duminică, 27 septembrie 2015

CUNOAŞTEREA REALITĂŢII ACESTEI LUMI



     Islamul îi învaţă pe musulmani că această viaţă nu este mai mult decât o plăcere trecătoare. Allah  spune în Coranul cel Glorios:

     „Frumoasă a fost făcută să pară în ochii oamenilor dragostea pentru cele jinduite - femeile, copiii, multe grămezi de aur şi argint, caii de rasă aleasă, animalele şi ogoarele. Acestea sunt plăcerea vieţii celei pământeşti, în vreme ce la Allah este buna întoarcere.” [Surat ''Al-'Imran, 3:14]

     De asemenea, Allah ne-a arătat şi cât de scurtă este această viaţă:

     „Să ştiţi că viaţa aceasta este doar o joacă, o glumă, o podoabă, goană după laudă între voi şi după înmulţirea averilor şi a copiilor. [Aceasta] este asemenea unei ploi, a cărei vegetaţie îi încântă pe lucrătorii pământului, dar apoi ea se veştejeşte şi o vezi îngălbenită şi apoi se preschimbă în nişte fărâme. Iar în Viaţa de Apoi se află chin aspru şi iertare de la Allah şi mulţumire. Şi nu este această viaţă decât o plăcere înşelătoare.” [Surat Al-Hadid, 57:20]  

      Allah ne-a arătat că  această  viaţă nu este decât una trecătoare, o etapă înainte de Viaţa de Apoi, care este cea veşnică. Despre acest lucru l-a informat Profetul Mohammed (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) pe companionul său, Omar ibn Al-Khattab (Allah să fie mulţumit de el!), pe care îl regăsim în următoarea relatare Profetică:

      „Mesagerul lui Allah s-a întins pe o rogojină de paie şi aceasta a lăsat urme pe partea lui. Apoi, când s-a trezit, a început să şteargă partea sa. Apoi Omar i-a spus: «O, Mesager al lui Allah! Ne dai voie să punem ceva peste salteaua de paie?» El (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a răspuns: «Nu am nimic de-a face cu această lume. Alegoria dintre mine şi această lume este ca unui călăreţ care se sprijină la umbra unui copac, apoi îl părăseşte, mergând mai departe.»”  (Tirmidhi şi Ibn Majah)

     Allah ne previne că această viaţă este una plină de încercări şi suferinţe. Dacă eşti fericit într-o zi, vei fi trist în altele, dacă râzi într-o zi, vei plânge în altele... Este imposibil să fii mereu vesel, deoarece aceasta este natura vieţii. Este nepotrivit pentru oricare dintre noi să ne bazăm doar pe această lume şi să ignorăm Viaţa de Apoi. 

Profetul Mohammed (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) i-a  spus companionului său, 'Abd Allah ibn 'Omar (Allah să fie mulţumit de el!):

     „Comportă-te în această lume ca şi cum ai fi un străin sau un călător.” (Bukhari)       

      Nici chiar regii nu se bucură de această viaţă, aşa cum s-ar putea crede. 'Abd Ar-Rahman An-Nasir, cel care a fost califul în Cordoba peste 50 de ani, Spania, aparţinând Dinastiei Umayyad, a scris un bilet care a fost găsit lângă el la moartea sa:

     „Într-adevăr momentul în care a fost o adevărată zi de bucurie pentru calif a fost ziua cutare şi cutare, în luna cutare şi cutare, în anul cutare şi cutare.”

     În total, au existat paisprezece zile în care califul s-a simţit cu adevărat bucuros.  

     Un scriitor a descris natura acestei vieţi, spunând:

     „Această viaţă nu este ultima pentru nimeni. După cum vedeţi, toate lucrurile trec la fel de repede cum au venit. Oricine se bucură un timp va fi trist în altul.”

    Alt scriitor a spus:

     „Găseşti pe toată lumea plângându-se de această viaţă. Vai de ei, se aşteaptă să trăiască pentru totdeauna?!”

     Atunci când musulmanul credincios cunoaşte toate acestea, în el va creşte dorinţa de a strânge cât mai multe „provizii” pentru Viaţa de Apoi şi îl va face să nu devină orbeşte ataşat de această viaţă. Dacă acest ataşament se concretizează, el se va simţi trist pentru fiecare ocazie ratată, iar în final îşi va ruina fericirea.

     Allah  spune în Coranul cel Glorios:

    „Fiecare suflet va gusta moartea, desigur voi veţi primi [întreaga] voastră răsplată în Ziua Învierii! Cel care va fi îndepărtat de Foc şi adus în Rai va fi izbânditor. Viaţa aceasta nu este decât plăcere amăgitoare.” [Surat 'Al-'Imran, 3:185]



~ extras din cartea: "Cheia fericirii" de dr. `Abd Ar-Rahman bin Al-Karim Ash-Sheha ~ 

 http://islamhouse.com/ro/books/434053/

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
 
;