miercuri, 23 septembrie 2015

TAKBIR ÎN ANUMITE MOMENTE ŞI VIRTUŢILE SALE







VIRTUŢILE TAKBIR-ULUI



      Primele zece zile ale lunii Dhul-Hijjah sunt zile binecuvântate. Allah a jurat pe ele în Cartea Sa, Coranul, fapt care indică importanţa acestora şi beneficiile lor măreţe. Allah spune:
      "(Jur) pe ivirea zorilor ~ Şi pe cele zece nopţi (primele zece nopţi ale lunii calendarului islamic Dhull-Hijjah)." [Surat Al-Fajr, 89:1-2] 
      Ibn 'Abbas, Ibn Az-Zubair, Mujaahir (Allah să fie mulţumit de ei!) şi alţii dintre primele generaţii de musulmani au spus că:
      "Acestea (versetele) se referă la primele zece zile din Dhul-Hijjah."
      Ibn Kathir (Allah să aibă milă de el!) a spus: "Aceasta este interpretarea corectă." (Tăfsir Ibn Kathir, 8/413) 
       Faptele bune ale acestor zile sunt cele mai iubite de către Allah, după cum ne-a spus Profetul (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!):               
       „«Nu sunt zile în care faptele bune să fie mai iubite de Allah decât aceste zile (adică cele zece zile de la începutul lunii Dhul Hijjah).» Au spus oamenii: «O, Trimis al lui Allah, nici macăr lupta de dragul lui Allah?» A spus Profetul (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!): «Nici macăr lupta de dragul lui Allah, decât un om care a plecat (la luptă), punând la dispoziţie propriul său sine, precum şi averea sa, şi nu s-a mai întors din acestea cu nimic.” [Bukhari, Ibn Majjah, Abu Dawud şi Tirmidhi]
        Una dintre faptele cu imense răsplăţi din aceste zile este reprezentată de pomenirea lui Allah prin rostirea Takbir (a spune: "Allahu Akbar!") şi Tahlil (a spune: "Laa ilaha illa Allah!"). Cu privire la aceasta, Allah spune în Coranul cel Glorios:
      "Pentru a vedea unele avantaje ale lor  (avantajele provenind din negoţul pe care-l fac şi din alte foloase atât în această viaţă, cât şi în Viaţa de Apoi) şi pentru a pomeni Numele lui Allah în zile hotărâte (primele zece zile din luna pelerinajului, Dhul-Hijjah s sau ziua sacrificiului şi următoarele zile, în care este invocat Numele lui Allah asupra vitelor ce sunt sacrificate în timpul pelerinajului)(...)" [Surat Al-Hajj, 22:28] 
        De asemenea, Allah spune: "Pomeniţi-L pe Allah în câteva zile statornicite (acestea sunt zilele de taşriq, adică zilele de 11, 12 şi 13 ale lunii calendarului islamic Dhul-Hijjah)." [Surat Al-Baqara, 2:203] 
       Profetul (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa!) a spus:
       "Zilele de taşriq sunt zile pentru mâncare şi pomenirea lui Allah." [Muslim]



Timpul pentru Takbir

       Takbir-ul se împarte în două categorii:
       1. Takbir rostit în orice moment. Acesta nu este limitat de un timp specific şi este Sunnah să fie rostit oricând, dimineaţa şi seara, înainte de rugăciune şi după rugăciune.
         2. Takbir din anumite momente. Acesta este limitat la momentele de imediat după rugăciune. Este Sunnah să se recite Takbir în orice moment al primelor zece zile din Dhul-Hijjah şi în toate zilele de taşriq, începând cu prima zi a lunii Dhul-Hijjah (adică imediat după apusul Soarelui din ultima zi a lunii Dhul-Qa'dah) şi până în ultima zi de taşriq (adică atunci când Soarele apune în cea de a treisprezecea zi a lunii Dhul-Hijjah)
        Cu privire la momentele speciale în care Takbir poate fi rostit, acestea încep de la rugăciunea de Fajr din ziua de Arafah (a noua zi a lunii Dhul-Hijjah) şi se termină în momentul în care apune soarele în ultima zi de Taşriqh, iar acesta se adaugă la Takbir-ul rostit în orice moment.
         După ce persoana rosteşte taslim (as-salam aleikum wa rahmatu Allah) la finalul rugăciunii, ea ar trebui să Îi ceară iertare lui Allah prin rostirea Astaghfirullah (Îi cer iertare lui Allah) de trei ori, după care se rosteşte o du'a: 

Allaahumma anta al-salaam wa minka al-salaam, tabaarakta yaa dhaa’l-jalaali wa’l-ikraam
 (O, Allah, Tu eşti Pacea şi de la Tine vine pacea, Binecuvântat eşti Tu, o, Posesor al Slavei şi al Onoarei!)
            apoi se rosteşte Takbir:

الله أكبر الله أكبر الله أكبر لا إله إلا الله
الله أكبر الله أكبر الله أكبر و لله الحمد
Allahu Akbar Allahu Akbar Allahu Akbar la ilaha illa Allah
Allahu Akbar Allahu Akbar Allahu Akbar wa lillahi al- hamd
Allah este Cel mai Mare, Allah este Cel mai Mare, Allah este Cel mai Mare nu există altă divinitate în afară de Allah
Allah este Cel mai Mare, Allah este Cel mai Mare, Allah este Cel mai Mare şi Lui I se cuvine toată Slava!
     
          Acest lucru este valabil pentru cei care nu efectuează Hajj (pelerinajul). Pelerinii trebuie să înceapă să recite Takbir după ce se roagă Dhuhr în Ziua Sacrificiului (a zecea zi a lunii Dhul-Hijjah).
    Şi Allah Ştie mai bine!


surasa: islamqa




 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.
 
;