duminică, 13 septembrie 2015

HAJJ - PELERINAJUL LA MECCA




     Hajj-ul este pelerinajul pe care credinciosul îl face la Casa cea Sfântă (Kaʻbah), cu scopul de a îndeplini anumite ritualuri, în diverse locuri, într-o perioadă specificată de timp. Acest stâlp al Islamului este obligatoriu pentru fiecare musulman, bărbat sau femeie, care este sănătos şi a atins vârsta pubertăţii. Pelerinajul trebuie efectuat cel puţin o dată în viaţă, dacă musulmanul are capacităţile fizice şi financiare pentru a face acest lucru.
Dacă o persoană suferă de o boală incurabilă care nu îi permite să îndeplinească pelerinajul, însă are bani suficienţi, aceasta trebuie să desemneze pe cineva care să facă Hajj-ul pentru ea. Însă, dacă persoana nu are banii necesari pentru a îşi îndeplini îndatoririle zilnice şi pentru a îi susţine pe cei avuţi în întreţinere, Hajj-ul nu este o obligaţie pentru ea. Allah Preaînaltul spune:

„Este o datorie a oamenilor faţă de Allah (să împlinească) pelerinajul la această Casă, dacă au mijloacele pentru aceasta. Cât despre aceia care tăgăduiesc, Allah nu are nevoie de aceste lumi.” [Surat 'Al-'Imran, 3:97]

Pelerinajul la Mecca este cea mai mare adunare musulmană. Musulmanii de pe întreg globul pământesc se adună la un loc în acelaşi timp; rugându-se unui Domn Unic, purtând aceleaşi haine, efectuând aceleaşi ritualuri şi spunând aceleaşi cuvinte:

« Labbayka Allāhumma Labbayk. Labbayk Lā Sharīka Laka Labbayk. Inna-l-Ḥamda, Wa n-Niʻmata, Laka wal Mulk, Lā Sharīka Lak.»

semnificând:

«Răspund Chemării Tale, o, Allah! Răspund Chemării Tale şi mă supun Poruncilor Tale, Tu nu ai partener. Răspund Chemării Tale! Toată slava şi adorarea Ţie Ţi se cuvin! A Ta este Stăpânirea, Tu eşti Cel fără egal şi nu ai parteneri!»

În timpul pelerinajului, nu se face nicio diferenţă între săraci şi bogaţi, nobili şi oamenii comuni, albi şi negri, arabi şi nearabi, deoarece toţi sunt egali în faţa lui Allah. Nu există niciun fel de diferenţe între musulmani cu excepţia evlaviei (taqwā). Hajj-ul accentuează relaţiile de fraternitate dintre musulmani şi unitatea speranţelor şi a sentimentelor pe care aceştia le au.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
 
;