miercuri, 30 iulie 2014

BÂRFA ÎN ISLAM



     O formă de respect pe care musulmanul o arată fraţilor şi surorilor sale este reprezentată prin faptul că nu vorbește despre ei atât timp cât ei nu sunt prezenţi, încercând să stea deoparte de orice fel de cuvinte care ar putea conduce la bârfă.
      O inimă pură este întotdeauna sinceră și, de aceea, el trebuie să spună ceea ce gândeşte. Orice musulman călăuzit de lumina Islamului este conștient de faptul că a vorbi despre o persoană care nu este prezentă înseamnă a fi doar un ipocrit, iar aceasta conduce la pedeapsa cumplită a Iadului. Acest fapt nu face altceva decât să îl îndepărteze de adevărata credință.
      Dacă unul dintre noi aude o bârfă, trebuie să se opună acesteia şi să îl corecteze pe cel care o aduce. Profetul Mohammed, salla Allahu aleihi wa sallam, le-a cerut celor care aud o bârfă să încerce să corecteze şi dacă nu, să plece până când discuţia îşi schimbă cursul, după cum ne este spus şi în Nobilul Coran:
      "... îndepărteză-te de ei, până ce ei vor începe o altă discuţie!..." (Surat Al-'An'am, 6:68)
      Profetul, salla Allahu aleihi wa sallam, a spus:
      "Oricine apără onoarea fratelui său în absenţa acestuia, îşi va feri faţa sa de Focul Iadului."
(relatat de Bukhari)

      De asemenea, Anas, radhi Allahu anhu, a relatat că l-a auzit pe Mesagerul lui Allah, salla Allahu aleihi wa sallam spunând:
      "Când Domnul meu m-a dus în cer, am trecut pe lângă un grup de oameni care aveau unghiile de cupru, cu care îşi zgârâiau feţele şi piepturile. Am întrebat: «O, Jibril, cine este acesta?» El a răspuns: «Aceştia sunt cei care obişnuiau să mănânce carnea fratelui lor şi care le-au ponegrit onoarea." (relatat de Abu Dawud)
     
Prin urmare, musulmanul încearcă prin orice mijloace să se îndepărteze de astfel de fapte, de ceea ce este interzis în Sfântul Coran. El știe că pedeapsa va fi la fel de mare, atât pentru cel care răspândește bârfa, cât și pentru cel care pleacă urechea la aceasta, așa cum spune Trimisul lui Allah, salla Allahu aleihi wa sallam:  
     "Cel care spune o bârfă și cel care răspândește o bârfă sunt la fel cu cei păcătoși." (relatat de Bukhari)
 
      Fie ca Allah subhanahu wa ta'ala să ne dea înțelepciunea de a oferi respectul și dragostea cuvenite tuturor fraţilor şi surorilor noastre în Islam, pe care noi înșine ni le dorim şi să nu uităm ceea ce Allah Preaînaltul ne spune în Coranul cel Glorios:


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
 
;