duminică, 27 septembrie 2015

TIPURILE DE FRICĂ ŞI PAŞII PENTRU VINDECAREA LOR







În Islam, frica şi grijile au propriile tratamente şi modalităţi de vindecare. Pentru toate acestea trebuie găsit cel mai bun mod de a compensa frica de anumite lucruri cu alte lucruri, mult mai importante. Sunt mai multe tipuri de frică şi vom vorbi despre ele în rândurile care urmează.



a. Frica de a nu avea suficientă hrană

Allah Al-Muta'ali (Preaînaltul) spune în Coranul cel Sfânt:

„Şi în cer se află înzestrarea voastră şi ceea ce vi se făgăduieşte.” [Surat Adh-Dhariyat, 51:22]

Cu adevărat, în Ceruri se află adevăratele provizii şi îndestularea omului: spre exemplu, de acolo provine ploaia, care face ca întreaga vegetaţie să crească. Oamenii sunt cei care beneficiază de toate acestea, iar Allah Al-'Aziz (Cel Atotputernic) întotdeauna îşi ţine promisiunile făcute, mai ales cea referitoare la oferirea de provizii de ajuns pentru întreaga umanitate, după cum găsim în Coranul cel Glorios:

„Şi nu este vieţuitoare pe Pământ a cărei hrană să nu fie în grija lui Allah...” [Surat Hud, 11:6]

Indiferent cât de slabă este o fiinţă, Allah Al-Wahid (Unicul) este cel care îi asigură hrana în orice situaţie, după cum ne spune în Coranul cel Nobil:

„Şi câte vietăţi sunt care nu poartă hrana lor[3]! Allah le hrăneşte [şi vă hrăneşte] şi pe voi! El este As-Sami', Al-'Alim [Cel care Aude Totul şi Atoateştiutor].” [Surat Al-'Ankabut, 29:60]

Allah Al-Muta'ali (Preaînaltul) i s-a adresat lui Mariam (Maria – Allah să fie mulţumit de ea!) atunci când ea se afla într-o stare de slăbiciune:

„Şi scutură spre tine trunchiul de curmal, căci el va lăsa să cadă lângă tine curmale proaspete coapte!” [Surat Maryam, 19:25]

Astfel, putem observa Grija pe care Allah Al-'Alaa (Preaînaltul) o arată robilor săi dreptcredincioşi, pentru că El, Preaînaltul şi Preaslăvitul, i-a asigurat Mariei (Allah să fie mulţumit de ea!) curmale proaspete, pe care le putea obţine foarte uşor, doar scuturând copacul, ca o îndurare deosebită de la Allah.

De asemenea, Allah Al-Wahid (Unicul) asigură hrana tuturor animalelor, care găsesc cu uşurinţă mijloace de trai oriunde s-ar afla. Omar ibn Al-Khattab (Allah să fie mulţumit de el!) a relatat:

„L-am auzit pe Trimisul lui Allah spunând: «Dacă aţi avea încredere cu adevărat în Allah, El v-ar asigura hrana aşa cum asigură hrana păsărilor, care dimineaţa se trezesc flămânde şi seara se întorc cu stomacul plin.» (Tirmidhi)

Cu toate acestea, multe persoane tind să înţeleagă greşit acest ajutor pe care Allah Al-Muta'ali (Preaînaltul) îl oferă robilor Săi. El, Preaînaltul şi Preaslăvitul, face cum este cel mai bine pentru om, dar şi acesta trebuie să se ajute, după cum Profetul Mohammed (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus, atunci când un om l-a întrebat:

            „«Trebuie să îmi leg cămila şi să mă încred în Allah sau să îmi las cămila liberă şi să mă încred în Allah?»Profetul (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a răspuns: «Leag-o şi încrede-te în Allah.»(Tirmidhi)
Câteodată, oamenii uită acest lucru şi aşteaptă ca hrana să apar în mod miraculos, de niciunde. Mesagerul lui Allah (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus: 
 „Dacă unul dintre voi vinde lemne pentru foc, aceasta este mult mai bine pentru voi decât să cerşiţi.” (Bukhari)

 Astfel, înţelegem că trebuie să ne străduim pentru a obţine ceea ce Allah Al-'Alaa (Preaînaltul) a pus deoparte pentru noi şi nimeni nu trebuie să se teamă că nu va avea hrană sau că altcineva poate lua în stăpânire ceea ce a fost scris pentru el:

„Spune: «Dacă voi aţi avea visteriile îndurării Domnului meu, voi le-aţi păstra de frică să nu le cheltuiţi, căci omul este zgârcit!»” [Surat Al-'Isra', 17:100]


b. Teama de lucrurile rele, aşa cum sunt boala sau calamităţile care i se pot întâmpla unei persoane  
Oricât demult s-ar îngrijora o persoană, aceasta nu poate schimba în niciun fel situaţia care se petrece. Mai mult decât atât, prin aceasta, ea poate să îşi înrăutăţească situaţia, după cum spune Allah Al-Wahid (Unicul) în Coranul cel Glorios:
„Şi dacă Allah te atinge cu un rău, [să ştii că] nu este cine să-l îndepărteze decât numai El! Iar dacă El îţi voieşte un bine, nu este nimeni care să poată respinge harul Său. El îi atinge cu aceasta pe cei pe care voieşte El dintre robii Săi, iar El este Al-Ghafur, Ar-Rahim [Iertător şi Îndurător].” [Surat Yunus, 10:107]

Trimisul lui Allah (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus:
„Cu adevărat, uimitoare sunt acţiunile credinciosului, care ştie că orice i s-ar întâmpla aceasta este cel mai bine pentru el. Atunci când este binecuvântat cu un bine, el va fi mulţumitor faţă de Allah, iar aceasta va fi bine pentru el; iar dacă ceva rău i se întâmplă lui, el rămâne răbdător şi aceasta este bine pentru el.” (Muslim)
Profetul Mohammed (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) ne-a cerut să acceptăm toate acţiunile rele care apar în viaţa noastră şi să încercăm să facem totul să pară mult mai uşor. El (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a rămas răbdător chiar şi atunci când a pierdut persoane apropiate:
„Mesagerul lui Allah (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) se afla la căpătâiul fiului său atunci când acesta trăgea să moară. Ochii copilului păreau ca de gheaţă şi, văzând aceasta, Profetul (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a lăcrimat. Unul dintre oamenii aflaţi acolo l-a întrebat: «O, Mesager al lui Allah, ce sunt acestea?» Profetul (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) i-a spus: «Aceasta este Mila pe care Allah Preaînaltul a pus-o în sufletul robilor Săi. Cu adevărat, Allah are Milă de cei care sunt miloşi faţă de alţii.»(Bukhari)
Răbdarea este o obligaţie a fiecărui musulman, iar atunci când se îmbolnăveşte, credinciosul are datoria de a căuta şi vindecarea pentru acea boală, făcând aceasta prin mijloace permise, după cum ne-a spus Profetul Mohammed (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!):

„Cu adevărat, Allah a creat boala aşa cum a creat şi leacul. Pentru fiecare boală există un leac, dar nu căutaţi leacul în cele interzise.” (Abu Dawud)


c. Frica de moarte

Aceasta nu ar trebui să existe, deoarece este o experienţă pe care fiecare fiinţă o va testa, după cum ne spune Allah Al-'Alaa (Preaînaltul) în Coranul cel Glorios:
„Toţi cei care sunt pe Pământ vor pieri.” [SuratAr-Rahman, 55:26]

Nimeni nu poate scăpa de moarte:

„Spune: «Moartea de care fugiţi vă va ajunge pe voi! Apoi veţi fi aduşi la Cel care le cunoaşte atât pe cele nevăzute, cât şi pe cele văzute şi care vă va vesti vouă ceea ce aţi săvârşit.»” [Surat Al-Jumu'ah, 62:8]
Credinciosul trebuie să fie interesat de ceea ce vine după moarte şi nu de moarte în sine. A încerca să lupţi sau să opreşti moartea este în zadar, după cum ni se spune în Coranul cel Sfânt: 
„Pentru fiecare comunitate este un soroc. Când soseşte sorocul lor, ele nu pot nici să-l întârzie cu un ceas şi nici nu-l pot grăbi.” [Surat Al-'A'raf, 7:34]
Cel care se teme de moarte fie are o credinţă slabă, fie nu are credinţă deloc. Când cineva crede în Ziua Judecăţii, nu se va îngrijora cu privire la moarte şi va încerca să să îşi îmbunătăţească situaţia pentru Viaţa de Apoi, astfel, devenind un membru mai bun al societăţii în care trăieşte. Acesta nu se va întrista din cauza unor oportunităţi pe care le-a ratat şi nici de opresiunea la care este supus, pentru că ştie că toate vor fi aduse în faţa Judecătorului Suprem, în Ziua Judecăţii.




~ extras din cartea: "Cheia fericirii" de dr. `Abd Ar-Rahman bin Al-Karim Ash-Sheha ~ 
 http://islamhouse.com/ro/books/434053/

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
 
;