miercuri, 23 septembrie 2015

ETICHETE ALE ZILEI DE EID (AL-ADAB AL-EID)









    Cele două zile de Eid, Eid Al-Fitr şi Eid Al-Adha, sunt zile ale bucuriei şi ale iertării. Musulmanii recunosc două mari sărbători, Aid Al-Fitr și Aid Al-Adha, așa cum ne învață Trimisul lui Allah (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!). Anas (Allah să fie mulţumit de el!)  a relatat că:
„Mesagerul lui Allah (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a mers la Medina și a observat că oamenii aveau două zile în care sărbătoreau. El a întrebat:
«Ce semnificație au pentru voi aceste două zile?»Oamenii i-au răspuns:«Obișnuiam să sărbătorim aceste două zile încă de pe timpul Jahiliyyei.» Mesagerul lui Allah (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus:«Allah v-a dat ceva mai bun decât acestea, ziua de Adha și ziua de Fitr.»"
(Abu Dawud)

În aceste zile binecuvântate, sunt recomandate anumite acte de adorare, practici speciale, tradiţii Profetice, printre care se numără următoarele:
   
 1. a face ghusl (baia rituală totală).
    Acest fapt este relatat în nenumărate ahadith ale companionilor. S-a relatat că ʻAli (Allah să fie mulţumit de el!) a spus:
    „Fă ghusl în zilele de vineri, în ziua de Arafah, în ziua Sacrificiului (Eid Al-Adha) şi în ziua de Al-Fitr (Eid Al-Fitr).” [relatat de Ash-Shafāʻī în Musnad-ul său, clasificat de Albani ca fiind sahih]
    Sa’id ibn Jubair (Allah să fie mulţumit de el!) a relatat că:
    Trei lucruri sunt Sunnah de Eid: mersul pe jos (până la locul de rugăciune), ghusl și mâncatul înainte de plecare.” [Muwatta Malik]
     
2. A purta haine noi
Jabir (Allah să fie mulţumit de el!) a relatat:
Profetul (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) avea o jubbah pe care o purta de Eid și vinerea.” [Sahih Ibn Khuzayma]
Bayhaqi a relatat că Ibn ʻOmar (Allah să fie mulţumit de el!) obișnuia să poarte cele mai bune haine ale sale de Eid, ceea ce ar trebui să facă toți bărbații în această zi. ‎‎
            Pe de altă parte, femeile trebuie să evite împodobirea în ziua de Aid, pentru că le este interzis să-și arate podoabele în fața bărbaților non-mahram, ele merg la moschee doar pentru a face un act de adorare. 
‎‎

3. Takbir în ziua de Eid
Este Sunnah a se recita Takbir în ziua de Eid Al-Fitr, pentru cel care a văzut luna cea nouă, deoarece Allah Preaînaltul ne spune:
„(...)Allah vă voiește ușurarea, nu vă voiește împovărarea și să împliniți acest număr și să-L preamăriți pe Allah, pentru că vă călăuzește pe calea cea bună. Poate că veți fi mulțumitori!” [Surat Al-Baqara, 2:185]
În ceea ce priveşte Eid Al-Adha, Takbir începe în dimineaţa zilei de Arafah (a noua zi din luna Dhul-Hijjah) şi durează până la finalul zilelor de taşriq (11, 12 şi 13 Dhul-Hijjah), aceasta însemnând cea de a treisprezecea zi din Dhul-Hijjah.

4. A se felicita unul pe altul
Musulmanii se felicită în ziua de Eid, fără a fi folosite cuvinte specifice. De exemplu, ei pot spune: ‎‎
Taqabbal Allahu minna wa minkum

(Fie ca Allah să primească de la noi și de la voi.)
(Ibn Hajar. Isnad-ul lui este hasan)
Practicarea felicitării este binecunoscută din timpul companionilor şi învățați precum imamul Ahmad și alții au permis acest lucru. ‎‎Sunt relatări care indică faptul că este permis să fie felicitați oamenii la ocazii speciale. Companionii obișnuiau să se felicite atunci când se întâmpla ceva bun.  Nu este nicio îndoială că felicitarea cuiva în acest fel este una dintre cele mai nobile maniere și o înaltă calitate printre musulmani.  

5. A participa la rugăciunea de Eid şi a asculta khutbah (predica)
Abu Sa’id (Allah să fie mulţumit de el!) a relatat: ‎‎
„Mesagerul lui Allah (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) obișnuia să vină de Eid Al-Fitr și Eid Al-Adha la locul de rugăciune, iar primul lucru pe care îl făcea era să se roage.” (Bukhari)

6. A se vizita unul pe altul
În ziua de Eid, nu este nimic greşit în a îţi vizita rudele, vecinii şi prietenii. Acest fapt este un lucru pe care oamenii obişnuiesc să îl facă de Eid.

7. A îşi face cadou unii altora
Sheik Ibn ʻUthaimin (Allah să aibă milă de el!) a spus:
„Un lucru care trebuie făcut în ziua de Eid este schimbul de daruri, a găti mâncare şi a invita şi pe alţii la masă, a sta alături şi a celebra. Nu este nimic rău în aceasta.”

Îi cerem lui Allah Preaînaltul să ne accepte toate faptele de adorare! Amin!





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
 
;