atunci când cineva rămâne răbdător în faţa problemelor, va găsi uşurarea, ştiind că întotdeauna totul este o încercare de la Allah Al-'Aziz (Cel Atotputernic) şi că întotdeauna:
      „Alături de greu vine şi uşorul! ~ Alături de greu vine şi uşorul!” [Coran, 94:5-6]
      Profetul Mohammed (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus:
      „Victoria este rezultatul răbdării, iar uşurarea înseamnă alungarea durerii şi a suferinţei şi să ştiţi că alături de greu vine şi uşorul.” (Hakim)
      Răbdarea este de trei tipuri:
      Primul tip: Răbdarea atunci când se fac acte de adorare. Allah Al-'Alaa (Preaînaltul) spune în Coranul cel Glorios:
      „Pace vouă, pentru că aţi fost răbdători ! Şi ce bună este răsplata Casei [Veşnice]!” [Coran, 13:24]
      Al doilea tip: Răbdarea avută pentru evitarea faptelor rele. Allah Al-Wahid (Unicul) spune în Coranul cel Sfânt:
      „Şi fii răbdător împreună cu aceia care-L cheamă pe Domnul lor dimineaţa şi seara, dorind Faţa Sa ! Şi nu întoarce ochii tăi [pentru alţii] de la ei, râvnind la podoaba vieţii din această lume şi nu te supune aceluia căruia i-am făcut inima nepăsătoare faţă de pomenirea Noastră, care urmează poftei sale şi ale cărui fapte sunt în deşert.” [Coran, 18:28]
      Al treilea tip: Răbdarea în faţa greutăţilor pe care Allah Al-'Aziz (Cel Atotputernic) le trimite asupra omului, după cum ne spune în Coranul cel Glorios:
      „Nicio nenorocire nu-l loveşte pe om decât numai cu îngăduinţa lui Allah. Iar aceluia care crede în Allah, El îi va călăuzi inima. Allah este Atoateştiutor.” [Coran, 64:11]
      Islamul îi învaţă pe credincioşii să rămână răbdători în faţa tuturor nenorocirilor care îl împresoară, deoarece toate sunt de la Allah Al-'Alaa (Preaînaltul). În astfel de cazuri, ar trebui să spunem ceea ce Profetul Mohammed (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) ne-a învăţat:
      „«Ai lui Allah suntem şi la El ne vom întoarce. O, Allah, răsplăteşte-mă pentru această greutate şi dă-mi ceva mai bun în compensare!» Când cineva spune aceasta, va primi răsplată mai bună de la Allah în schimb.” (Ahmad)



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
 
;