vineri, 18 septembrie 2015

PRINCIPIILE ISLAMICE IMPUN MILA ŞI CONDAMNĂ AGRESIUNEA






Islamul este religia divină, o religie a păcii, milei, toleranței, bunătății și a bunăvoinței. Islamul este împotriva brutalității, a violenței nesăbuite și a depravării, având ca scop promovarea și protejarea dreptății și a păcii. Allah le cere tuturor musulmanilor să urmeze modelul Mesagerului lui Allah (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!):

„Și datorită îndurării lui Allah, tu, (Mohammed), ai fost așa de blând cu ei! Iar de ai fi fost fără blândețe și aspru la inimă, ei ar fi fugit din preajma ta. Deci, iartă-le lor și roagă-te (lui Allah) pentru iertarea lor! Sfătuiește-te cu ei asupra treburilor, dar odată ce ai luat o hotărâre, încrede-te în Allah! Allah îi iubește cu adevărat pe cei care se încred (în El).” [Surat 'Al-'Imran, 3:159]

Allah descrie Misiunea Profetului Mohammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) ca fiind o îndurare pentru întreaga omenire: „Și Noi nu te-am trimis decât ca o îndurare pentru lumi.” [Surat Al-'Anbiya', 21:107]

Învățăturile islamului cheamă musulmanii să arate milă și bunătate față de fiecare persoană săracă și inofensivă. Profetul Mohammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: 

„Oamenii miloși și binevoitori vor primi Mila Domnului, Allah. Fiți milostivi faţă de oamenii de pe Pământ și Allah va Avea milă de voi.” (Tirmidhi)

Într-o altă versiune, găsim:

„Cel Milostiv (Ar-Rahman) va arăta milă față de oamenii miloși. Fiți cu milă față de aceia care sunt pe Pământ, iar Cel care este deasupra Cerurilor va avea milă de voi.”  (Tirmidhi și Abu Dawud)

Mesagerul ui Allah  (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a mai spus:

Fiți miloși și buni cu ceilalți, în toate împrejurările, iar dacă bunătatea va dispărea (din inimile oamenilor) situația va deveni din ce în ce mai rea.” (Muslim)

De asemenea, Profetul Mohammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a mai spus:

„Cel care este lipsit de îndurare și blândețe, de fapt, este lipsit de orice bun.” (Muslim)

„Ori de câte ori se adaugă bunătate în ceva, acesta împodobește și ori de câte ori este retrasă bunătatea din ceva, acesta devine defectuos.”  (Muslim)

Mesagerul lui Allah (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) i-a spus lui Ashaj ‘Abd al-Qais (Allah să fie mulțumit de el!): 
„Tu ai două calități pe care Allah le iubește: îndurarea și toleranța.” (Muslim)

Mai mult decât atât, islamul cere ca mila și comportamentul bun să fie răspândite asupra tuturor oamenilor, inclusiv asupra dușmanilor musulmanilor, care au fost capturați în timpul jihād-ului, așa cum reiese și din porunca Profetului Mohammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) dată soldaților musulmani:  
 „Fiți buni și arătați milă față de captivi.” [Al-Mu’jammal-Kabīr – „Marele dicționar de ahadith”, 22/393]

Dacă Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a poruncit acest lucru față de captivii care au fost dușmanii musulmanilor, atunci comportamentul față de oamenii pașnici trebuie să fie, în mod natural, și mai bun.

Niciodată cineva nu trebuie să fie ucis pe nedrept. Allah spune:

„Și nu luați sufletul pe care Allah l-a socotit oprit, decât pe drept (Sufletul omului nu poate fi luat decât în conformitate cu prescripțiile Legislației islamice, în situații precum răzbunarea unui suflet sau uciderea asasinului)! Dacă cineva a fost omorât pe nedrept, atunci dăm Noi putere celui mai înrudit cu el (cel mai apropiat moștenitor are dreptul de a reclama judecătorului aplicarea legii talionului), însă acesta să nu se întreacă în omor (el nu poate cere aplicarea legii talionului decât față de ucigaș), căci el este ajutat (de lege)!” [Surat Al-'Isra', 17:33] 

 Vom arată în cele ce urmează că mila și bunătatea islamului nu se referă doar la interdicția de a lua viața unei persoane pe nedrept, nu se limitează doar la persoane ci, mai mult decât atât, include deopotrivă regnul animal și cel vegetal.

Profetul Mohammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!), atunci când a văzut pe cineva chinuind o pasăre pentru distracție, pe care a lăsat-o apoi să moară, a spus:

 „Această pasăre mică se va ruga lui Allah în Ziua Judecății, spunând: «O, Domnul meu! Acest om m-a omorât fără niciun motiv din care să câștige din moartea mea (cum ar fi vânătoarea pentru hrană, care este permisă).” (Ahmad și Nasa'i)

Companionul ‘Abd Allah ibn ‘Omar (Allah să fie mulțumit de el!) a relatat că au trecut pe lângă un grup de tineri din tribul Quraiș, care a capturat o pasăre și a folosit-o ca țintă pentru a trage în ea. El (Allah să fie mulțumit de el!) a întrebat: „Cine a pus această pasăre ca țintă? Blestemul lui Allah să coboare peste persoana care a făcut acest lucru!” Trimisul lui Allah (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus:

„Allah bleșteam persoana care capturează și leagă orice creatură vie, folosind-o drept țintă de tragere.” (Bukhari și Muslim) 

Mesagerul lui Allah (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) le-a poruncit musulmanilor să arate bunătate în orice acțiune, chiar dacă este vorba de sacrificarea unui animal, spunând:

 „Cu adevărat, Allah a prescris ihsan (bunătatea) pentru toate. Deci, atunci când ucideți, trebuie să ucideți în cel mai blând mod, atunci când sacrificați, trebuie să sacrificați în cel mai blând mod cu putință. Ascuțiți lama cuțitului pentru a înjunghia cu ușurință (reducând durerea animalului).” (Muslim)

De asemenea, Mesagerul lui Allah (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus:

„«În vreme ce un om se afla (mergând) pe drum, s-a întețit setea lui și (când) a găsit o fântână, a coborât în ea, a băut apă și (apoi) a ieșit. Când (a dat să plece), a văzut un câine care scosese limba, iar de sete ce îi era mânca din noroi. Și-a spus omul: „Cu adevărat, pe acest câine l-a ajuns o sete (atât de groaznică) precum setea care mă ajunsese și pe mine.” Și a coborât el (din nou) în fântână, a umplut pantoful său cu apă și i-a dat să bea câinelui. Allah a acceptat cu Mulțumire fapta sa și i-a iertat păcatele lui.» Au spus (cei care ascultau): «O, Trimis al lui Allah, cu adevărat suntem noi răsplătiți pentru (buna purtare fața de) dobitoacele noastre?» A spus Profetul (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!): «De fiecare vietate este legată o răsplată (pentru voi)». (Muslim)

Într-o altă relatare, Profetul Mohammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a răspuns:  
„Cu adevărat, există o răsplată binecuvântată pentru bunătatea arătată față de fiecare creatura care are ficat umed.”  (Bukhari)

În schimb, o femeie a meritat Pedeapsă și Mânia lui Allah, urmând să devină unul dintre locuitorii Iadului, din cauza cruzimii ei arătate față de o pisică. Mesagerul lui Allah (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus:

„O femeie a fost pedepsită pentru că a ținut o pisică legată până când a murit și ca pedeapsă (pentru acesta) ea a fost aruncată în Iad. Ea nici nu a hrănit-o și nici apă nu i-a dat când a închis-o,  și nici nu a lăsat-o liberă să mănânce insectele Pământului.” (Muslim)

Exemplele legate de poruncile Profetului Mohammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) date musulmanilor cu privire la bunătatea și mila care trebuie arătate față de animale sunt nenumărate. Alte exemple ar mai fi:

▪ Profetul Mohammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!), atunci când a trecut pe lângă un măgar care a avut un semn ars pe față, a spus:  
„Blestemul lui Allah să coboare peste cel care a făcut acest semn pe fața măgarului.” (Muslim)

▪ Atunci când Mesagerul lui Allah (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a trecut pe lângă o cămilă foarte slabă din cauza înfometării, a spus:

„Fiți  atenți și respectați Poruncile lui Allah cu privire la aceste animale care nu-și pot exprima nevoile prin cuvinte. Călăriți-le, atunci când le țineți în stare bună, și  sacrificați-le și mâncați-le, atunci când le țineți în stare bună.” (Abu Dawud)

Dacă aceasta este mila și bunătatea arătate față de animale și creaturile vii, atunci ce putem spune despre mila care trebuia arătată față de ființa umană care este preferată, cea mai onorată și respectată creație dintre Creațiile lui Allah. El, Preaînaltul, a așezat omul mai presus de toate celelalte creații și a enumerat Darurile Lui pentru omenire:

„Noi i-am cinstit pe fiii lui Adam (înzestrându-i cu darul vorbirii, cu rațiune, cu capacitatea de a distinge lucrurile și de a stăpâni peste tot ceea ce se află pe Pământ) și i-am purtat pe ei pe uscat și pe mare (Le-am creat posibilitatea să se deplaseze pentru a-și agonisi mijloacele de existenta) și le-am dat lor ca hrană felurite bunătăți și i-am ales pe ei înaintea multor altora din cei pe care i-am creat.” [Surat Al-'Isra', 17:70]

Și, cu adevărat, omul este onorat prin supunerea sa față de Allah și prin urmarea călăuzirii revelate Profetului Mohammed (Pacea și binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!), însă, prin neascultare el cade în dizgrație și se necinstește pe el însuși prin acte rușinoase și respingătoare.


~ extras din cartea: "Islamul este religia păcii" de dr. `Abd Ar-Rahman bin Al-Karim Ash-Sheha ~ 

http://islamhouse.com/ro/books/430791/


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
 
;